Ljeto na kontinentu: Top destinacije u unutrašnjosti Hrvatske za pomalo drugačije ljetovanje

Iako je svima prva asocijacija na ljeto more, sunce i plaža, odmor u kontinentalnom dijelu Hrvatske jednako je zanimljiv i zabavan

Ljeto na kontinentu: Top destinacije u unutrašnjosti Hrvatske za pomalo drugačije ljetovanje

Korona nas je sve 'paralizirala' i prizemljila čak i najstrastvenije putnike. O odlascima na daleke i egzotične destinacije sada možemo samo sanjati. Umjesto da očajavamo, ovo je odlična prilika da malo bolje upoznamo vlastitu zemlju.  

Image

Rakovi će uživati na mirnoj plaži, a Strijelci u odmoru punom avantura: Isplaniraj ljetovanje pomoću zvijezda


Gotovo svi smo do sada posjetili velike gradove na Jadranskoj obali, ali vjerojatno je rijetko tko od nas ljeto proveo u kontinentalnoj Hrvatskoj. Unutrašnjost zemlje pruža jednako mnogo mjesta za opuštanje, avanture, ali i kupanje i izležavanje na plaži kao i Jadran


Izdvojile smo nekoliko odličnih lokacija na kojima bi mogla provesti ovo ljeto. Bilo da tražiš toplice, šume u kojima se možeš šetati cijeli dan ili mjesta s odličnom gurmanskom ponudom, sigurno ćeš ih pronaći na ovom popisu. 

Park prirode Kopački rit


Jedno od najvećih očuvanih močvarnih područja u Europi, Kopački rit prekrasno je mjesto za odmor. Odsjesti možeš u nekom od brojnih seoskih imanja u kojima će ti uvijek veseli domaćini ponuditi domaće specijalitete poput kulena, domaće rakije i pite s jabukama. Kopački rit dom je preko 260 različitih vrsta ptica i 140 biljnih vrsta koje možemo pronaći rijetko gdje osim u samom parku. U blizini parka nalazi se i rijeka Drava s mnogo pješčanih plaža na kojima se možeš kupati, kao i najveći grad Slavonije i Baranje, Osijek. Ono što svakako moraš isprobati tijekom posjeta je fiš paprikaš i perkelt od soma. 

Terme Tuhelj


Pobjegni od svakodnevice i rashladi se u srce Zagorja. Terme Tuhelj odlično su mjesto za obiteljski odmor. U kompleksu se nalazi vanjski i unutarnji prostor za kupanje u kojem možeš pronaći bazene za plivanje, za djecu, relaksacijske vodene gejzire i slapove, tobogane, cocktail bar u vodi, wellness bazen i još mnogo drugih aktivnosti. U okolici Termi nalazi se mnogo apartmana u kojima se uz hladnije ljetne noći možeš pošteno naspavati. 

Šuma i dvorac Trakošćan


Ako na odmoru voliš saznati nešto novo i zanimljivo, ovo je lokacija za tebe. Sa svojom bogatom poviješću, dvorac Trakošćan oduševit će i najznatiželjnije. Ovaj je dvorac najposjećeniji u Hrvatskoj, a šume koje ga okružuju još su jedan razlog zašto je ovo mjesto toliko popularno. Poznat kao 'Put vila', kroz šumu se proteže edukativni put s 20 postaja na kojima možeš saznati nešto više o mitovima i legendama vezanima za ovo čarobno mjesto. 

Grad Varaždin


Glavni grad najstarije županije u Hrvatskoj, Varaždin je mjesto na kojem se križaju velike povijesne regije. Upravo je zato njegova povijest prepuna priča, bajki, mitova i legendi koje možemo danima slušati bez da nam dosade. Varaždin krase barokne palače, bedemi koji su ga nekada čuvali od napada neprijatelja i mnoge moderne skulpture. Svoj status jednog od glavnih gradova kulture Varaždin je zaslužio zahvaljujući brojnim festivalima koji se svake godine u njemu održavaju. U blizini grada je i špilja Vindija u kojoj su pronađeni ostaci neandertalaca. Obilazak špilje odličan je jednodnevni izlet iz Varaždina. 

Ilok


Stari kraljevski grad Ilok smjestio se uz Dunav na samom istoku zemlje. Ako si ljubiteljica fine hrane i još finijeg vina, ovo je destinacija za tebe. Tradicija izrade vrhunskog vina u Iloku seže do davnog ilirskog i rimskog doba. Iločki traminac poznat je u cijelom svijetu, a čak je i dio britanske kraljevske vinoteke. Osim u hrani i vinu, na istoku zemlje moći ćeš uživati u aktivnostima poput biciklizma, šetnje šumom, ribolova ili jednostavnog odmaranja na obali Dunava.