Rajska oaza

Lastovo je jedan od najljepših i najsunčanijih otoka o kojem sanjamo ovo ljeto

Idealna destinacija za ljubitelje netaknute prirode i prekrasnog morskog plavetnila, Lastovsko otočje najposebnije je mjesto na cijeloj jadranskoj obali

lastovo.jpg
Foto: Instagram

Kristalno čisto more, prekrasno zelenilo, šarmantna naselja i tajanstvene uvale - sve to ima Lastovo, otok smješten nedaleko od Korčule i Mljeta, na samom jugu jadranske obale. Ovaj prekrasan otok, zajedno s još nizom otoka, otočića i hridi čini Park prirode Lastovsko otočje - rajsku oazu Mediterana koja je jedna od najsunčanijih na cijelom Jadranu.

Image
Čudesni su, vjeruj nam

Ovog ljeta posjeti kvarnerske otoke, bisere Jadrana koji skrivaju čuda prirode

Park prirode dobio je ime po najvećem otoku, Lastovu, koji je najjužniji naseljeni otok u Hrvatskoj i jedna je od omiljenijih destinacija za sve putnike željne istraživanja prekrasnih prirodnih ljepota. A ono što Lastovo čini toliko posebnim jest obala koja je uglavnom nepristupačna, pa se do otoka uglavnom dolazi brodovima.

Zapadno otočje i otok Sušac, te Donji škoji i Gornji škoji samo su neki od ukupno 44 otoka, otočića i hridi koji čine Park prirode Lastovsko otočje. Ovo otočje jedno je od najudaljenijih od kopna, a ta osamljenost i udaljenost ima brojne dobre strane - otok Lastovo je biološki jedan od najočuvanijih prostora na Sredozemlju.

Osim toga, posebnost ovih otoka su i brojne špilje - najpoznatija lastovska špilja je Rača u kojoj su pronađeni tragovi života čovjeka, a značajna je i špilja Medjedina u kojoj je ne tako davno živjela i sredozemna medvjedica, najugroženiji i najrjeđi tuljan na svijetu.

No morsko je plavetnilo ono što Lastovsko otočje čini toliko posebnim - 70 posto površine Parka čini more, čije je podmorje poznato po ljepoti raznovrsnih koralja, a na mnogim je mjestima toliko bistro da se vidi dno i do 50 metara.

Prekrasno Lastovo jedna je od onih destinacija koja je kao stvorena za odmor i povezivanje s prirodom, a unatoč njegovoj udaljenosti, ovo je otok na jadranskoj obali koji osvaja svojom ljepotom i koji zaista vrijedi posjetiti.