Jednostavni savjeti kako obiteljsko putovanje pretvoriti u nezaboravno iskustvo za cijelu obitelj

Trenutačno planiraš kako provesti godišnji odmor s obitelji, ovi savjeti ti mogu pomoći da putovanje s djecom bude nezaboravno

Jednostavni savjeti kako obiteljsko putovanje pretvoriti u nezaboravno iskustvo za cijelu obitelj

Putovanje može biti uzbudljivo iskustvo za djecu svih dobnih skupina, tu su nova hrana, mjesta, iskustva i znamenitosti, a da ne spominjemo kvalitetno obiteljsko vrijeme. Ali putovanje s djecom može biti zahtjevno iskustvo za roditelje - nepredvidivi raspored, dugo pakiranje i različita dječja raspoloženja. Ali uz ovih nekoliko savjeta vezanih za dob djece i male trikove, putovanje može biti lijepo provedeno obiteljsko vrijeme i najljepše iskustvo koje ćete svi pamtiti cijeli život. Na kraju krajeva, tvoja obitelj trebala bi uživati u svakom trenutku istraživanja svijeta i zajedničkom obiteljskom vremenu. To su prve točke od kojih bismo svi trebali krenuti.

Image
Naši favoriti

Vodič za roditelje: Najljepše jadranske plaže idealne za odmor s djecom


Postoji puno savjeta za putovanja s djecom, ali uvijek je najvažnije fokusirati se na osnova pravila. Djeca su poput većine odraslih i često su dobro putnici, ali treba paziti na neke njihove zahtjeve i karakter. Neka djeca su fleksibilna, neka najviše vole rutinu, ali bez obzira na to dobro je pridržavati se ovih pravila.

1. Nemoj preoptereti raspored, a svaki član obitelji treba odabrati aktivnost za sebe
Ako prvi put putujete na neko mjesto, možda ćete poželjeti što više toga vidjeti. "Plan s previše aktivnosti ili rezervacije u restoranima u kojima se nećete osjećati ugodno s djecom obična su zamka", objasnila je spisateljica i doula Bilba Milioto koja često putuje s dvoje djece. Dalje kaže da je najbolje je održavati navike koje su najbliže svakodnevnom životu. Vrlo je važna osobnost svakog djeteta jer djeca će se ponašati kako se i inače ponašaju - mirna djeca neće postati jako aktivna, a temperamentnija se neće naglo smiriti na putovanju.

2. Odbaci neka pravila i dopusti djeci više slobode
Dopuštanje djeci da više uživaju u omiljenim crtanim filmovima može kod roditelja izazvati osjećaj krivnje, ali na odmoru nekad treba promijeniti pravila koja vrijede kod kuće. "Opusti se. Sigurno da kod kuće ograničavaš vrijeme provedeno pred ekranima i slatkiše i sve one druge stvari koje nisu dobre za djecu. Kad putujete, opustite se. Jedite sladoled svaki dan, dopusti djeci još jedan dodatan sat na YouTubeu ujutro kako bi mogla popiti kavu u krevetu", kaže mama i direktorica agencije za putovanja Henley Vazquez. Djeca mogu uživati u većoj slobodi na odmoru, a razumjet će da neka pravila vrijede samo za odmor.

Image


(Foto: Pixabay)

3. Svaki član obitelji treba imati svoju prtljagu i brinuti o njoj
Ako su djeca veća trebaju spakirati igračke i stvari koje žele imati na putovanju, alistvari treba držati jednostavnima. Odvoji igračke koje su nužne i ako su djeca veća neka se sama brinu za njih i nose ih. Mala pakiranja su najbolja za putovanja.

4. Rutinu spavanja ne treba drastično mijenjati
Hotelske sobe i odmarališta mogu biti jako zabavna, ali mali prostori su nezgodni za poštovanje rutine. Mnoge obitelji se odlučuju za apartmane jer ima više prostora za djecu. Dodatna soba ili veće dvorište omogućit će obitelji da ne moraju svi ići na spavanje u isto vrijeme, a sjajno je imati vlastitu kuhinju ako se ranije ustaje ili je potrebno dodatno pripremiti neko jelo. U ovakvim prostorima roditelji će uvijek imati više prostora za sebe. 

Naravno ipak puno toga ovisi i o dobi u kojoj su djeca. Putovanje s bebom nikako nije isto kao odmor s tinejdžerima i zato je dobro neke pripreme napraviti ovisno o dobi djeteta.

Mala djeca

S djecom u dobi do dvije godine ponekad je najlakše putovati, objašnjava Rainer Jenss, predsjednik američkog Udruženja za obiteljska putovanja. "Djeca u ovoj dobi su vrlo prilagodljiva. Možeš ih odvesti bilo gdje i vrlo ih je lako usrećiti samo da im je okruženje ugodno i da imaju svoju rutinu", kaže Jenss za The New York Times.

Amanda Norcross, urednica u časopisu za putovanja, slaže se da je rutina jedna od najvažnijih stvari za putovanje s malom djecom. "Ako dijete jede i spava prema rasporedu, onda je dobro i na odmoru biti što bliže toj rutini", objasnila je. Obavezno ponesi omiljene igračke, slikovnice i bočice u vašu avanturu, a nije dobro da dijete cijeli dan bude u kolicima. Omogući djetetu da hoda i da se kreće, ako još nije prohodalo nemoj zaboraviti dekicu na kojoj može uživati.

Image


(Foto: Pixabay)

Jaslička i vrtićka dob

Djeca u ovoj dobi su zabavna jer počinju uočavati zanimljive stvari oko sebe. "Odredišta trebaju biti ugodna za istraživanje", objasnila je dalje Norcross. Ali kada biraš destinaciju budi sigurna da će djeca imati dovoljno prostora za igranje. Lokalni parkovi također mogu biti divni za istraživanje. "Što dijete više vremena provodi na otvorenom bit će sretnije", dodaje. Uvijek od roditelje u parku možeš saznati koja su najbolja mjesta za dijete i koji restorani su najbolje prilagođeni za djecu.

Image


(Foto: Pixabay)

Djeca predškolske i školske dobi

Ključno je djecu koja imaju pet i više godina uključiti u planiranje odmora, iako se radi samo o sitnicama. "Što više djecu uključiš u planiranje bilo da pokušavaju pronaći zanimljive stvari na internetu ili da odaberu aktivnosti, to će oni biti više angažirani", kaže Jenss. Neka djeca odaberu između nekoliko aktivnosti na odmoru, može se raditi o zanimljivoj ruti za pješačenje ili odlasku na pecanje.

Image


(Foto: Pixabay)

Tinejdžeri

Najbolji način da tinejdžeri budu zainteresirani je da planiraju dio putovanja ili aktivnosti. Savjetnici predlažu da tinejdžeri odaberu atrakcije koje će ih zanimati pa čak im omogućiti da osmisle nekoliko dana putovanja. Jenns predlaže da roditelji starijim tinejdžerima dopuste da nekoliko sati sami istražuju određeno mjesto i atrakcije ili odu sami u trgovinu. Osjećat će se vrlo uzbuđeno zbog vremena koje mogu provesti u miru.

Image


(Foto: Pixabay)