Božićna čarolija

Najčarobniji božićni sajmovi u Europi koje želimo posjetiti

Od nezaobilaznog bečkog božićnog sajma do onog u Budimpešti, izdvojile smo nekoliko europskih božićnih sajmova koje nikako ne smiješ zaobići

bozicni-sajmovi.jpg
Foto: Unsplash

Za ljubitelje putovanja i Božića, izleti na neke od najpoznatijih božićnih sajmova već postaju tradicija, jer svi oni će se složiti da nema boljeg nego spojiti dvije velike ljubavi - putovanje i razgledavanje nove destinacije i uživanje u svim božićnim aktivnostima koje ona nudi. OK, možda nije najbolje vrijeme za putovanja zbog trenutačne situacije, no mnoge zemlje otvorile su svoja vrata za turiste.

Image

Ovo su neka od najljepših božićnih mjesta na svijetu

A kada je riječ o božićnim sajmovima, Europa se može pohvaliti nekim od najboljih i najljepših sajmova koje vrijedi posjetiti barem jednom u životu. Oni nude baš sve - od odličnog gastronomskog iskustva do prekrasnog božićnog osjećaja koji dobiješ svaki put kada šećeš jednim od ovih sajmova.

Uz pregršt lampica, ukrasa i štandova s kojih dopiru najfiniji mirisi, božićni sajmovi će i ove godine biti "place to be". Od nezaobilaznog bečkog božićnog sajma do onog u Budimpešti, izdvojile smo nekoliko europskih božićnih sajmova koje ne bi trebala zaobići. Ako ništa, barem pogledaj fotografije i zapiši gdje bi mogla otputovati kad se pandemija smiri.

Beč, Austrija

Uživaj u čaroliji bečkog božićnog sajma koji se održava ispred Bečke gradske vijećnice, a ove bi se godine trebao održati od 13. do 26. prosinca. Bečki božićni sajam koji potječe iz 1296. godine svojim blistavim svjetlima i slatkim mirisom poziva posjetitelje u san. Uz obilje slatkiša, kolačića i kuhanog vina, advent u Beču jedan je od posebnijih.

Köln, Njemačka

U Kölnu se nalazi najpopularniji njemački božićni sajam, poznat i kao Weihnachtsmarkt am Kölner Dom, što znači božićni sajam kod kölnske katedrale, a ove godine otvoren je od 22. studenog do 23. prosinca. Posjetitelji koji jedva čekaju istražiti najveći božićni sajam u Njemačkoj mogu započeti šetnjom pored 150 drvenih štandova poredanih ispred kölnske katedrale, ispunjenih predmetima kao što su igračke, odjeća i ukrasi, a mogu uživati i u kuhanom vinu, kao i u pogledu na svjetlima obasjanu katedralu.

Strasbourg, Francuska

Francusko-njemački alzaški grad Strasbourg ne zove se uzalud Božićna prijestolnica svijeta. Svake godine od kraja studenog do kraja prosinca (kao i ove godine od 26. studenog do 26. prosinca), božićni sajam održava se u blizini katedrale u Strasbourgu i Place Kleber i poziva ljude iz cijelog svijeta mirisom cimeta i začina. Posjetitelje ove tržnice dočekat će lijepo uređene ulice i pogled na sjajno božićno drvce visoko 30 metara. Uz 300 štandova, kuhano vino i ukusne božićne poslastice poput keksi i la choucroute, ovdje možeš samo uživati.

Salzburg, Austrija

Glazbeni grad Salzburg poznat je po svom božićnom sajmu, ali i po turneji Original Sound of Music, koja će posjetitelje odvesti na sve prekrasne lokacije iz glazbenog filma. Sajam koji datira još iz 15. stoljeća održava se u podnožju tvrđave Hohensalzburg u centru grada u blizini salzburške katedrale i nudi posjetiteljima odjeću, ukusnu hranu, ukrase, nakit i mnoge druge sezonske artikle u božićnom duhu. Božićni sajam u Salzburgu trebao bi se održati od 18. studenoga 2021. do 1. siječnja 2022.

Budimpešta, Mađarska

U glavnom gradu Mađarske, središte grada ukrašeno je sa 122 šarena drvena štanda. Posjetitelji mogu započeti šetnjom pokraj rukavica, ručno pletenih kapa i drvenih igračaka poredanih na drvenim štandovima. Među izloženim predmetima nalaze se sendviči, medenjaci i puno kuhanog vina kako bi posjetitelji bili siti, a božićni sajam na trgu Vorosmarty trebao bi se održati od 19. studenog do 31. prosinca ove godine.