Obuci se toplo i kreni u avanturu

Vrijeme je za snježnu čaroliju: Imamo nekoliko ideja za zimske izlete u Hrvatskoj

Niske temperature i kratki zimski dani možda te nagovaraju da ostaneš kod kuće, no mi imamo nekoliko ideja kako iskoristiti nadolazeće vikende. Posjeti jednu od ovih predivnih zimskih lokacija u Hrvatskoj

zimski--izleti.jpg
Foto: Unsplash

Kada padnu temperature, a s njima i prvi snijeg, ostanak kod kuće u toplini doma može se činiti kao najbolja moguća opcija. Ipak, postoji nešto posebno u zimskim izletima zbog čega nam bude toplo oko srca, čak iako je vani hladno.

Image
U blizini Zagreba

Seoski turizam: Pet sjajnih izletišta idealnih za bijeg iz grada

Svi ćemo se složiti da nema ništa bolje nego obuti najtoplije čizme, na sebe staviti najtoplije pletivo i najdeblji kaput, opremiti se kapom, šalom i rukavicama i krenuti u avanturu. A ako ni ti vikende ne možeš provoditi kod kuće i voliš izlete, imamo ideje za nekoliko takvih avantura ove zime.

Srećom za sve nas, Hrvatska je prepuna lokacija koje su idealne za proljetne i ljetne vikend izlete, a koje imaju posebnu čar ako ih posjetiš zimi, kada su prekrivene snijegom. A s obzirom na to da nisu toliko popularne za vrijeme zimskih mjeseci, sada je idealno vrijeme za posjetiti ih ako ne voliš velike gužve, a želiš uživati u svemu što imaju za ponuditi. Od snijegom prekrivenog Gorskog kotara i njegovih ljepota do adventskih destinacija na moru, izdvojile smo šest lokacija u Hrvatskoj koje su savršene za zimski vikend izlet.

Plitvička jezera

Popularne Plitvice jedan su od naših najljepših nacionalnih parkova, a iako ih turisti najčešće posjećuju za vrijeme ljetnih mjeseci, zimi su još čarobnije nego ljeti. Ledene sige, nanosi snijega i tirkizna boja vode savršena su kulisa za kul fotke i definitivno nećeš pogriješiti odlučiš li se posjetiti ih ove zime. A da ne napominjemo i da su ulaznice čak i nekoliko stotina kuna povoljnije nego za vrijeme sezone - odrasli će za ulaznicu morati izdvojiti 80 kuna, studenti 50 kuna, a djeca od 7 do 18 godina 35 kuna.

Gorski kotar

U Gorskom kotaru već tradicionalno svake zime ima najviše snijega, pa ako želiš uživati u pravoj zimskoj idili, ova regija ima puno toga za ponuditi. Ovdje možeš uživati u snijegom prekrivenom Mrkoplju, posjetiti nacionalni park Risnjak ili Zeleni vir, prošetati kanjonom Kamačnikom ili protegnuti noge uz Lokvarsko jezero. Uistinu, opcija je toliko da svaki vikend ove zime možeš posvetiti jednoj od ovih lokacija - i sigurno ti neće biti žao.

Opatija

Ovaj popularni obalni gradić uskoro će osvanuti u divnom adventskom ruhu i bilo bi šteta ne posjetiti ga. Najljepši Advent uz more, kako ga nazivaju, trajat će od 25. studenoga do 8. siječnja na nekoliko lokacija, a na njemu ćeš pronaći sve što ti treba, za cijelu obitelj. Bilo da se odlučiš na jednodnevni izlet ili pak na cijeli vikend, u Opatiji ćeš imati što za vidjeti, a ako si ljubiteljica božićnih ukrasa, ovo je "place to be".

Samobor

Još jedna lokacija koja zimi dobiva novo ruho je i Samobor - ovaj grad u blizini Zagreba odličan je izbor za vikend izlet tijekom cijele godine, a advent je još jedan razlog više da ga posjetiš. Želiš li isprobati ukusne kremšnite, uživati u koncertima ili se jednostavno prepustiti klizanju i kuhanom vinu, Samobor je odlična ideja za zimski izlet za cijelu obitelj, a ako si ipak ljubiteljica aktivnih izleta, uvijek se možeš uputiti na zimsko planinarenje do obližnjeg Japetića, najvišeg vrha Samoborskog gorja.

Trakošćan

Jedan od najljepših dvoraca u Hrvatskoj koji je i svojevrsni simbol Hrvatskog zagorja, ali i Hrvatske općenito, je Trakošćan, koji datira još iz 13. stoljeća. Jedan je od najposjećenijih hrvatskih dvoraca zimi ima posebnu čar, a možeš prošetati i snijegom prekrivenom šetnicom s koje se pruža predivan pogled na dvorac. Zimsko radno vrijeme dvorca je od 9 do 16 sati, a za ulaz morat ćeš izdvojiti 40 kuna za odrasle ili 20 kuna za učenike do 18 godina.

Kopački rit

I Baranja zimi izgleda zaista posebno, a ako ove zime želiš krenuti put Baranje, park prirode Kopački rit odlična je ideja za zimski izlet. Ulaznica u park stoji simboličnih 10 kuna, a iako priroda možda neće biti toliko raskošna i zapanjujuća kao u proljeće ili ljeto, najstariji hrvatski park prirode izgledat će posebno čak i kada je prekriven snijegom. Zimsko radno vrijeme je svakog dana od 8 do 16 sati, a ako planiraš izlet ovdje, nećeš pogriješiti.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.