Od Rovinja do Dubrovnika: Prekrasni hrvatski gradovi na Jadranu koje moraš bar jednom posjetiti

Jadran se može pohvaliti brojnim srednjovjekovnim gradovima čija ljepota oduzima dah, a koji su idealna destinacija za sve ljubitelje povijesti i arhitekture

Od Rovinja do Dubrovnika: Prekrasni hrvatski gradovi na Jadranu koje moraš bar jednom posjetiti

Dolaskom ljeta i planiranjem godišnjih odmora, svi ćemo se složiti da nema ljepšeg mjesta na svijetu od naših gradova - od beskrajnog plavetnila, blage klime i sunčanih plaža, jadranska nam obala nudi sve što nam je potrebno za savršen odmor.

Image

Bogatstva Jadrana na dlanu: Pet hrvatskih otočića koje bismo ovog ljeta mogli posjetiti


Osim plažama i savršenom klimom, Jadran se može pohvaliti i brojnim srednjovjekovnim gradovima čija ljepota oduzima dah, a koji su idealna destinacija za sve one koji su ljubitelji povijesti i arhitekture. 

Od Rovinja, jednog od najslikovitijih i najromantičnijih gradova koji je smješten u Istri, Šibenika koji je najstariji grad na jadranskoj obali kojeg su osnovali Hrvati pa sve do drevnog Hvara i omiljenog Dubrovnika, izdvojile smo šest najljepših gradova koje bi trebala posjetiti barem jednom u životu. 

Rovinj

Smješten na zapadnoj obali Istre, Rovinj jejedna od najpopularnijih turističkih destinacija u Hrvatskoj, a poznat je i kao jedan od najslikovitijih i najromantičnijih gradova na Mediteranu. Rovinj je glavna atrakcija Istre, kao i jedna od najljepših mediteranskih ribarskih luka.

Zelena brda i mnoštvo hotela okružuju stari grad poznat po veličanstvenim zbijenim ulicama i trgovima, koji je u prošlosti izgrađen na otoku, a tek je u 18. stoljeću spojen s kopnom.

Priča o Rovinju postaje još zanimljivija - na rovinjskom arhipelagu postoji 14 otoka od kojih se najviše ističu otoci Sveta Katarina i Crveni Otok, a koje nikako ne smiješ zaobići nađeš li se u ovom gradu.

Rab

Rab je najsjeverniji otok hrvatskog primorja s mediteranskom vegetacijom, a zahvaljujući svojoj blagoj klimi, raskošnoj vegetaciji, sunčanoj obali i tisućljetnoj kulturi iz godine u godinu privlači sve više posjetitelja.

Procvat turizma na Rabu uslijedio je između dva svjetska rata, kada je na Rabu 1936. godine boravio i engleski kralj Edward VIII. sa suprugom. Srednjovjekovni grad Rab je po mišljenju mnogih jedan od najljepših dalmatinskih gradova, a brojne gotičke i renesansne palače, stare građevine i spomenici ovom gradu daju jedinstveni ambijent koji će oduševiti svakoga, uz predivne plaže kojima se itekako može pohvaliti. 

Šibenik

Šibenik je grad smješten na ušću rijeke Krke u Jadransko more, a poznat je kao najstariji grad na Jadranskoj obali kojeg su osnovali Hrvati. Jedan je od samo pet gradova u svijetu koji ima dva spomenika na UNESCO-vom popisu baštine - katedralu sv. Jakova i tvrđavu sv. Nikole.

Grad Šibenik domaćin je mnogim međunarodnim festivalom, a može se pohvaliti i s nekoliko lokacija na kojima je snimana serija "Igra prijestolja". Kod Šibenika nalazi se kanal sv. Ante koji se smatra jednim od najljepših dijelova Jadrana kroz koji možeš jedriti, kao i plaža Banj, koja pruža jedinstven pogled na staru gradsku jezgru.

Hvar

Drevni grad bogate povijesti, Hvar, nalazi se na istoimenom otoku koji je poznat po tome što je najsunčaniji otok na Jadranu, a izgleda kao grad iz bajke zahvaljujući svojoj arhitekturi, predivnoj prirodi i prekrasnom plavom moru.

Lonely Planet smjestio ga je na peto mjesto svjetskih vrhunskih destinacija za 2012. godinu, a grad je bogat kulturnom baštinom i spomenicima, od kojih se najviše ističu znamenitosti poput Tvrđave Fortice, Hvarske katedrale, Hvarskog kazališta i franjevačkog samostana i crkve sv. Marije od Milosti. Grad Hvar ponosi se najstarijim narodnim kazalištem u Europi, a kroz stoljeća ovaj su grad izgradili priznati domaći i strani arhitekti.

Korčula

Blaga klima, čisto more, bogata povijesna i kulturna baština čine otok Korčulu jednom od omiljenih destinacija u Dalmaciji, kao i činjenica da je to jedan od najzelenijih otoka na Jadranu. Ovaj otok bogat je umjetnošću i kulturom, ali i prekrasnom prirodom s mnogo malih plaža.

Grad Korčula srednjovjekovni je dalmatinski grad, utvrđen obrambenim kulama, a poznat je i kao navodno mjesto rođenja Marka Pola, poznatog svjetskog putnika i pisca, kao i po svojoj jezgri koja bi uskoro trebala biti stavljena pod UNESCO-ovu zaštitu.

Još jedna sjajna stvar vezana za Korčulu svakako je moreška, tradicionalni ples s mačevima koji se prije izvodio od Španjolske do Dubrovnika, a danas se izvodi još samo na Korčuli

Dubrovnik

Dubrovnik je jedna od najposjećenijih turističkih destinacija ne samo na Jadranu, već na cijelom Mediteranu, što ni ne čudi, s obzirom na njegovu veličanstvenu arhitekturu - od gradskih zidina do poznatog Straduna, ali i plaža koje oduzimaju dah.

Dubrovnik je osnovan u 7.stoljeću, a svoj barokni izgled poprimio je nakon požara koji je izbio u 17. stoljeću. Najistaknutiji kulturni spomenici su svakako Knežev dvor, Gradske zidine, Lovrijenac, Orlandov stup, Tvrđava sv. Ivana i brojni drugi, a sam Grad poznat je i po tome što je poslužio kao kulisa za glavni grad Westerosa, Kraljev Grudobran, u seriji "Igra prijestolja".