Pokušava li ti tvoja mačka nešto reći? Ekspresivnije su nego što mislimo

Dobra vijest za sve ljubitelje mačaka

Pokušava li ti tvoja mačka nešto reći? Ekspresivnije su nego što mislimo
Play logo

Mačke imaju reputaciju ozbiljnih i nečitljivih životinja, posebno u usporedbi sa psima, što je ogroman dio neprekidne svađe između "mačjih ljudi" i "pasjih ljudi"

Međutim, prema novom istraživanju, naši mačji prijatelji zapravo su jednako izražajni kao i bilo koje štene - samo što mi ne znamo protumačiti što nam žele reći.

Istraživači sa Sveučilišta Guelph u Kanadi otkrili su da mačke jednostavno imaju suptilniji pristup kada nam govore kako se točno osjećaju, ali to ne znači da to ne rade. 

Play logo


via Giphy


Tim je više od 6.300 sudionika svih uzrasta širom svijeta zatražio da pogledaju 20 kratkih videozapisa mačaka u različitim državama - od mačaka koje se mazi, do onih koje imaju neke zdravstvene probleme. 

Sve su mačke pokazale pozitivne ili negativne fizičke reakcije, ali umjesto da pokazuju znakove poput nakostriješenih repova ili predenja, videozapisi su se usredotočili isključivo na crte lica mačke.

Sudionici su u prosjeku mogli točno pogoditi raspoloženja samo 12 od 20 videozapisa. Samo oko 13 posto onih koji su sudjelovali u istraživanju uspjeli su pogoditi 15 ili više, a istraživači su ovoj grupi dali nadimak "šaptači mačkama"


via Giphy

Play logo


Žene su imale veću vjerojatnost da će dobiti bolji rezultat od muškaraca, dok su mlađi odrasli postigli bolji rezultat od starijih. Ne iznenađuje da su sudionici koji su po zanimanju veterinari bili najbolji u razumijevanju mačjeg prikaza emocija.

Sve se to svodi na činjenicu koju većina vlasnika mačaka već neko vrijeme već zna - mačke su često pogrešno shvaćene, a pogrešno ih shvaćaju oni koji pretpostavljaju da su mačke manje voljeni ili odani kućni ljubimci. Ponekad također postoji šansa da i najveći ljubitelji mačaka propuste važne tragove koje im mačić pokušava dati do znanja.


via Giphy


Istraživači se nadaju da će ovi nalazi potaknuti sve više ljudi da saznaju više o mačjim izrazima lica i ojačaju vezu s ovim slatkim ljubimcima.

Uz to, ako si i ti strastvena ljubiteljica mačaka, sada imaš znanstvene dokaze koji će te poduprijeti sljedeći put kad netko tvrdi da tvoja mačka nije tako prijateljski nastrojena poput njihovog psa!

Play logo
Play logo
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.