Istraži Istru

Istra je ujesen čudesna, a pogotovo posjetiš li i vinsku cestu

Pravi je grijeh otići u Istru, a ne kušati vina i delicije koje Istrani majstorski pripremaju. Kvalitetno vino opušta bolje od wellnessa, diže raspoloženje i jača krv. Stoga, toplo ti preporučam, zaboravi na dijetu i detokse barem na dva dana i prepusti se užicima

250873915_6409235772482837_8260350296618823726_n.jpg
Foto: Facebook/Istria Wine and Walk

Ako ne znaš gdje bi za vikend, a duša ti vapi za dobrom kapljicom i zrakom koji miriši na more, ali i nečim konkretnijim poput žgvceta od boškarina (jer na koncu ne živi se od zraka), uputi se s onu stranu Učke, u Istru koja je u ovo doba godine čudesna. Bogate nijanse jeseni dominiraju krajolikom, a na njih se nastavlja beskrajno morsko prostranstvo. Sve tamo do Italije.

shimmer fallback

Obrani vinogradi i maslinici spremni su za zimski san, priroda tone u smiraj, no to nikako ne znači da u Istri život staje nakon turističke sezone i berbe, kako maslina, tako i grožđa. Štoviše, živi se vrlo aktivno i puno kvalitetnije, nego u ljetnim mjesecima u kojima od posla i gužve čovjek ne stigne ni predahnuti.

shimmer fallback

Sada je pravo vrijeme da posjetiš vinarije, konobe i restorane te seoska domaćinstva i provedeš nezaboravno vrijeme s domaćinima. Upoznaš Istrane. Znaš i sama da je na koncu najvažniji i najviše se pamti onaj ljudski faktor, čarolija koja se razvije kada se ljudi posvete jedni drugima, kada nisu pritisnuti obvezama, nego su opušteni i imaju, barem u tom trenutku, svo vrijeme ovog svijeta za uživanje.

shimmer fallback

Stoga, želiš li Istru upoznati neposrednije i intimnije, rezerviraj jedan vikend za posjet ovoj ljepotici na krajnjem zapadu Hrvatske. Nedavno sam bila pozvana na Wine and Walk by the Sea, manifestaciju u organizaciji Turističke zajednice Novigrada. Baš kao što ime kaže - hodalo se i pilo. I jelo, da ne izostavim!

shimmer fallback

Savršen sunčani jesenski dan proveli smo šetajući s noge na nogu, od punkta do punkta prekrasnim istraskim krajolicima, kroz vinograde, uz more, kroz polja, sve do pitoreskne, a moćne Dajle pa opet uz more natrag prema Novigradu. Skupilo se tu više od deset kilometara i isto toliko čaša vina.

shimmer fallback

Na okrijepnim postajama, gore spomenutim punktovima, dočekivali su nas vinari i ugostitelji, a osim za vino i istarske delcije pobrinuli su se i za odličnu atmosferu. Sviralo se, plesalo, jelo i pilo do kasno u noć.

Najviše sam uživala kod Leonarda Palčića, u njegovu teranu koji smo ispijali na balama sijena uz istarsku muziku, ukusni brudet i palentu te sjajno društvo, lagano pripiti, zdravo umorni i toliko dobro raspoloženi da će mi ovaj posjet Istri ostati još dugo u pamćenju. Dogodine ponovaljam!

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.