Čuda prirode

Maštamo da smo ondje: najljepše ružičaste pješčane plaže na svijetu

Ne, nije u igri photoshop niti filteri, one doista postoje: pješčane plaže koje osim tirkiznog mora krasi pijesak roze boje. Ako se nas pita, sasvim je moguće je da su ovo najljepši kutci svemira

profimedia-0387671748.jpg
Foto: www.profimedia.hr

Za tmurnog jesenjeg sivila u mislima je lako odlutati u neki ljepši, ljetni dan. Sanjarimo kako smo, umjesto u gužvi na cesti, negdje uz more – rado bismo gradsku vrevu zamijenili prekrasnom pješčanom plažom.

Možeš li zamisliti išta ljepše nego ležati na toplom pijesku uz miris borova i šum valova? Mi možemo: ležati na pijesku roze boje. Jesi li čula za ružičaste pješčane plaže? Vrlo su rijetke i sasvim sigurno spadaju u najpoželjnije destinacije za godišnji odmor.

Ono što pijesku daje nevjerojatnu pink boju nije privid niti poseban kut pod kojim pada svijetlo, nego mikroskopski jednostaničnih organizmi, školjkaši naziva Benthic Foraminifera. Ove jednostanične sitne životinjice imaju intenzivno ružičasti oklop, a na plažu ih donose valovi. Pijesak koji ovako nastaje divno je gladak i mekan, srećkovići koji su šetali njime tvrde kako je kao od svile: idealan za u njega uroniti svoja bosa stopala.

Pronašli smo najpoznatije ružičaste pješčane plaže svijeta, a što je najbolje, neke od njih čak nam nisu tako daleko pa ćemo ih definitivno upisati na listu mjesta što ih za života moramo posjetiti:

Harbour Island's Beach, Bahame

Jedna od najpopularnijih među ružičastim plažama je ova dugačka pješčana plaža na Bahamima. Čine je kilometri mekog rozog pijeska. Idealna je za izležavanje u plićaku jer obalu, zahvaljujući povoljnom geografskom položaju otoka, oplakuje uglavnom vrlo mirno more. Sve ovo Harbour Island's Beach čini plažom naših snova.

Horseshoe Bay Beach, Bermude

Ova roza plaža u južnom dijelu Bermuda izgleda nestvarno lijepo – i kao magnet privlači turiste, osobito one s velikih kruzera. Osim toga, zbog svijetlo ružičastog pijeska i kristalno čistog mora Horseshoe Bay Beach omiljena je kulisa putoholičara s Instagrama: naprosto ja kao stvorena za skupljanje lajkova.

Plaža Elafonisi, Grčka

Ružičasta pješčana plaža u Kreti smještena na odvojenom malom otočiću radi čega joj daje dozu tajanstvenosti i nedostupnosti. Oni koji su kročili ovim pijeskom kunu se kako je jedan od najmekših na čitavom Mediteranu.

Pink Beach, Komodo, Indonezija

Iako nije jedina ružičasta plaža ondje, ova plaža slovi za jednu najljepših u Indoneziji: azurno plava voda čini prekrasan kontrast s intenzivno ružičastim pijeskom. Ostvarenje sna svakog fotografa.

Playa de Ses Illetes, Formentera, Španjolska

Iako izdaleka izgleda kao 'obična' bijela pješčana plaža, čim se približiš neće ti trebati ružičaste naočale da primijetiš prelijepu boju pijeska ove plaže na najmanjem i najjužnijem španjolskom otoku. Doduše, kao što je bilo za očekivati, već su je otkrili mnogi jahtaši, ali je područje na kojoj se plaža nalazi pod posebnom je zaštitom kako bi se očuvalo ovo čudo prirode.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.