Dijeljenje kreveta

Spavanje s partnerom ima brojne prednosti (čak i ako hrče)

Dijeljenje kreveta s partnerom moglo bi biti puno bolje nego odvojeno spavanje, a evo i nekoliko razloga za to

spavanje.jpg
Foto: Unsplash

Spavanje s partnerom nekada može biti pravi izazov, a jedno je istraživanje pokazalo da 1 od 4 bračna para spava u različitim krevetima. No to nije uvijek zato što je iskra nestala - ponekad krivac može biti loša kvaliteta sna zbog različitih navika ili rasporeda spavanja.

Image
Za bolje fizičko i mentalno zdravlje

Čudesne stvari koje će ti se dogoditi ako odeš na spavanje sat vremena ranije

Ali ispada da bi nas dijeljenje kreveta s partnerom - unatoč glasnom hrkanju i beskrajnoj borbi za pokrivač - zapravo moglo učiniti zdravijim i sretnijima. Ono može poboljšati dubok san i pomoći u smanjenju tjeskobe, a ako se mazite prije spavanja, to uvelike smanjuje stres, kao i rizik od srčanih problema.

Dakle, ako si razmišljala o tome da ti i tvoj partner spavate u odvojenim krevetima, vrijeme je da se predomisliš - evo zašto bi trebala spavati u istom krevetu kao i tvoj partner.

Spavanje pored partnera može poboljšati dubok san, što pogoduje našem pamćenju i raspoloženju

Jedan eksperiment uspoređivao je razinu spavanja parova kada su zajedno drijemali i kad su bili razdvojeni. Istraživački tim je zaključio da su osobe koje su spavale pored svojih partnera imale povećanu razinu brzog pokreta očiju (REM), u usporedbi s onim kada su spavali odvojeno. REM je dobar za tijelo jer u ovoj fazi naš mozak postaje aktivniji. A ta se prednost proteže na naš budan život pomažući u organizaciji pamćenja, regulaciji emocija, kreativnom rješavanju problema i društvenim interakcijama.

Image
Foto: Pexels

Maženje smanjuje stres i rizik od srčanih problema

Činom grljenja oslobađa se hormon oksitocin, koji pomaže u smanjenju stresa i potiče emocionalne reakcije povezane s opuštanjem, povjerenjem i psihičkom stabilnošću. Znanstvenici su također proučavali učinke grljenja na krvni tlak žena i otkrili su da su ispitanice koje su bile više grljene imale najniži krvni tlak i otkucaje srca. Visoke razine oksitocina također smanjuju proizvodnju hormona stresa kortizola. U povišenim količinama kortizol može izazvati upalu, bolesti srca i druge autoimune poremećaje.

Image
Foto: Pexels

Spavanje i kontakt koža na kožu s voljenom osobom mogu pomoći u smanjenju tjeskobe

Dodirivanje je vrlo moćan alat koji može učiniti čuda za tijelo. U jednoj psihološkoj studiji, razina anksioznosti žena mjerena je načinom na koji im je mozak osvjetljen na MR skeniranju. Kada su se ispitanici držali za ruke sa slučajnom osobom iz eksperimenta, njihova se razina stresa smanjila. Ali kada su spojili prste sa svojim supružnicima, njihova je tjeskoba potpuno nestala - a to je znanstveni dokaz da naši partneri mogu utjecati na naše zdravlje.

Image
Foto: Pexels

Dijeljenje kreveta s partnerom moglo bi ti spasiti život ili pomoći u prepoznavanju poremećaja spavanja

Apneja u snu (koja utječe na mišiće i tkiva grla i uzrokuje prestanak disanja) potencijalno je ozbiljan poremećaj, ako se ne uhvati ili ne liječi rano. Njegovi simptomi uključuju jako hrkanje, gušenje i dahtanje. A imati partnera uz sebe, koji može obratiti pozornost na ove znakove, može biti ključno u tim trenucima. Jedan je članak također izvijestio kako je muškarac koji se uvijek mazio sa svojom ženom, odmah primijetio kada ona ima napad. Dakle, partneri su vrlo važni kada je riječ o rješavanju mogućih zdravstvenih problema.

Image
Foto: Pexels

Postoji izravna veza između sna i kvalitete odnosa

Rezultati istraživanja su pokazali da zdrava romantična veza može dovesti do manjeg stresa i boljeg sna, dok će stresna veza vjerojatnije uzrokovati poremećaje spavanja. Stručnjaci su također otkrili da su žene koje su imale pozitivnu interakciju sa svojim partnerima tijekom dana bolje spavale noću. U međuvremenu, za muškarce je obrnuto - oni koji su uživali u dobrom snu imali su veću vjerojatnost da će sljedeći dan bolje komunicirati sa svojim partnericama.

Image
Foto: Pexels

Zajedničko spavanje najbolje odgovara sretnim parovima

Odlutati u zemlju snova sa svojim partnerom pored sebe možda zvuči idealno, ali stručnjaci upozoravaju i na moguće neusklađenosti s preferencijama spavanja. Na primjer, osoba s nesanicom može utjecati na obrazac prije spavanja svoje bolje polovice. Razlike u željenoj temperaturi, rasporedu rada ili navikama (kao što je gledanje televizije iz kreveta) također mogu utjecati na kvalitetu odmora. Parovi s bračnim problemima vjerojatno također neće imati toliko koristi. Na kraju dana, bolje je da se partneri prilagode rutini spavanja koja će odgovarati njihovim individualnim potrebama.

Image
Foto: Pexels