Pseći pogled

Pas te stalno prati pogledom? 6 stvari koje ti možda pokušava reći

Možeš se osjećati kao da si pod povećalom jer te oči tvojeg ljubimca prate gdje god krenula. Nekad će hodati za tobom i neće skidati pogled, a nekad će jednostavno nepristojno 'buljiti' u tebe dok gledaš TV. Što ti želi reći?

jamie-street-MoDcnVRN5JU-unsplash.jpg
Foto: Unsplash

Da bi ostvarila ugodan suživot sa svojim psom, potrebno je uzajamno razumijevanje. A kako bi do toga došlo moraš naučiti što tvoj pas želi od tebe i na koji način ti poručuje da mu nešto treba. Takvih ponašanja je mnogo. Tvoj pas može zavijati, lajati, skakati, cviljeti, a kada mu nešto govoriš, vrlo vjerojatno će nagnuti glavu na jednu stranu.

Image
Za one jakih živaca

Je li i tvoj među njima? Ovo su najneposlušnije pasmine pasa

Image

No, s vremena na vrijeme, možeš se osjećati kao da si pod povećalom jer te oči tvog psa prate gdje god krenula. Nekad će hodati za tobom i neće skidati pogled, a nekad će jednostavno nepristojno 'buljiti' u tebe dok gledaš TV. Ovo je vrlo vjerojatno najčudnija ekspresija tvog kućnog ljubimca, no ne bez razloga. Evo što ti tvoj ljubimac pokušava reći...

Traži nešto od tebe

Ako neprekidno gleda u tebe, postoji mogućnost da tvoj ljubimac treba nešto od tebe, primjerice pažnju, hranu ili šetnju. Razlog dugotrajnog gledanja u vlasnika leži u načinu na koji treniramo pse. Dok ih učimo nove naredbe od njih tražimo da budu fokusirani na nas kako bi lakše i brže usvojili vještinu koju im prenosimo. Izgleda da su psi primijenili taj fokus na vlasnika i kada sami nešto trebaju, pokušavajući nam tako pokazati što od nas žele. Međutim, ako oštro gleda u tebe bez da trepće i ima blago spuštenu glavu u odnosu na tijelo, znači da je nečime nezadovoljan. U ovom slučaju najbolje se udaljiti od njega i dati mu malo prostora.

Image
Foto: Unsplash

Pokušava te razumjeti

Ne može te zagrliti šapama, ali može te zagrliti očima. Tvoj pas može neprekidno gledati u tebe zato što te pokušava shvatiti i razumjeti tvoj govor tijela, što je psima dobar indikator tvog emocionalnog stanja. Gledajući u tebe tvoj kućni ljubimac zaključuje jesi li tužna ili sretna i na temelju toga zna kako reagirati. Kada se rasplačeš ili si potištena, tvoj će te četveronožni prijatelj sigurno doći utješiti. S druge strane, kada si prpošna i vesela vrlo vjerojatno ćeš dobiti lopticu u krilo.

Image
Foto: Unsplash

Traži da ga usmjeriš

I pas može biti nesiguran. Dugoročno promatranje vlasnika nekad može biti dobar pokazatelj da je tvoj ljubimac nesiguran i ne zna što mu je činiti u situaciji u kojoj se našao. Ako te dugo promatra dok, primjerice, stoji na raskrižju, znači da čeka tvoju naredbu kojim putem dalje. Neke pasmine pasa sklonije su ovom obrascu ponašanja. Najčešće su to psi koji su uzgajani za rješavanje vizualnih problema, poput labradora i njemačkih ovčara. Takvi psi imaju posebnu sposobnost da brzo 'pročitaju' svog vlasnika i odrade zadani zadatak. Za usporedbu, sibirski haskiji su uzgajani za fizički zahtjevne aktivnosti i puno sporije reagiraju na vizualne zadatke.

Image
Foto: Unsplash

Izražavanje ljubavi

Ako ste ti i tvoj dlakavi prijatelj jako privrženi jedno drugome, tvoj ti pas dugim pogledima pokušava reći koliko te voli. Američki kinološki klub izvijestio je da međusobno buljenje između ljudi i pasa oslobađa oksitocin, poznat kao hormon ljubavi. Ta kemikalija igra važnu ulogu u povezivanju i jača osjećaj povjerenja.

Image
Foto: Pixabay

Pokazuje osjećaj nelagode

Dugotrajni pogled ponekad može biti i alarm da se tvoj pas sprema u napad. Ako ima fokusiran pogled bez treptanja, blago spuštenu glavu u odnosu na tijelo i ukočen stav, najvjerojatnije se osjeća nelagodno i mogao bi postati agresivan. U ovom slučaju važno je pravilno reagirati i udaljiti psa od izvora frustracije te ga pustiti da se smiri.

Image
Foto: Unsplash

Tvoj pas stari

Ako je tvoj ljubimac u poznijim godinama, slabijih je mentalnih sposobnosti i teže shvaća tvoje naredbe, to može biti uzrok dugotrajnih pogleda koje ti upućuje jer mu je potrebno više vremena kako bi spoznao što mu želiš poručiti. Ponekad su ovi dugi pogledi prvi znak kognitivne disfunkcije kod pasa. Simptomi su slični Alzheimeru. Ako primijetiš da je pas dezorijentiran na poznatom terenu, da besciljno luta i ne razumije jednostavne naredbe, postoji šansa da je obolio od ove kognitivne bolesti.

Image
Foto: Unsplash