Zelena idila

Tirkizna slovenska bajka: Posjet dolini rijeke Soče ne smiješ propustiti

Čim dođu prve ljetne sparine počnemo sanjati o bijegu u hladne, osvježavajuće planinske regije. Ove godine nam se iz tog razloga putuje u dolinu Soče, po mnogima najčarobniju slovensku prirodnu atrakciju

profimedia-0346934698.jpg
Foto: www.profimedia.hr

Iako ljeti mnogi pobjegnu na more, zapravo je odlična ideja od sparina i vrućina spas potražiti u planinama i rijekama. Ako ti se čini da Hrvatska nema dovoljno atraktivne destinacije tog tipa, ili jednostavno želiš otputovati iz zemlje, svakako uzmi u obzir dolinu rijeke Soče u Sloveniji. Naime, naša susjedna zemlja poznata je po prekrasnim alpskim vidicima i krajolicima, a neki od najljepših nalaze se upravo u bajkovitoj dolini Soče.

Image
Najveći špiljski dvorac na svijetu

Predjamski dvorac u Sloveniji: Bajkovito mjesto koje moraš posjetiti

Soča je tirkizno zelena rijeka koja izvire u slovenskim Julijskim Alpama, a kroz susjednu nam zemlju prolazi u dužini od 95 kilometara. Zatim nastavlja svoj tok kroz sjever Italije, a ono što ju čini posebnom je njezina tirkizno zelena boja koja oduzima dah. Soča se tako spušta s visokih Alpa kroz mjesta Bovec, Kobarid, Tolmin, Kanal ob Soči, Nova Gorica i Gorica, a dio je i Nacionalnog parka Triglav, najviše planine u Sloveniji i po mnogima najljepše regije te zemlje.

Inače, dolina Soče je znana i kao „slovenska Toskana“ i to zbog prekrasne prirode, slatkih malih gradića i odlične gastronomske ponude koja uvijek iznova oduševi posjetitelje. Sam tok Soče od Triglava prema Jadranu znan je kao „Smaragdni put“, a jasno je i odakle je dobio svoje ime – od prekrasne zelene boje te rijeke, njezinih korita i gustih šuma koje ju okružuju. Ovo zelenilom okupano mjesto privlači turiste iz cijeloga svijeta, a ako si i ti željna odmora od svakodnevice, uzmi u obzir sve atrakcije doline Soče i posjeti ju već ovog ljeta. Garantiramo da ćeš se odlično provesti i imati uspomene koje će trajati cijeli život.

U nastavku smo izdvojile što sve nikako ne smiješ propustiti u Triglavskom parku i dolini Soče.

POGLEDAJ VIDEO: Kako pravilno napraviti vježbe istezanja?

Triglav

Visok 2864 metra, Triglav je najviši planinski vrh Slovenije i Julijskih Alpa, a mnogi planinari i alpinisti redovito ga posjećuju zbog iznimnih prirodnih ljepota i vidikovca koji oduzima dah. Najpoznatija su turistička odredišta ove planine Vražji most iznad vrtoglavo strmog kanjona Tolminke te stijena Medvjeđa glava koja se prirodno zaglavila u padu te je sada velika turistička atrakcija. Uspon na Triglav sam po sebi nije jednostavan i traži spretnosti i kondiciju, ali se sav trud isplati, jer se radi o prekrasnom prirodnom krajoliku koji će te pratiti od samog podnožja planine, pa do njezina vrha – gdje ćeš imati priliku baciti pogled i na okolne regionalne ljepote. Brojne planinarske staze različitih intenziteta omogućuju svima da posjete barem jedan dio Triglavskog parka, a kada se umoriš, uvijek se možeš rashladiti u dolini namakanjem nogu u Soči i uživanjem u lokalnim gastro specijalitetima.

Zelenci

Jedna od najpopularnijih atrakcija Nacionalnog parka Triglav su i Zelenci, posebna smaragdno zelena prirodna jezera u podnožju Julijskih Alpa, a koja izgledaju kao da su ispala iz bajke. Zelenci su dakle prirodni rezervat i izvor rijeke Save Dolinke, a prekrasno su uređeni drvenim šetnicama, vidikovcima i fotogeničnim mjestima na kojima možeš imati svoj mali photoshooting za Instagram. Zelenci se zapravo nalaze na sjevernoj strani Triglavskog parka, u blizini Kranjske Gore, popularne destinacije i za Hrvate, ali i za Talijane i Austrijance. Zelenci su svoje ime dobili po kristalno čistoj zelenoj vodi, a zanimljivo je i da se ova mala jezerca nikada ne smrzavaju. Prosjek topline vode tijekom godine je 6 stupnjeva, a iako se ovdje zabranjeno kupati (a i prehladno je), zato se možeš diviti krajoliku koji se odražava u jezerima i čini cijeli prizor još čarobnijim.

Tolminsko korito

Vjerojatno najuži i najniži ulaz u Nacionalni park Triglav je kroz slavno Tolminsko korito, prirodnu atrakciju koja mami sportske i outdoor entuzijaste na posjet i uživanje u brojnim aktivnostima koje ovaj lokalitet nudi. Bilo da želiš isprobati vožnju kajakom, okušati se u penjanju po stijenama ili voziti kilometarske ture biciklima, Tolminsko korito i šume oko njega pružit će ti nešto što će te oduševiti. Inače, grad Tolmin je središte doline Soče te je po njemu ovaj klanac litica dobio i ime. S obzirom na obilje aktivnosti koje se vežu uz njega, ali i prekrasnu tirkiznu vodu koja ga ispunjava, uopće nas ne čudi da se radi o jednoj od najposjećenijih prirodnih atrakcija Slovenije. Zanimljivo je da je upravo ovaj kanjon inspirirao i filmaše iz Hollywooda, jer su tu snimani dijelovi filma "Kronike iz Narnije".

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.