Ovo je deset najskupljih gradova za život

Stambena tržišta najnepovoljnija su u Hong Kongu, Kanadi, Australiji, Kaliforniji i Novom Zelandu

Ovo je deset najskupljih gradova za život

Kada putujemo svijetom, posjetimo toliko gradova i mjesta, a rijetko se kad zapitamo kakav je život u njima zapravo - kako se kreću cijene nekretnina i koji su od njih uistinu najskuplji za život, a koji malo manje. Istraživanje 16th Annual Demographia International Housing Affordability Survey koje se provodi svake godine, i ove je godine otkrilo koji su najskuplji gradovi za život, a ono je uključilo 309 gradova u Australiji, Kanadi, Kini, Irskoj, Novom Zelandu, Singapuru, Ujedinjenom Kraljevstvu i Sjedinjenim Američkim Državama.


Koji su to gradovi najskuplji za život otkriveno je na način da se u svakom gradu podijelio medijan cijene nekretnine s medijanom prihoda u pojedinom kućanstvu, a rezultati su pokazali da su stambena tržišta najnepovoljnija u Hong Kongu, zatim Kanadi, Australiji, Kaliforniji i Novom Zelandu. Samo se jedna europska metropola našla u top 10 najskupljih gradova za život, a to je London.

Ovo je deset najskupljih gradova za život u cijelom svijetu.

1. Hong Kong, Kina


Prema najnovijoj rang-listi najskupljih gradova na svijetu, azijska metropola Hong Kong zasjela je na prvo mjesto, kao grad u kojem cijene nekretnina iznose čak do 20 puta više od prosječnog prihoda. Poznat po svojoj neboderskoj arhitekturi i velikoj luci, Hong Kong je savršeno mjesto za posjetiti, ali ne i za živjeti u njemu.

2. Vancouver, Kanada


Obalni grad Vancouver je zasjeo na drugo mjesto kao najskuplji grad za život u Sjevernoj Americi i na zapadnoj polutci i to kao grad u kojem cijene nekretnina iznose 11.9 puta više od prosječnog prihoda. Kombinacija velegrada i prirode ono je što ovaj grad čini posebnim, pa ni ne čudi što je cijena nekretnina u njemu toliko visoka. 

3. Sydney, Australija


Najveći, najmnogoljudniji i najstariji grad Australije, Sydney, poznat je po mnogočemu, a poznata zgrada Opere jedan je od njegovih zaštitnih znakova. Ipak, cijene nekretnina u ovom gradu iznose 11 puta više od prosječnog prihoda, što ga čini najskupljim gradom za život u Australiji i širem području.

4. Melbourne, Australija


Drugi najveći grad Australije bogat poviješću, Melbourne, smjestio se na četvrto mjesto rang liste najskupljih gradova na svijetu, s cijenom nekretnina 9.5 puta višom od prosječnog prihoda.

5. Los Angeles, Kalifornija


Glavni grad zabave i filma, mjesto u kojem se nalazi poznati distrikt Hollywod, Los Angeles, na petom je mjestu najskupljih gradova za život, a cijena nekretnina u njemu je 9 puta veća od prosječnog prihoda. 

6. Toronto, Kanada


Toronto je treći najskuplji grad za život na zapadnoj hemisferi i najveći grad Kanade, a cijena nekretnina u njemu 8.6 je puta veća od prosječnog prihoda.

7. Auckland, Novi Zeland


Najveći grad Novog Zelanda na istom je mjestu kao i Toronto, s cijenom nekretnina 8.9 puta većom od prosječnog prihoda. Poznat po svojim neboderima, marini i vulkanskim vrhovima, Auckland iz godine u godinu privlači sve više posjetitelja.

8. San Jose, Kalifornija


Drugi najskuplji grad Sjedinjenih Američkih Država i najveći grad Zaljevskog područja San Francisca je San Jose, gdje je cijena nekretnina 8.5 puta veća od prosječnog prihoda.

9. San Francisco, Kalifornija


Treći najskuplji grad za život u Kaliforniji je San Francisco, s cijenom nekretnina 8.4 puta većom od prosječnog prihoda. Po broju stanovnika drugi je grad SAD-a, smješten odmah iza New Yorka.

10. London, Engleska


Najskuplji grad za život u Europi je London, a to će potvrditi svatko tko tamo živi. Cijena nekretnina u Londonu je 8.2 puta veća od prosječnog prihoda. Grad bogat poviješću ni za turiste nije jeftiniji, ali svi će se složiti da ga vrijedi posjetiti.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.