Kako putovati sama i uživati u tome

Broj solo putovanja je porastao u zadnjih par godina

Kako putovati sama i uživati u tome

Vjerojatno smatraš da solo putovanje  nije pametna i sigurna ideja. Na pamet ti padaju sve stvari koje bi mogla poći po krivu. No, broj ženskih solo putovanja se udvostručio od 2015. godine, što znači da žene postaju hrabrije, odvažnije i neustrašive. To ti je jedinstveni znak da je vrijeme da se i ti pridružiš tom hrabrom klubu i priuštiš si iskustvo iz kojega češ naučiti puno o samoj sebi, ali i o ostatku svijetu. Još uvijek nisi sigurna da je to dobra ideja? Bez brige, donosimo ti popis argumenata koji će te uvjeriti da si u krivu.

1. Ovisiš jedno sama o sebi


Kada putuješ sama možeš birati što želiš vidjeti, a što ne, kada želiš stati i odmoriti se, a u slučaju da si razočarana izabranom destinacijom možeš jednostavno sjesti na idući vlak i otići negdje dalje... Iznenađujuće je oslobađajuće ispuniti dan aktivnostima koje tebe zadovoljavaju, bez razmišljanja o tome što bi tvoja grupa prijatelja ili partner radije radili.

2. Naučit ćeš puno novih stvari


Ima nešto posebno u tome da si u stranoj zemlji prisiljena nositi se sa svim neočekivanim događajima sama. Vjerojatno ti ovo donosi tračak neugode i straha, no najviše o sebi i određenoj destinaciji možeš naučiti kroz to. Uostalom kada ste zadnji put donijeli spontanu odluku na grupnom putovanju, a da su se svi složili uz nju? Sama nikada nećeš biti tako ograničena.

3. Uključi se u digitalnu zajednicu


Postoji bezbroj blogova koje vode žene koje solo putuju već godinama, te koje ti mogu dati savjete. Na Instagramu također možeš pronaći puno solo putnika i njihovih savjeta, ali i najbolje destinacije za solo putnike. Osjećat ćeš se puno lakše i sigurnije kada se upoznaš s određenom destinacijom putem tuđih iskustava, puno više nego putem priručnika i karti.

4. Vježbaj


Prvo pokušaj otputovati sama na neku blisku destinaciju. Ponesi svoju najdražu knjigu, u restoranu naruči čašu vina i pripremi se na činjenicu da nikoga, ali baš nikoga, nije briga što si sama. Nitko te čudno ne gleda, niti misli nešto loše o sebi, a tebi se možda čak i svidi iskustvo gdje imaš svoj mir. 

5. Pazi na savjete


Od trenutka kada kažeš što ćeš posjetiti, pripremi se na to da ćeš biti bombardirana dobronamjernim savjetima o solo putovanju. No, pripazi čije savjete ćeš zaista poslušati, te se najviše vodi vlastitom intuicijom.

6. Budi pažljiva kada biraš destinaciju


Nitko od tebe ne očekuje da obiđeš cijeli svijet sama. Za početak je najbolje izabrati neku sigurnu destinaciju u Europi gdje je turistička infrastruktura sigurna, a nezgodne na putovanjima su minimalne. Nakon što obiđeš Europske destinacije puno je lakše otići na nešto veće, kao recimo Mount Everest.