Nastala zbog ljubavi

'Ljubavna cestica' u Crikvenici nova je hit destinacija za sve ljubitelje prirode

Turističko-rekreativna staza iznad Crikvenice prekrasna je ruta u kojoj će uživati svi ljubitelji prirode i povijesti, a markacije u obliku srca su zaštitni znak ove staze

PXL_140716_13342082.jpg
Foto: Goran Kovačić/Pixsell

Crikvenicu uvijek povezujemo s kupanjem, morem i suncem, ali ovaj šarmantni gradić nudi puno više od toga. Kako nas proljeće poziva na planinarenje i duge šetnje u prirodi, a "Ljubavna cestica" iznad Crikvenice postala je nova top destinacija vrijeme je da saznamo nešto više o njoj.

Najljepša staza za šetnju na ovom području nastala je tridesetih godina prošlog stoljeća, a sve zbog zaljubljenih parova koji su dolazili i skrivali se na ovom području. Staza je zbog romantike dobila ovo ime, a danas je dugačka 8 kilometara te je prekrasna simbioza prirode i baštine, ali i romantične energije koja se sakupljala godinama. Svi planinarske oznake na ovaj stazi obilježene su srcem, a to je nešto zbog čega će se svi zaljubljeni osjećati još ljepše.

Opojni mediteranski mirisi i povijest

Danas je opet postala omiljeno mjesto za planinarenje domaćih ljudi i turista, iako je nakon Drugog svjetskog rata bila zaboravljena. Obnova je započela krajem devedestih i završila 2009. godine i danas mjesto prepuno šume, povijesti i opojnih mediteranskih mirisa.

Osim uživanja u prirodi moguće je upoznati i neke kulturno-povijesne znamenitosti ovog područja. Gradina Badanj nastala je 4. i 6. stoljeća, a imala je veliku povijesnu važnost i najstariji je spomenik srednjovjekovnog graditeljstva u Vinodolu. Ovdje se nalazi i crkvica sv. Duha iz 12. stoljeća, a potpuno je obnovljena tri stoljeća kasnije.

Uz ove prekrasne slike prirode i povijesti, planinari će dalje na stazi pronaći važno mjesto za ovaj kraj -stari izvor vode "Pod veli kamik", ali i vodovod koji je nastao 1890. godine. Voda je nestala nakon potresa 1916. godine, ali danas se tamo nalazi spomenik kako bi podsjetio koliko je bio važan za ljude u tom vremenu.

Također, mjesto koje će oduševiti na ovoj stazi je Vidikovac na putu od gradine Badanj do Kavranove stene, a s 155 metara nadmorske visine može se uživati na pogled na Tribalj i akumulacijsko jezero. Zbog svih ovih ljepota "Ljubavna cestica" je s razlogom došla na popis mjesta koje moramo posjetiti ove godine, a ljepota šume i mediteranski mirisi svakako će probuditi sva osjetila i odmoriti dušu i tijelo.