Savršene za vikend izlet

Bajkovite lokacije u Sloveniji koje želimo posjetiti čim malo zatopli

Proljetni vikendi kao stvoreni su za izlete u prirodu, a osim Lijepe Naše, i susjedna Slovenija ima puno toga za ponuditi. Evo nekoliko ideja što posjetiti ako se ovog proljeća nađeš u Sloveniji

slovenija-izlet.jpg
Foto: Unsplash

Proljeće je stiglo, a iako vrijeme ovoga trena nije baš bajno, s nestrpljenjem iščekujemo prvi sunčani vikend. A takve je vikende, naravno, najljepše provesti na izletu u prirodi. Već smo puno puta pisale o divnim lokacijama u Hrvatskoj, no sada je vrijeme za susjednu nam Sloveniju koja, iako je mala i ljudi ju često zaobilaze, ima puno toga za ponuditi.

Image
Vodene oaze

Bijeg iz grada: Najljepša jezera u Hrvatskoj kao stvorena za vikend izlet

Od smaragdnih jezera i rijeka, alpskih sela i šarmantnih gradova, pa sve do zelenih dolina, šuma i planinarskih puteva, Slovenija je prava pobjednica kada govorimo o lokacijama u prirodi koje ostavljaju bez daha.

A s obzirom na to da nam je toliko blizu, bilo bi šteta ne sjesti u auto i uputiti se u ovu zemlju. A ako se nađeš u Sloveniji, ove lokacije nikako ne smiješ zaobići.

Dolina Soče

Jedna od najljepših rijeka Europe, predivna tirkizna Soča, smjestila se upravo u Sloveniji, nedaleko od Kranjske Gore, i definitivno je lokacija koju ne smiješ zanemariti. Okružena Julijskim Alpama, rijeka Soča i cijela njezina dolina nude pregršt prostora za istraživanje i aktivan izlet, a ovdje se možeš okušati i u raftingu na samoj rijeci. Ako si, ipak, raspoložena za nešto drugačije aktivnosti, u dolini rijeke Soče možeš planinariti, biciklirati, ali i jahati - ovdje ima zaista svega, za cijelu obitelj.

Jezera Bled i Bohinj

Poznata slovenska jezera Bled i Bohinj jedno su od drugog udaljena svega 20 minuta, a obje su lokacije itekako posebne - i udaljene 200-tinjak kilometara od Zagreba. Jezero Bled poznato je ledenjačko jezero okruženo Julijskim Alpama, s malim otočićem s crkvicom smještenim usred jezera, a oko njega može se prošetati, ali i biciklirati. Jezero Bohinj također je idealna destinacija za ljubitelje prirode, šetnji i planinarenja, a ako se ovdje nađeš, možeš se popeti do slapa Savice, žičarom posjetiti jedno od najpoznatijih slovenskih skijališta, Vogel, ili razgledati jezero brodićem.

Kanjon Vintgar

U srcu nacionalnog parka Triglav, jedinog nacionalnog parka u Sloveniji, ali i u neposrednoj blizini jezera Bled, smjestilo se ovo čudo prirode - kanjon Vintgar s drvenim mostom iz 19. stoljeća. Kanjon je dug tek 1,6 kilometara, no kroz njega teče predivna rijeka Radovna koja oduševljava svojom tirkiznom bojom, ali i čistoćom. Ovdje ćeš moći prošetati jednom od dviju staza, a obje će te na kraju dovesti na predivnu, zelenu dolinu s koje se pruža predivan pogled na planine, a na kojoj ćeš možda uočiti i pokoju kravu, baš kao u i u ostalim tipično alpskim predjelima.

Kranjska Gora

Kranjska Gora, udaljena oko dva i pol sata vožnje od Zagreba, poznato je odredište za sve ljubitelje skijanja i ostalih zimskih sportova, no i za ljetnih i proljetnih mjeseci ovo mjesto je vrijedno posjeta. Mali je to gradić podno Julijskih Alpi, smješten na 800 m nadmorske visine, a ovdje ćeš moći planinariti, biciklirati, ili jednostavno uživati u pogledu na planine i okolna jezera kojih na ovom predjelu ima mnogo.

Jezero Jasna

A jedno od prethodno spomenutih jezera koja se nalaze u blizini Kranjske Gore je i jezero Jasna, predivno smaragdno jezero uz koje se svakako moraš zaustaviti i malo prošetati uz njega. Izgleda posebno čarobno zimi, kada je prekriveno snijegom, ali i u proljeće ima neku posebnu čar. Smješteno je samo sat vremena od Ljubljane, a osim biciklističkih staza i vidikovaca koji ostavljaju bez daha, ovo je jezero odlična kulisa za kul Instagram fotke.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.