Odlučila si otići na kampiranje? Imamo par savjeta

Umjesto klasičnog ljetovanja ili putovanja na neku egzotičnu lokaciju, ove se godine odluči za kampiranje - i nećeš požaliti

Odlučila si otići na kampiranje? Imamo par savjeta

Kada stigne sezona putovanja i odmora, mnogo toga te može spriječiti da otputuješ tamo gdje si oduvijek željela - bilo da prekasno kreneš planirati, ili si jednostavno ne možeš priuštiti odmor. Kampiranje je zato odgovor na sve tvoje probleme, a posebno je uzbudljivo ako se još nikad prije nisi odvažila na ovako nešto. 

Kampiranje je odlična low-budget opcija odmora na kojem se možeš maksimalno opustiti u društvu svojih prijatelja, a sa sobom nosi brojne prednosti - daje ti priliku da izađeš iz svoje zone udobnosti, uživaš u prirodi i svježem zraku, ali i odmoriš od društvenih mreža. 

Image

Posjetili smo kampove u netaknutoj slovenskoj prirodi


Ali ni kampiranje nije nešto na što se možeš uputiti bez imalo pripreme - od odabira mjesta, opreme koja ti je potrebna, hrane i vode koju moraš ponijeti, postoji nekoliko faktora na koje moraš obratiti pažnju prije nego što se odlučiš za ovaj potez.

Zato, ukoliko se ovog proljeća ili ljeta umjesto putovanja odlučiš na kampiranje, imamo nekoliko savjeta kako da se što bolje pripremiš i izvučeš ono najbolje iz svog odmora.


via Giphy

1. Odaberi mjesto na koje želiš otići

Nakon što si odlučila da želiš otići na kampiranje, jedna od prvih stvari koju trebaš napraviti jest odlučiti gdje ćeš ići. Postoje mjesta na kojima ćeš pronaći kampove, a koja će ti osigurati šator, kupaonicu, struju, vodu, a u blizini takvih kampova često su smješteni i dućani, pa se ne moraš bojati da će ti ponestati hrane. Takvi su kampovi idealni ako prvi put kampiraš i još nemaš svu potrebnu opremu, ali ako želiš pravi kamperski doživljaj, baci se u istraživanje i otkrij neka zabačena mjesta do kojih nije lako doći, a koja oduzimaju dah. Kampiranje u blizini jezera, planine, u šumi ili na plaži - opcija je bezbroj, a na tebi je samo da odlučiš. 


shimmer fallback

(Foto: Pexels)

2. Oprema koju moraš ponijeti

Ako se odlučiš za kampove, vjerojatno ti neće biti potrebna sva oprema koja ti treba za kampiranje u "divljini", ali ono osnovno što ti je potrebno za svako kampiranje svakako su šator, madrac na napuhavanje i vreća za spavanje. Ako se odlučiš za kampiranje u "divljini", bit će ti potrebna dodatna svjetlost, stoga je važno da se opremiš svijećama, šibicama i lampama na baterije, te dodatnim baterijama u slučaju da se brzo potroše. Kako bi što lakše zapalila vatru, ponesi stare novine, a dobro će ti doći i stolice na preklop, ljepljiva traka, vreće za smeće i jedan veliki ruksak u koji će stati sva potrebna oprema. 


shimmer fallback

(Foto: Pexels)

3. Hrana koja ti je potrebna

Nije sva hrana prikladna za kampiranje, a najbolje je da unaprijed isplaniraš obroke koje ćeš pripremati i sve namirnice koje će ti biti potrebne. Ono što je možda najbolji savjet jest da se opremiš hranom koju ne moraš pohranjivati u hladnjak - odlična su opcija sendviči s maslacem od kikirikija koji se neće pokvariti, a u sebi sadrže dovoljno proteina i daju ti energiju za cijeli dan. Od hrane još možeš ponijeti tjesteninu, kruh, bilo kakvu hranu iz vrećice koja se lako napravi, kao i grickalice i voće, poput jabuka, grožđa ili naranča. Trebala bi izbjegavati hranu prepunu šećera, a što se tiče pića, voda je uvijek najbolji izbor. 


shimmer fallback

(Foto: Pexels)

4. Odgovarajuća odjeća za kampiranje

Prije nego odeš na kampiranje uvijek provjeri kakvo će biti vrijeme i s obzirom na vrijeme pripremi odjeću koju ćeš ponijeti. Moraš obratiti pažnju i na to da te odjeća zaštiti od sunca, kao i od uboda insekata, koji su nezaobilazni dio kampiranja, posebice ako se nalaziš u blizini rijeke ili jezera. Odjeća koja se brzo suši, poput one od poliestera ili najlona najbolji je izbor, a slojevito odijevanje obavezno je ako kampiraš u hladnijim predjelima, ili na bilo kojem drugom mjestu gdje su noći hladnije. Tajice su odličan izbor jer će te zaštititi od ogrebotina, a u slučaju da kampiraš u blizini jezera ili rijeke, nikako nemoj zaboraviti kupaći kostim, šešir ili šiltericu i sunčane naočale. Također, ako kampiraš na mjestu do kojeg je teže doći, kvalitetan par obuće obavezan je. 

shimmer fallback

(Foto: Pexels)

5. Aktivnosti koje možeš isprobati 

Glavni cilj svakog kampiranja je zabava, a postoji toliko toga što možeš raditi na kampiranju. Nakon što se smjestiš, istraži okolno područje, prošeći i uslikaj nekoliko fotografija divnog krajolika. Penjanje ili hodanje odlična je opcija ako voliš sport, a ako se nalaziš blizu rijeke ili jezera, plivanje, pecanje ili vožnja u kajaku samo su neke od mogućnosti. Predvečer upali vatru oko koje ćete se svi okupiti, igrati društvene igre, slušati glazbu i razgovarati, pa se svakako opremi društvenim igrama ili kartama. Kuhanje je također zanimljiva aktivnost kada odeš na kampiranje jer se uvelike razlikuje od kuhanja kod kuće gdje ti je sve nadohvat ruke. Ukratko, na kampiranju je sve zabavnije i predstavlja izazov, a u tome leži i sva čar kampiranja. Na kampiranju ćeš svaki puta iznova stvoriti nove uspomene i naučiti nešto novo.


shimmer fallback

(Foto: Pexels)

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.