Njemačka kuhinja

Njemačka kuhinja

Svi znamo za odlične njemačke kućanske uređaje koje upotrebljavamo u svakodnevnom životu, ali i u kuhinji. Potpisnik ovih redaka možda nije vrhunski kulinarski stručnjak, ali redovno kuha. Ne može se pohvaliti niti pretjeranim poznavanjem njemačkog kulinarstva, no nakon više sati provedenih sa upoznavanjem njemačkih receptura, mora priznati da je otkrio jedan novi svijet...


Nijemci su svoje stare recepte brižno i pažljivo prenosili s generacije na generaciju upravo onako kako su i braća Grimm uspjela stvoriti i zapisati golem opus narodnih priča u kojima možemo uživati poput jela koja su se prenosila s koljena na koljeno. Raznolikost koju njemačko kulinarstvo može ponuditi svijetu proteže se od Pannfisch ribe na sjeveru zemlje, preko Bratwurst kobasica središnje Njemačke pa do specijaliteta poput  mesne štruce Leberkäse u Bavarskoj. U svakoj se kuhinji mora naći nešto i za popiti pa ćemo istaknuti i podatak da se u 1.300 pivovara diljem Njemačke proizvodi preko 5.000 vrsta piva, dok 13 vinorodnih područja nude neka od najboljih svjetskih bijelih i crvenih vina.

No, krenimo redom s nekim od specijaliteta;

Maultaschen ili "Švapski ravioli" specijalitet je koji dolazi iz jugozapadne Njemačke. Danas poznata delicija punjena je mesom i povrćem a od 2009. je i zaštićena od strane EU gdje je dobila žig "jela sa zaštićenim geografskim podrijetlom“. Recept kako napraviti ovo zaista ukusno jelo koje se savršeno slaže sa Trollinger vinom potražite na LINKU...

Frankfurtski zeleni umak (Frankfurter Grüne Soße) poslužuje se sa kuhanim krumpirom i tvrdo kuhanim jajima. Tradicionalno se počinje služiti dan uoči Velikog petka, a sezona traje do jeseni. Umak je poznat i pod nazivom "Sedam bilja – jedan umak" a recept se nalazi upravo OVDJE.  Frankfurtski umak dolazi nam, naravno iz Frankfurta, odnosno savezne države Hessen.


Uz svako dobro jelo trebalo bi preporučiti i dobru kapljicu. Ovom prilikom predlažemo Riesling (Rajnski rizling), najpoznatiju i najcjenjeniju bijelu vinsku sortu. Riesling ili kralj grožđa prvi se put  spominje oko 1500.godine, a dolazi iz doline rijeke Rajne. Benediktinci samostana Johannisberg bili su ti koji su sasvim slučajno otkrili sve kvalitete ovog vina koje utjelovljuje eleganciju te iznijansiranost aroma cvijeća, meda, citrusa i minerala. Riesling je vrlo cijenjeno vino koje spada u viši cjenovni razred, a neki od proizvođača postižu i više cijene od nadaleko poznatih vina Bordeauxa...

Na kraju svake priče dolazi kava, a što kažete na onu bez kofeina? Jeste li znali da je trend pečenja kave bez kofeina pokrenut upravo u Njemačkoj na krajnjem sjeveru zemlje u Bremenu? Upravo ovdje, na obalama rijeke Weser, je 1673. otvoren i prvi kafić. Svaka druga šalica kave popijena između Sjevernog mora i Alpa ima svoje korijene u Bremenu koji je kao lučki grad postao jedan od najvažnijih puteva ulazaka kave u Europu. Ako se nađete u Bremenu, kava bez kofeina je upravo ono što ne smijete zaobići.

Za sva dodatna kulinarska iznenađenja Njemačke obavezno provjerite LINK.

Foto: BTZ Bremer Touristik-Zentrale Tourismus_Congress GmbH Frankfurt am Main DZT_Stuttgart Marketing GmbH DZT_ Moritz Kertzscher