Žene za žene

#PrirodnaŽena: Dosta je filtera i osude - žene diljem regije poziraju bez šminke

Na crvenim tepisima sve više slavnih dama pokazuje svoju sijedu kosu, no na našim prostorima žene se često omalovažavaju zbog prirodnog izgleda i starenja. Upravo zato su se mnoge slavne dame iz čitave regije uključile u kampanju #prirodnažena i odlučile podržati jedna drugu

kolaz.jpg
Foto: Instagram/ Kristina Kovač i Karmela Vukov Colić

Posljednjih dana svjedočimo nečemu potpuno drugačijem na Instagramu. Taj savršeni svijet u kojem se ljudi samo hvale i ne objavljuju ništa bez dobrih filtera, na nekoliko dana postao je mjesto stvarnosti. Žene, poznate i nepoznate, objavljuju na svojim profilima fotografije bez šminke i sa sijedim pramenovima. Najčešće su opuštene u obiteljskom okruženju i sa velikom osmijesima i jedino što bismo mogle reći da su sretne. No, sve je to krenulo iz inata jer se žene opet osjećaju "napadnuto" i prozvano zbog starenja i zbog onog što svi prolazimo bez obzira na spol.

Sve je krenulo od napisa u srpskim medijima o pjevačici Kristini Kovač. Nakon što je objavila fotografiju s kćeri na kojoj se vide bore i sijeda kosa pojavili su se medijski napisi.

"Neprepoznatljiva! Bivša ljepotica danas sijede kose, sa borama i staračkim pjegama! Nekadašnja zgodna brineta vidno ostarjela i propala!". Brutalno omalovažavanje žena zbog fizičkog izgleda potaknuo je lavinu objavljivanja sličnih fotografija i negodovanja u cijeloj regiji.

Kristini su se pridružile tisuće žena u znak podrške i počele objavljivati svoje 'nesavršene' i nefiltrirane fotografije.

"Ni u snu nisam mogla da se nadam ovolikom odzivu predivnih, najšarenijih žena - starih, mladih, sjedih, ofarbanih, onih koje vole da se srede, onih koje to radije ne čine, majki, kćerki, sestara, prijateljica, iz cijelog regiona… Sve nas, spojila je ta jedna, jako bitna stvar - nepristajanje na to da budemo izložene ismijavanju, okačene na stup srama, proglašene propalim, ružnim, zapuštenim - ako nismo na svakoj fotografiji, u svakom trenutku isfrizirane, lijepo našminkane, uredne, ispeglane, _______ popunite same dalje...

Količina divote pod heštegom #PrirodnaŽena preplavila je društvene mreže i nešto je što ću dugo, dugo pamtiti. Taj osećaj jedinstva među ženama, probuđene, sirove, lijepe energije - to se treba njegovati", napisala je Kovač.

U Hrvatskoj je prva reagirala Ida Prester, pjevačica i voditeljica, poznata po svojoj iskrenosti. "Mi smo žene, a ne lutke! Dosta degradacije! Žene, djevojke, udružimo se u borbi za pravo da budemo što želimo i kakve jesmo!", napisala je Ida uz svoju vrlo opuštenu fotografiju bez šminke. Ida je dobila podršku iz cijele regije, a žene su počele objavljivati fotografije bez filtera i šminke uz hashtagove #PrirodnaŽena #NaturalWoman #VolimPrirodnuŽenu.

Uz Idu, mnoge naše žene iz javnog života, odlučile su objaviti slične fotografije, uglavnom sa ljetovanja na kojima se trenutno nalaze. "Volim se dotjerati, ali imam pravo i odustati od silnog uređivanja kad mi se prohtje bez da se ikome opravdavam ili da me se proziva za odustajanje od sebe", komentar je voditeljice Marijane Batinić.

I druga poznata TV lica pridružila su se ovoj kampanji. Nevena Rendeli na početku svoje karijere kao mlada žena doživjela je da njezin celulit puni novinske stupce i kao što sama kaže, nažalost se ništa nije promijenilo. "20 godina kasnije, celulit je još uvijek tu kao i medijsko zgražanje nad ženskim borama, nepravilnostima, sijedima, podočnjacima i općenito izgledu", objavila je Nevena uz veliki osmijeh i sretno lice na kojem se vide "nesavršenosti".

Karmela Vukov Colić imala je samo kratku poruku za poruku za sve ljude. "Ovo sam ja. Zadovoljna i nasmijana. A kako ste mi vi danas?", pita Karmela sve svoje pratitelje na Instagramu uz predivan osmijeh.

No, u lavini sličnih komentara i fotografija, javila se i glumica Marijana Mikulić koja misli da prije svega važno da žene bezuvjetno pružaju podršku jedna drugoj. Uz svoju "prirodnu fotografiju" napisala je poduži post u kojem objašnjava da često žene baš jedna drugoj nameću komplekse. "Sve smo mi tu jedne za druge, sve do onda dok nismo! Sve furamo furku - samo prirodno, lijepe smo kakve jesmo.. a nabijamo jedna drugoj komplekse - Dal treniramo i ako da KAKO nađemo vrijeme, a ako ne - kako ne nađemo vrijeme za to?! Prirodna sam najljepša ali reklamiram sto i jedan tretman na koji idem da bih bila tako khm prirodna", kaže Marijana na početku svog teksta.

I dalje dodaje da samo ostvarene žene mogu pomoći jedna drugoj. "Žene su podrška ženama samo kada su ostvarene i nemaju vlastite komplekse, a takvih je malo. Žene su ženama podrška samo kada ne zavide jedna drugoj, a takvih je malo. Žene su glasne za druge žene samo kada im se sviđa to za što su glasne, a kada nekoj ženi treba podrška, makar nemamo vlastiti interes u tome-baš nas i nije briga", kaže Marijana.

No, na kraju je rekla nešto što je možda najvažnije u cijeloj ovoj priči oko izgleda, prirodnog ili neprirodnog, i tuđih mišljenja. Svaka žena treba se voljeti i stati iza sebe i svojih odabira bez obzira na društvo ili mišljenja drugih žena i muškaraca.

"Nego žene drage same sebe zavolite, j**e vas se što druge žene misle o vama, ionako će vas rijetke iskreno volit i podržavat", kaže Marijana na kraju svoje objave.