Smaragdna ljepotica

Zelena oaza krškog kraja: Rijeka Zrmanja je atrakcija koju moraš posjetiti

Neovisno o tome jesi li ljubiteljica adrenalina ili samo voliš istraživati zelene kutke naše zemlje, Zrmanju bi trebala posjetiti. Ova prekrasna rijeka skriva mnoge čari, a mi ti neke od njih otkrivamo u članku.

Zrmanja
Foto: Dino Stanin/PIXSELL

Želiš li svoje avanturističke apetite staviti na ultimativnu kušnju, i zaveslati na nekima od najdivljijih brzaca u Hrvatskoj, a potom s obitelji uz žubor rječice doveslati do mora? Ne moraš mnogo pretraživati karte, jer svi putevi vode na rijeku Zrmanju i njezinu ponekad divlju, ali uglavnom ukroćenu ljepotu. Ova krška zmija duljinom od gotovo sedamdeset kilometara brazdi vapnenačkim stijenama kroz čak šest kanjona. Prepuna kontrasta i iskonske ljepote s obiljem flore i faune, na svojem putu do Jadranskog mora Zrmanja će te očarati kao malo koja rijeka.

Image
BIJEG U PRIRODU

Mrežnica - zeleni raj savršen za osvježenje i avanturu

I iako znamo da se o ukusima ne raspravlja, kada govorimo o najljepšoj rijeci Lijepe Naše, morali bismo reći da Zrmanja slovi za broj jedan. Ova prekrasna, moćna rijeka zavojitog kanjona pruža nešto svakome – od avanture, do lijepih mjesta za kupanje, pa sve do mogućnosti cjelodnevnog fotkanja.

Uz donji su tok rijeke plodna polja i ravnice, dok je u gornjim dijelovima, osobito u proljetnim mjesecima, kraljevstvo brzaca i stoga praznik adrenalina, naravno, za one koji se usude krenuti na rafting, jer Zrmanja tada pruža onaj najiskonskiji osjećaj prirode. Ako si pak više raspoložena za mirnije aktivnost ili pak dolaziš s obitelji, na Zrmanji također možeš pronaći i mirne dionice rijeke pogodne za obiteljski aktivni odmor.

Od grada Obrovca do ušća ova je rijeka u potpunosti plovna i mirna, a duž rijeke nižu se utvrde kao spomen na burno razdoblje kojim je svjedočila rijeka, dok ostaci mlinica, kao ona na Jankovića buku, podsjećaju na važnost rijeke u životima nekadašnjih žitelja ovog kraja.

Ono što svakako Zrmanju izdvaja od ostalih hrvatskih rijeka je njezin dugačak, spektakularan kanjon s visokim liticama koje na pojedinim djelovima dosežu i do 200 metara. Jedan od najspektakularnijih kanjona jest onaj između Žegarskog kaštela i Ogarova, gdje se veslajući po čistoj smaragdnoj površini s kajakom može probijati između stiješnjenih litica.

Kako se Zrmanja u jednom trenutku spaja s Krupom, s njom tvori prekrasne polukružne barijere napravljene od sedre, tog svjetskog fenomena, niz koje se obrušavaju vode Visokog buka, najvećeg slapa na Zrmanji. Poslije slapova rijeka napušta kanjone, ulazi u plodna polja i mirno teče do Muškovaca, gdje obično završavaju turističke ture ovom rijekom.

Nedaleko od ušća u Zrmanju, na Krupi možeš vidjeti stari Kudin most. Romantični prizor kamenog mostića koji u polulukovima prelazi rijeku obraslu zelenilom ima i svoju sentimentalnu pozadinu. Prema starim pričama, izgradio ga je mladić Kude kako bi prešao na drugu stranu rijeke i zaprosio svoju voljenu. Kada je konačno prešao rijeku koja ih je dijelila, zadobio je njenu ljubav i oženio ju. Most je dugačak čak 109 metara i danas je zaštićen kao spomenik kulture. O njemu pažljivo brinu mještani među kojima je i Kudin potomak, a uspomena na Kudu njeguje se u narodnim stihovima ''I danas se pokoljenja čude, šta je znao uraditi Kude''.

Inače, Zrmanja izvire na nadmorskoj visini nešto većoj od 300 metara, u podnožju strmih i visokih stijena zvanih Misije. Od svog izvora prolazi ispod mosta Kravlja Draga sve do Ervenika, ruralnog kraja s tek tisuću stanovnika. Ovaj je kraj Hrvatske devastiran u ratu, no malo po malo se obnavlja. Naravno, turističke atrakcije na Zrmanji pomažu revitalizaciji, pa se turističke zajednice trude promovirati ovu rijeku kao jednu od „must-see“ destinacija Lijepe Naše. S obzirom na to kakve sve ljepote skriva, nije ni čudo da je promocija toliko uspješna.

Osim tura kajacima, uz Zrmanju postoje i planinarski putevi i biciklističke staze, pa doista svaki zaljubljenik u sportske aktivnosti može pronaći nešto u čemu će uživati, a sve uz pogled na smaragdno zelenu i čistu Zrmanju. Ako si razmišljala o tome da par dana ovogodišnjeg godišnjeg odmora provedeš u zelenilu, a ne samo na plaži - Zrmanja je odlična opcija!