Kamo za vikend?

Ideje za vikend: Ova četiri istarska gradića isplati se posjetiti

Proljeće je idealno vrijeme za posjet jednom od najljepših predjela Lijepe Naše, Istri. Županija je to gdje se mogu pronaći prekrasni vinogradi, odlična hrana, ali i šarmantni gradići koje moraš vidjeti barem jednom u životu.

profimedia-0644604178 (1).jpg
Foto: www.profimedia.hr

Istra je sinonim za kvalitetu hrvatskog turizma. Ta regija privlači najviše luksuznog turizma, može se pohvaliti prekrasnim i bogatim vinskim podrumima i vinarijama, restoranima specijaliziranima za tartufe, ali i predivnom morskom obalom. Uz sve to, tu su i divni maleni gradići vrijedni pažnje, a koji oduševljavaju i šarmom i ponudom sadržaja.

Image
Istraži Istru

Istra je ujesen čudesna, a pogotovo posjetiš li i vinsku cestu

Ako si i ti jedna od onih koji su ove godine planirali barem jedan vikend provesti u Istri, svakako pročitaj naše preporuke za četiri istarska gradića koja se isplati posjetiti ovog proljeća. Svi do reda su posebni, puni atrakcija i vrijedni divljenja.

Grožnjan

Grožnjan je mali istarski gradić velikog kulturnog značaja, ne samo na hrvatskoj nego i na međunarodnoj razini, a tijekom proljetnih i ljetnih mjeseci pun je događanja. Svake godine početkom svibnja, grožnjanske uličice i trgovi doživljavaju metamorfozu i pretvaraju se u pravu umjetničku košnicu: otvaraju se ljetne glazbene akademije za mlade, likovne, plesne i dramske radionice, radionice mirovnog aktivizma pod vodstvom poznatih stručnjaka i pedagoga te zvučnih imena s područja glazbe, likovne i dramske umjetnosti. Ljeti se pak ovdje održava jazz festival, a ono što je posebno čarobno kod ovog mjesta je to da je ono smješteno na visokim liticama istarskih brežuljaka te da je cijeli gradić popločen kamenim pločama. Gubljenje u malenim uličicama, fotkanje ispred šarenih fasada i uživanje u lokalnim delicijama ovog kraja moraš si priuštiti. Nema šanse da ćeš požaliti.

Rovinj

Jedan od najfotogeničnijih gradića Mediterana bivše je ribarsko, a danas turističko mjesto Rovinj. Udaljen od Pule 40-ak kilometara, Rovinj je od davnina poznat kao grad čije klimatske odlike povoljno utječu na zdravlje. Stoga i danas ovaj grad i njegovi građani njeguju dugu tradiciju održavanja mjesta i bore se za epitet zdravog grada okrenutog prirodi i ekologiji. Cijelo je priobalje Rovinja, naime, uz dvadeset i dva otoka, zaštićena prirodna baština. No, osim divnih otočića, mora i šumica uz more, Rovinj se može pohvaliti i nekim od najluksuznijih hotela na Jadranu, ekskluzivnim restoranima, kao i starom gradskom jezgrom koja ljepotom oduzima dah. Iako ovo nije cjenovno najjeftinija destinacija na Jadranu, definitivno je vrijedna posjeta, a u predsezoni su i cijene smještaja niže, pa je sada pravo vrijeme da tamo provedeš svoj vikend.

Motovun

U sjevernom dijelu Istre, iznad doline rijeke Mirne, smješten je vjerojatno najpoznatiji i najatraktivniji istarski srednjovjekovni gradić Motovun čija je veduta jedan od poznatih simbola istarske unutrašnjosti. Motovunom dominira romaničko-gotički zvonik nazubljenog kruništa iz 13. stoljeća smješten do Župne crkve Sv. Stjepana iz 17. stoljeća. Na središnjem se gradskom trgu nalazi i romanička komunalna palača, najveća profana zgrada u Istri iz tog razdoblja, a naokolo su i brojne druge povijesne građevina. Motovun je odavno vrlo atraktivna i popularna turistička destinacija pa u mjestu postoji i hotel Kaštel smješten u nekadašnjoj palači obitelji Polesini, ali i brojni privatni iznajmljivači soba i apartmana. Pogled s ovog visoko utaborenog gradića je prekrasan, a pruža se na istarske vinograde i plodne doline. Ako posjetiš ovaj gradić svakako ne zaboravi kušati i lokalne specijalitete od tartufa, kojima je ovaj dio Istre posebno bogat.

Labin

U istočnom dijelu Istre, na svega tri kilometra od mora, smjestio se srednjovjekovni gradić Labin, grad bogate povijesti i kulturnog naslijeđa, danas grad galerija i umjetnika koji ovdje stvaraju i borave tijekom cijele godine. Glavni gradski trg oduševit će te odlično sačuvanom utvrdom iz 16. stoljeća, a tu su i glavna gradska vrata sv. Flora. Iznad vrata uklesani su labinski grb te mletački lav, simbol vladavine Venecije. Top iz razdoblja Austrije i niz drugih zanimljivih detalja otkrit ćeš šečući gradiće,, a ovdje možeš kušati i neke od najboljih pizza u Hrvatskoj! Osim toga, u blizini Labina smjestio se i obalni gradić Rabac do kojeg vode biciklističke i pješačke staze, pa je Labin savršeno mjesto ako želiš uživati u krajoliku brežuljkaste Istre, a istovremeno biti i nadomak mora.