Bajkovite i skrovite

Pet najljepših nerazvikanih božićnih destinacija u Europi

Iako su u mnogim europskim zemljama na snazi mjere protiv koronavirusa, i dalje možemo putovati barem u mašti. Predstavljamo ti zato pet europskih destinacija u kojima vlada božićna idila, a koje možeš staviti na svoju "go to" listu za sljedećih par godina

denis-jung-4VtQyEWGF6k-unsplash.jpg
Foto: Unsplash

Dobro znamo da su najljepši božićni sajmovi Starog kontinenta smješteni u Austriji, Češkoj i Njemačkoj, no osim glavnih gradova tih zemalja, postoje i brojne druge lokacije diljem Europe koje se mogu pohvaliti prekrasnim dekoracijama, božićnim ugođajem i adventskim sajmovima - a mnogi za njih nisu ni čuli! I iako je ove godine ponovno otežano putovati zbog pandemije koronavirusa, a razne zemlje imaju i različite restrikcije kada je riječ o velikim okupljanjima, mi ti svejedno donosimo malo inspiracije za neka buduća putovanja u sretnijim vremenima.

Image
Omiljena božićna boja

Za ljubitelje tradicije: Najljepša božićna drvca ukrašena crvenim ukrasima

Od čarobnih austrijskih gradića, pa sve do planinskih vrhova Švicarske - u nastavku pronađi pet apsolutno čarobnih božićnih destinacija koje se isplati posjetiti barem jednom u životu.

Locorotondo, Italija

Postoji nekoliko mjesta u Italiji koje bi tijekom božićno-novogodišnjih blagdana trebalo posjetiti barem jednom u životu. Locorotondo u dolini Itrije u Apuliji jedno je od njih. Ovo idilično mjestašce tijekom Adventa izgleda kao da je ispalo iz najljepše božićne bajke. Iako temperature u prosincu u Locorotondu variraju od 7 do 14 stupnjeva, a snijeg je rijetka pojava, lokalno stanovništvo ulaže mnogo truda kako bi oživilo božićni duh.

Uličice ovog malog gradića tako svake blagdanske sezone blistaju pod mnoštvom lampica, dekoracija i ukrasa, a završni rezultat doista je vrijedan divljenja. Sa svih strana vise zlatne girlande, crvene mašne, obilje kuglica i drugih ukrasa. Svaki raspoloživi pedalj je prekriven i okićenim jelkama, božićnim zvijezdama i različitim mirisnim biljem te cvijećem. Ovaj je gradić sve donedavno bio relativno nepoznat, no ove su ga sezone društvene mreže pretvorile u „the place to be“ adventskog razdoblja.

Dvorac Hellbrunn, Austrija

Najpoznatiji božićni sajmovi svakako su oni u Austriji. Iako je Beč sa svojim sajmovima ispred Stare gradske vijećnice, na Trgu Marije Terezije i ostalim lokacijama po gradu jedna od najpopularnijih i najljepših božićnih destinacija, u predgrađu Salzburga se krije jedan možda čak i čarobniji. Radi se o sajmu smještenom u dvorištu dvorca Hellbrunn, a posebna atrakcija je adventski kalendar napravljen od 14 prozora na zgradi dvorca na kojemu se svaki dan otkrivaju novi datumi. Naravno, tu su i božićni štadovi na kojima možeš kupiti suvenire i uživati u austrijskim delicijama i kuhanom vinu. Trenutno je zbog pandemije koronavirusa cijelo događanje odgođeno, no austrijske se vlasti nadaju barem za Badnjak i Božić organizirati prigodno slavlje ispred Hellbrunna.

Pilatus, Švicarska

Na vrhu Europe, u švicarskim Alpama, nalazi se planina Pilatus na kojoj vlada idilična božićna atmosfera. Naime, u samom srcu Švicarske nalazi se grad Luzern koji je jedno od najljepših mjesta u toj zemlji. Ovdje se nalazi i željeznička pruga koja vodi do planine Pilatus, a riječ je o najstrmijoj željezničkoj pruzi na svijetu. Ona vodi sve do vrha na kojem se smjestio božićni sajam. Osim u spektakularnom pogledu i kućicama na kojima se može pronaći ukusna hrana i prigodni suveniri, ovdje možeš uživati i u pogledu na planinske klance pod snijegom koji će ti zasigurno oduzeti dah.  

Gengenbach, Njemačka

Njemački mali grad Gengenbach svake godine svoju gradsku vijećnicu pretvori u adventski kalendar, a prizor je doista čaroban. Svaki dan u 18 sati otvara se po jedan prozor iza kojeg se kriju djela slavnih umjetnika poput Andyja Warhola, Picassa itd.. Ispred vijećnice nalaze se božićni štandovi, a blagdansku atmosferu dodatno pojačavaju božićne pjesme koje se pjevaju na ulici tijekom cijelog prosinca. Uz to, kroz gradić se protežu ulice starih, tradicionalnih njemačkih kuća s drvenim gredama i tamnim krovovima, a koje posebnu blistaju u ovo doba godine. Naime, stanovnici ih ukrase bronjim lampicama, mašnama i vrpcama, kao i božikovinom.

Colmar, Francuska

Ako želiš doživjeti pravi božićni duh, onda se uputi u francuski gradić Colmar. Pet božićnih sajmova za vrijeme Adventa ovdje postanu mini naselja usred grada koji stvarno izgleda čarobno. Mnogi kažu da je upravo Advent u Colmaru jedan od najljepših, a tome svakako doprinosi povijesna arhitektura starog gradića koju čine brojne uske uličice, muzeji, crkvice i spomenici. Stari dio grada izgleda kao prava božićna bajka, a ugodna blagdanska atmosfera je neizbježna. Uz to, tu su i tisuće lampica, prepoznatljivi božićni medvjedići koji vise po prozorima te divni ukrasi koji se protežu kroz cijeli grad.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.