Jesi li znala?

Seksualni skandali: Ovi slavni muškarci optuženi su za seksualno zlostavljanje

Tijekom pokreta Me Too u 2017. brojne su zvijezde optužene za seksualno zlostavljanje i uznemiravanje, a mi smo izdvojile neke od najistaknutijih optužbi za koje su od tada uzdrmale cijelu holivudsku industriju

profimedia-0332464209.jpg
Foto: Profimedia.hr

Neke slavne osobe često koriste novac i društveni status kako bi iskoristile druge, a to je, nažalost, ponekad slučaj i kada je u pitanju seksualno zlostavljanje. U nekoliko su navrata svijet uzdrmale vijesti o seksualnim napadima brojnih holivudskih glumaca, producenata i medijskih mogula, mnoge su žene, ali i muškarci, izašli u javnost sa svojim pričama, a viralan je postao i hashtag #MeToo u sklopu pokreta Me Too (eng. I ja isto), društvenog pokreta protiv seksualnog zlostavljanja, seksualnog uznemiravanja i kulture silovanja.

Image
Nisu to zaslužili

'Cancel culture': 10 zvijezda koje su nepravedno 'otpisali' nakon skandala

Hollywood je poduzeo korake kako bi bolje zaštitio glumce i glumice na setu i izvan njega, ali moć i novac još uvijek ušutkavaju žrtve u mnogim situacijama.

Image

Srećom, mnogi od njih ne daju se zastrašiti i progovaraju o seksualnom zlostavljanju koje su doživjeli, a u nastavku smo izdvojile neke od najistaknutijih optužbi za seksualno zlostavljanje koje su uzdrmale cijelu holivudsku industriju, od medijskog mogula Harveya Weinsteina do glumca Bena Afflecka.

Harvey Weinstein

Osramoćenog medijskog mogula optužilo je više od 30 žena za optužbe koje se kreću od silovanja do seksualnog napada, a ukupno ih se javilo preko 100. Među njima su i slavne glumice poput Lupite Nyong'o, Gwyneth Paltrow, Salme Hayek, Kate Beckinsale i Ume Thurman, a iako je Weinstein negirao sve optužbe, nazivajući ih lažnima, 2020. godine nakon višetjednog suđenja na Manhattanu osuđen je za dva seksualna zločina, a potom je osuđen na 23 godine zatvora.

Image
Foto: www.profimedia.hr

Ed Westwick

Srcolomac i zvijezda serije "Tračerica" bio je optužen za silovanje - u studenom 2017. optužbe su zasebno iznijele tri žene: Kristina Cohen, Rachel Eck i Aurélie Wynn. Cohen i Wynn su ga optužile za silovanje, a Eck za seksualni napad, iako je engleski glumac negirao sve optužbe. Dok je u tijeku istraga protiv glumca, javio se još jedan tužitelj koji Westwicka optužuje za seksualno zlostavljanje. Unatoč tome što je više puta optužen, Ed Westwick nije optužen jer tužitelji u slučaju nisu pronašli dovoljno dokaza protiv njega.

Image
Foto: www.profimedia.hr

Kevin Spacey

Oscarom nagrađenog glumca i zvijezdu serije "Kuća od karata" obožavali su ljudi diljem svijeta sve dok mu prije pet godina karijera nije bila naglo prekinuta zbog niza optužbi za seksualno zlostavljanje. Spacey je optužen za pet kaznenih djela koji su se dogodili između 2005. i 2013. godine, koji uključuju muškarca koji je sada u 40-ima i dvojicu muškaraca koji su sada u 30-ima. Spacey tvrdi da nije kriv, a suđenje je dogovoreno za 6. lipnja 2023. godine.

Image
Foto: www.profimedia.hr

Steven Seagal

Akcijski filmski glumac i majstor borilačkih vještina u prošlosti bio optužen da je silovao glumice Julian Margulies i Portiju de Rossi. Tvrdnje ove dvije glumice pojačala je Jenny McCarthy koja je podijelila svoje traumatično iskustvo audicije za ulogu. Navodno je Steven Seagal bio uporan u tome da Jenny skine odjeću radi uloge i pomno pogleda njezino golo tijelo, iako je njezin agent uvjeravao da film ne zahtijeva gole scene.

Image
Foto: www.profimedia.hr

Robert Knepper

Robert Knepper dospio je na naslovnice iz pogrešnih razloga nakon što je optužen da je silovao kostimografkinju Susan Bertram na snimanju filma 1991. godine. Bertram se oglasila o uznemirujućem incidentu i rekla da ju je Knepper zgrabio za međunožje, iako je zvijezda "Zakona braće" demantirala optužbe. Do prosinca 2017. protiv njega je podignuto još nekoliko optužbi, no budući da provedene istrage nisu pronašle dokaze o nedoličnom ponašanju na setu, karijera mu nije bila ugrožena.

Image
Foto: www.profimedia.hr

Bratt Ratner

Šest žena, uključujući Oliviju Munn i Natashu Henstridge, diglo je glas protiv ovog holivudskog redatelja koji se zbog svog ponašanja suočio s brojnim kritikama. Optužile su ga za seksualno zlostavljanje i uznemiravanje, kao i za praćenje glumice u kupaonicu i masturbiranje. Međutim, Ratner je oštro odbacio sve optužbe, no 1. studenog 2017., istog dana kada su objavljene optužbe šest žena, Warner Bros je objavio da je prekinuo sve veze s Ratnerom.

Image
Foto: www.profimedia.hr

Jeremy Piven

Glumac i komičar Jeremy Piven nekoliko je puta optužen za seksualno zlostavljanje iako je oštro negirao sve optužbe protiv sebe. Piven vjeruje da je bio žrtva pokreta #MeToo. Dana 13. studenoga 2017. Piven je dobrovoljno pristupio poligrafskom testiranju u kojemu mu je postavljeno niz pitanja o svakoj tvrdnji te ih je ponovno negirao. Prošao je test bez "bez znakova prijevare".

Image
Foto: www.profimedia.hr

Ben Affleck

Bivšeg Batmana i supruga Jennifer Lopez kamera je uhvatila kako hvata grudi tada 19-godišnje Hilarije Burton. Iako je tvrdio da se ne sjeća incidenta, preuzeo je punu odgovornost za svoje ponašanje, za razliku od ostalih poznatih osoba spomenutih na listi. Affleck je na Twitteru odgovorio: "Neprimjereno sam se ponašao prema gospođi Burton i iskreno se ispričavam."

Image
Foto: www.profimedia.hr