Priprema za duboko zamrzavanje ribe

Znate li kako treba pripremiti ribu za duboko zamrzavanje ribe i koji je najbolji način čuvanja takve ribe?

Priprema za duboko zamrzavanje ribe

Po nekim iskustvima ribu nikako ne treba čistiti za duboko zamrzavanje ribe, dakle cijelu ribu treba staviti u led i to čim prije nakon ulova . Najbolje još dok je živa. 

Ako pak želite imati pripremljenu ribu za pečenje, ili ako se radi o velikim komadima ribe koju nije moguće peći u komadu, takvu ribu isfiletirajte i stavite na duboko zamrzavanje ribe. Za duboko zamrzavanje ribe preporučljivo je ribu prethodno zaštititi i obložiti ledom što će pomoći zadržati svježinu i eliminirati mirise koji se oslobađaju tijekom zamrzavanja.

Rina se čuva u zamrzivaču maksimalno do 6 mjeseci. 
Proces za duboko zamrzavanje ribe u domaćinstvu izgleda ovako: nabavka ribe – čišćenje – spremanje u vrećice – pohrana u zamrzivač na temperaturu od -18°C. 
Ako je smrznete na ovakav način, ribi treba 5-6 dana da joj se temperatura snizi na -16 ili -17°C i gotovo je nemoguće sniziti temperaturu središta ribe na -18°C. 

Jeste li primijetili da, kada odmrznete tako zamrznutu ribu, ona ima čudan okus, poprimila je mirise iz zamrzivača, dehidrirala i promijenila boju? Razlog tome je takozvano sporo smrzavanje. 

Riba koja se ne koristi za duboko zamrzavanje ribe je plava riba s visokim udjelom masnoće, haringa, skuša i srdela.