Bogatstva Jadrana na dlanu: Pet hrvatskih otočića koje bismo ovog ljeta mogli posjetiti

Ova će ljetna sezona 2020. biti drugačija od prijašnjih, a definitivno možemo očekivati kako masovnog turizma praktički neće ni biti. Baš zato je odlično vrijeme da posjetimo ove skrivene dragulje Jadrana i uživamo u njima bez buke i vreve

Bogatstva Jadrana na dlanu: Pet hrvatskih otočića koje bismo ovog ljeta mogli posjetiti

Jadranska je obala jedna od najljepših u Europi, ali i svijetu, a mi smo pravi sretnici što živimo u zemlji s toliko raznolikim prirodnim ljepotama. Od slavonskih ravnica, planina, sjenovitih šuma, zagorskih brežuljaka, istarskih vinograda pa sve do raspršenih bajkovitih otočića - Hrvatska ima sve što je potrebno za odličan ljetni odmor. 

S obzirom na pandemiju korona virusa koja je zarobila cijeli svijet i zatvorila granice mnogih država, ovogodišnje će ljeto biti značajno drugačije od prošlih. Nećemo gledati prizore golemih kruzera pred zidinama Dubrovnika niti se žaliti na gužve na ulicama gradova Dalmacije. Iako bi to mogao biti snažan ekonomski udarac za našu ekonomiju, nije sve tako crno, jer ćemo sada konačno moći uživati u neiskvarenim ljepotama Lijepe naše. 

Hrvatska ima više od 1200 otoka i otočića, a mi ti u nastavku donosimo pet ideja za posjet još uvijek relativno neotkrivenim otocima koji nude bijeg od stvarnosti. Divne plaže, plavo more, miris mediteranskog bilja i obilje sunca - može li bolje? Počni stoga planirati svoj godišnji i u obzir svakako uzmi ove naše prijedloge. 

Maleni otočić Iž okružuje deset drugih otočića, a najveći među njima je Knežak. Iž je idealan odabir za sve one koji žele pobjeći od masovnog turizma i uživati u netaknutom miru stare jezgre otoka. Veli Iž tako ima sačuvanu staru jezgru, a u središtu mjesta je obnovljena crkva sv. Petra i Pavla. Uz to, kulturna ponuda otoka Iža sadrži i bogatu etnografsku zbirku u kojoj zaljubljenici u povijest mogu vidjeti autentične primjerke iške keramike i tradicionalne lončarije. 

Upravo zbog toga koliko je miran i malen, Iž je omiljeno mjesto za yoga retreate u Hrvatskoj, pa se tamo već više od deset godina svakog ljeta održavaju yoga i meditacijske radionice. Uz sve to, Iž ima i predivnu prirodu te kamene plaže koje će oduševiti svakoga tko ih posjeti. 

Biševo

Udaljeni otok Biševo jedan je od najljepših bisera Jadrana, a najpoznatiji je po svojoj Modroj i Medvjeđoj spilji, odličnom plavcu i pješčanim plažama. Ovaj otočić u blizi je Visa, pa ga turisti koji tamo odsjedaju često posjećuju. S obzirom da će ova ljetna sezona zbog pandemije korona virusa biti drugačija no prošle, vjerojatno neće biti velikih gužva i masovnih posjeta, pa će se stvarna ljepota Biševa moći bolje doživjeti. 

Inače, Biševo je vrlo mali otok, od svega 6 kilometara kvadratnih, no sve na njemu jamči rajski užitak i opuštanje. Od dubokog plavog mora, spilja koje oduzimaju dah, bogate vegetacije pa do gastronomske ponude - odlaskom na Biševo ne može se pogriješiti. 

Prvić

Smješten u blizini Šibenika, otočić Prvić idealno je odredište za one koji nemaju volje putovati do krajnjeg juga Hrvatske, a žele uživati u morskom plavetnilu, miru, autohtonom otočkom životu i lijepim plažama. Geografski je Prvić smješten u blizini Vodica, što je bitno za sve oni koji se ipak tijekom svog godišnjeg odmora zažele i partijanja. Sa samo dva mjesta, Prvić Lukom i Šepurinama, ovaj je otočić slabo naseljen, ali mu se stanovništvo drastično poveća za ljetnih mjeseci. 

Kamene ulice, zabačene uvale i blizina kopna glavne su prednosti Prvića, pa onaj tko ga odluči posjetiti neće požaliti. Naime, ovaj otok doista nudi za svakoga ponešto. 

Silba

Otok Silba nalazi se zapadno od Zadra i naziva se još i "Vratima Dalmacije". Taj mali otok poznat je po tome što je na njega zabranjen pristup automobilima, pa ćete na njemu jako teško vidjeti bilo kakvo vozilo na četiri kotača. Osim lokalnih traktora, svi ostali ili pješače ili voze bicikle i skutere, što omogućava otoku da zadrži svoju autohtonu otočku vibru. 

Uz to, Silbu krase i mnoge divne uvale - od pješčanih, šljunčanih, pa sve do kamenih - ljubitelji kupanja doći će na svoje. Uz obilje skrivenih plaža i uz malo truda na Silbi se može pronaći i neka tajnovita uvala za privatno uživanje i golo kupanje, a pozitivno je i to što će na gotovo svima biti moguće pronaći i hlad. 

Koločep

Za otočić Koločep malo ljudi je uopće i čulo, a kamoli ga posjetilo. Baš zato ovaj je najjužniji hrvatski naseljeni otok idealno mjesto za pobjeći od turističke vreve i uživati u svim čarima krajnjeg juga hrvatske obale. Smješten 3 kilometra zapadno od Dubrovnika, idealna je baza za istraživanje ostalih okolnih otoka poput Lopuda. 

Na Koločepu postoji i 17 spomenika kulture, uglavnom manjih crkvica i kapelica. Zanimljivo je uz to da ni na Koločep pristup automobilom nije moguć, čime se garantira pravo opuštanje i mir.