Brokula - zeleno lisnato povrće usko povezano s kupusom, keljom i karfiolom, spada u skupinu svih jestivih biljaka koje se zajedno nazivaju krstašicama, a na tržištu je dostupna u tri različite sorte - kalabrijska brokula, proklijala brokula i ljubičasta cvjetača.
Možeš ju jesti sirovu ili kuhanu u kombinaciji s drugim namirnicama. Kako god odlučila, brokula će ostati zdrava i puna hranjivih sastojaka.
Različite metode kuhanja, poput mikrovalnog kuhanja, prženja i kuhanja na pari, mijenjaju hranjivi sastav povrća, smanjujući vitamin C, kao i topljivi proteini i šećer, a brokula, sirova ili kuhana, odličan je izvor vitamina C.
Evo zašto bi trebala jesti brokulu:
1. Za zdravlje kostiju
Brokula sadrži visoke udjele kalcija i vitamina K, važnih za zdravlje kostiju i prevenciju osteoporoze.
Uz kalcij, brokula je bogata i magnezijem, cinkom i fosforom pa je izuzetno pogodna za djecu, starije i majke koje doje.
2. Za zdraviju kožu
Bit njege kože nije samo u sjajnoj koži, važno je da koža bude zdrava i imuna na vremensku agresiju. Budući da je brokula bogata antioksidansima i hranjivim sastojcima poput vitamina C i minerala poput bakra i cinka, brokula pomaže i održavanju zdrave kože.
Ona također štiti kožu od infekcija i vraća joj prirodni sjaj, a prepuna je vitaminom K, aminokiselinama i folatima, koji doprinose zdravom imunitetu kože.
(Foto: Pixabay)
3. Za bolji vid
Zahvaljujući beta-karotenu, vitaminima A, C, E, fosforu i kompleksu vitamina B, brokula pridonosi zdravlju očiju i štiti ih od makularne degeneracije, mrene, pa čak i popravlja štetu nastalu štetnim UV-zračenjima.
4. Pomaže u prevenciji raka
Brokula sadrži svojstva koja iscrpljuju estrogene, koji obično uzrokuju rak u tijelu. Istraživanja pokazuju da konzumacija brokule može pomoći u sprječavanju raka dojke i maternice.
(Foto: Pixabay)
5. Odlična za mršavljenje
Prepuna ugljikohidrata i vlakana, brokula pomaže u probavi, sprječava zatvor, održava nizak šećer u krvi i bori se protiv prejedanja.
Upravo zbog vlakana brokula je odlična i za mršavljenje, a sadrži i proteine pa je tako pogodna i za vegetarijance, koji na taj način mogu uvesti proteine u svoj organizam.