Pravilno zamrzavanje kuhane hrane

Kako se radi pravilno zamrzavanje i čuvanje kuhane hrane

Pravilno zamrzavanje kuhane hrane

Zamrzavanje kuhane hrane svakako je bolja opcija od kupovine industrijskih gotovih jela, no kako se radi pravilno zamrzavanje i čuvanje kuhane hrane?

Ako ne stižete kuhati tijekom radnog tjedna, zamrzavanje kuhane hrane je odlično rješenje, no morate voditi računa da ih zamrzavate pravilno, kako bi ostali zdravi i kao takvi dulje trajali.

shimmer fallbackVrlo važna stvar koja može biti od velike pomoći zaposlenima su kuhani gotovi obroci, koji se mogu zamrznuti, pa ih nekoliko sati prije zagrijavanja samo izvaditi i podgrijati neposredno prije jela.

Zamrzavanje kuhane hrane, a posebno porcije juhe, odlična su i zdrava zamjena za juhe iz vrećice ili one iz konzerve, pa ih je dobro uvijek imati u zamrzivaču. Jednostavno ih zamrznete u malim posudicama u koje stane po jedna porcija, pa ih možete vaditi po potrebi. Pravilno zamrznuta juha u ledu može stajati i do šest mjeseci. 

Zamrzavanje kuhane hrane podrazumijeva kuahe juhe, mesa, složence te sva variva, ili mesa u umaku. 

Kada pripremate i kuhate hranu za zamrzavanje, nakon što je kuhana obavezno je ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi. Nemojte hladiti hranu za zamrzavanje dulje od sat do dva, kako se ne bi razvile štetne bakterije. 
Ako želite zamrznuti tjesteninu, potrebno ju je skuhati al dente, ocijediti i lagano oprati u hladnoj vodi, kako biste zaustavili proces kuhanja. Dodajte pola šalice umaka na šalicu tjestenine, sve promiješajte i pakirajte u posudice za zamrzavanje kuhane hrane. Zamrznuta tjestenina može se čuvati do dva mjeseca. 

Ako je pravilno zamrznuto varivo ili paprikaš u ledenici možete čuvati i do šest mjeseci. 

Zamrzavanje sarme je najčešće, a radi se na sljedeći način. Sarmu savijte kao i inače. Pripremite punjenje, blanširajte listove i savijte sarme nemojte kuhati već tako sirovu pripremljene, odmah poredajte u vrećice za zamrzavanje.  U vrećice stavite otprilike onoliko sarmi koliko vaši ukućani pojedu u jednom obroku.
Nadamo se da vam je ovih nekoliko savjeta o tome kako se pravilno radi zamrzavanje kuhane hrane bilo od pomoći

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.