Od Beča do Budimpešte

Top 7: Ovo su najljepši božićni sajmovi u Europi koje želimo posjetiti ove zime

Božićno vrijeme je vrhunac godine u kojem se najviše uživa u kuhanom vinu i ukusnim slasticama, stoga smo izdvojile neke od najljepših ovogodišnjih božićnih sajmova u Europi

profimedia-0419000178.jpg
Foto: Profimedia.hr

Fritule, miris kuhanog vina, svjetleće lampice i kuglice, nasmijani i veseli ljudi s vunenim kapama koji pjevuše najpoznatije božićne pjesme - sve su ovo slike koje vidimo kada pomislimo na advenstko vrijeme i božićne sajmove. Zima je mnogima najljepše doba godina upravo zbog Božića, obiteljskih okupljanja, ali i prekrasnih sajmova po gradovima koja stvaraju toplinu bez obzira na niske temperature.

Image
Nikad nije prerano za ukrašavanje

I to smo dočekali! U Ikeu je već stigla božićna kolekcija, a ovo su naši favoriti

Božićni sajmovi imaju dugu tradiciju, a njihova povijest seže sve do dalekog srednjeg vijeka u Njemačkoj. Jedan od najstarijih sajmova nalazi se upravo u toj zemlji, u Dresdenu, a započeo je davne 1434. Iako vjerojatno Njemačka ima najviše božićnih sajmova, sada se u cijeloj Europi može uživati u njima.

Možda nam se sada, zbog natprosječno toplog listopada, čini da je božićna atmosfera još daleko od nas, ipak je vrijeme da se pripremimo za neko božićno putovanje. Osim što ćemo u našoj zemlji uživati u božićnim sajmovima, počele smo gledati gdje se sve može otići u Europi. Neki sajmovi su nam toliko blizu da je dovoljno odvojiti samo jedan dan, a za neke malo dalje ipak bi bilo najbolje otići na nekoliko dana.

Nekoliko gradova se proteklih godina posebno istaknulo u božićno vrijeme, a tradicionalno Austrija i Njemačka imaju najviše božićnih sajmova. No koje božićne sajmove vrijedi posjetiti ove godine pogledaj u nastavku:

Budimpešta, Mađarska (od 19. studenog 2022. do 1. siječnja 2023.)

Mađarska prijestolnica je grad koji može puno toga ponuditi svakom turistu - od prekrasne arhitekture, povijesti do noćnog života. No Budimpešta svojim gostima nudi puno toga u božićno vrijeme, a već je dva puta božićni sajam proglašen najboljim u Europi prema čitateljima European Best Destinations. Uživanje u svečanom duhu započinje 19. studenog, a glavni dio sajma nalazi se na Trgu Vörösmarty i kod Bazilike. Trg Vörösmarty nalazi se u samom centru grada i najstariji je u Budimpešti. Naravno kao na svakom pravom sajmu i ovdje se mogu pronaći štandovi s hranom, pićem, različitim proizvodima, a posjetitelji će moći uživati i u besplatnim koncertima. Prostor kod Bazilike također nudi iste stvari, ali uz dodatak laserskih projekcija i klizališta u kojem se nalazi veliko božićno drvce.

Salzburg, Austrija (od 17. studenog 2022. do 1. siječnja 2023.)

Ovo je poseban grad u Austriji koji postaje posebno čaroban za vrijeme Božića. Rodni grad Mozarta najbolji je za slušanje božićnih pjesama i uživanje u domaćoj hrani. Osim toga ovo je jedan od najstarijih sajmova i datira iz 15. stojeća i nije se puno promijenio, a poznat je pod nazivom "Christkindlmarkt." Na trgu Residenzplatz nalazi se hrana i pića, a fokus je i dalje na kvaliteti, ne kvantiteti. Svečanu i posebnu atmosferu podići će koncerti ispred Katedrale, a i na drugim lokacijama se može uživati u božićnom sajmu.

Beč, Austrija (od 19. studenog do 26. prosinca 2022.)

Svake godine od sredine studenog do Božića najljepši bečki trgovi se transformiraju u čarobne božićne sajmove. Okus božićnih kolača i topli punč stvaraju posebnu atmosferu, a sva elegancija ovog grada dolazi do izražaja. Jedno od najpoznatijih mjesta je Gradska vijećnica kod koje se događa "Bečka čarolija Adventa" i postaje sjajno mjesto iz bajke. Božićni darovi, dekoracije, slatkiši i topla pića te svjetla postaju posebni, a ni jedan gost u Beču ne želi to propustiti. I drugi dijelovi ovog prekrasnog grada pretvaraju se u pravu čaroliju, a koliko je glavi grad Austrije poseban pokazuje i činjenica da ga svake godine u ovo doba posjeti tri milijuna posjetitelja.

Prag, Češka (od 26. studenog 2022. do 6. siječnja 2023.)

Fotografije iz Praga za vrijeme Božića su vjerojatno jedne od najljepših. Zlatni Prag nudi romantiku, ukusnu tradicionalnu hranu i uživanje u prekrasnoj atmosferi i arhitekturi. Glavni božićni sajam događa se na Starogradskom trgu gdje se nalazi gradska tržnica gdje se nude bezbrojne stvari domaće izrade. No ovdje, kao i na drugim mjestima se može uživati u kobasicama, palačinkama, a miris cimeta širi se po gradu. Prag je grad koji treba posjetiti u bilo koje doba godine i svakako treba biti na listi želja, a za vrijeme Božića je poseban.

Metz, Francuska (od 18. studenog do 30. prosinca)

Ništa te neće odvesti u magičan svijet božićnih blagdana i maštu kao božićni sajam u Metzu. Čak deset godina je nosio titulu najboljeg božićnog sajma u Europi, a mnogi smatraju da je najljepši u Francuskoj. Klizalište na otvorenom i vrtuljak, različite tematske staze, panoramski kotač i kolibe s lokalnim proizvodima. Francuska sigurno nudi puno stvari u kojima će uživati mali i veliki.

Bratislava, Slovačka (od 24. studenog 2022. do 22. prosinca 2022.)

Božić u glavnom gradu Slovačke najbolji je za obiteljska putovanja. Bajkovita svjetla na božićnim drvcima, a na štandovima se prodaju božićni ukrasi i drvene igračke. Osim toga, Bratislava ima i službeni božićni tramvaj s kojim se može doći na svaki dio sajma. Svaki gurman će uživati u palačinkama, kolačima i kobasicama.

Berlin, Njemačka (od 21. studenog 2022. do 1. siječnja 2023.)

Za sve one koji žele odmak od tradicije, a opet žele uživati u Božiću najbolje je da posjete Berlin. Ovaj moderan i poseban grad nudi božićni duh na drugačiji način. Ima više od 80 božićnih sajmova u centru grada, jedan je čak namijenjen psima. Artistički i poseban Berlin svakako je grad za sve koje žele imati Božić na drugačiji način.