Proljeće je vrijeme u godini kada jelovnik treba obogatiti svježim povrćem i voćem kako bi se tijelo očistilo od toksina i opskrbilo nutrijentima. Najbolji i najlakši način da to postigneš jesu salate. One mogu biti obrok za sebe ili dio jela, a kada smo kod njih mogućnosti su nevjerojatne, a granica je samo tvoja mašta. Mi imamo tri ideje.
Salata od piletine, naranče i matovilca
Sastojci
- 100 grama matovilca
- 100 grama pilećih prsa
- pola naranče
- nekoliko indijskih oraščića
- jedno kuhano jaje
- čičkovo ulje
- žlica domaćeg jabučnog octa
- sol i papar
Piletinu nareži, naranču također. Neka komadići naranče budu duplo manji od komada piletine. Jaje nareži na četvrtine. Dodaj indijske oraščiće i sve ostale sastojke u zdjelu te začini čičkovim uljem i jabučnim octom.
Salata od matovilca s jajima
Mount Carmel salata
(FOTO: Pexels)
Salata od lososa i kvinoje
Sastojci
- šalica kvinoje
- 100 grama lososa
- žlica balzamičnog octa
- žlica soja sosa
- pola žličice senfa
- žlica maslinovog ulja
- zelena salata
- paprika
- cherry rajčice
- dva mlada luka
- sol i papar
Postupak
Na grill tavi ispeci odrezak lososa, a kvinoju skuhaj. Losos nareži pa prebacite u zdjelu u kojoj ćeš napraviti salatu. Dodaj listove zelene salate, kvinoju, rajčice, papriku te dresing koji si napravila od senga, octa, ulja i soja sosa.
(FOTO: Pexels)
Salata "Naribaj me"
Sastojci
- pola glavice mladog kupusa
- dvije mlade mrkve
- jedna cikla
- jedna paprika babura
- pola glavice luka ili dva mlada luka
- sjemenke kima
- sol i papar
- ulje i ocat
Postupak
Na tanko naribaj kupus, mrkvu i ciklu, a luk i papriku nareži također što tanje možeš. Sve stavi u zdjelu i začini s uljem i octom pa dodaj sjemenke kima. Kod kupusa je dobr rukama ga malo izgnječiti da povene. Bit će ukusniji. Ova salata odličan je prilog komadu mesa po tvom izboru. Ako jelo jedeš bez kruha bit će i dobar dijetalni obrok.