Od igračaka do odjeće

#podrzidomace: Domaći brend koji je pašku čipku uveo u interijere, ali i nakit

Bradonja i Plava ime je domaćeg brenda iza kojeg stoje simpatični Maja i Josip. U njihovom radu pronašle smo od odjeće, nakita pa do ukrasa za zid s motivom paške čipke. Spoj baštine i tradicije nas je jednostavno oduševio.

cipke_natur.jpg
Foto: Promo/Bradonja i Plava

Surfajući internetom slučajno smo na društvenoj mreži zapazili naušnice od drveta s motivom paške čipke. Bila je to ljubav na prvi pogled, No, kako smo detaljnije pregledavali stranicu simpatičnog i pomalo neobičnog imena Bradonja i Plava, naišli smo na zanimljve artikle, od ukrasa za kuću, igračaka do odjeće. A iza brenda stoje Maja Kulaš i Josip Labak koji su nam otkrili sve o svom malom, ali posebnom brendu.

"Odjeća nam je ručni rad od početka do kraja. Nakit, igračke i ukrasi za zid su kombinacija ručnog i strojnog rada. Svi uzorci se rukom crtaju zatim ih stroj reže, a na kraju se ručno bojaju, sklapaju i dorađuju", kaže Maja Kulaš.

shimmer fallback

Zašto baš Bradonja i Plava?

Jednostavno je, to smo mi.?Par smo, privatno i poslovno. Josip je stvarno bradonja, a Maja je plava, možda malo više sivo-plava, ali se lako identificira kao plava. ?

shimmer fallback

Kako ste raspodjelili poslove? Tko radi što u vašem timu?

Isprepliću i nadopunjavaju se uloge, jer mali smo tim, prema potrebi, oboje radimo sve što treba. Oboma je nadraže osmišljavati nove proizvode i razvijati dizajn i to radimo zajedno. Josip pronalazi tehnička rješenja u radu s drvetom i u izradi naušnica, igračaka i ukrasa za dom, a Maja se bavi produkcijom odjeće i torbi. Josip je općenito bolji strateg, a Maja voli misliti je njena jača strana kreativa.   

Ono što me na prvu oduševilo je uzorak paške čipke i to na različitim stvarima od lampe do naušnica? Zašto baš paška čipka?

Naša baština je dragocjen i nepresušan izvor inspiracije, koju nastojimo interpretirati na suvremen, nov način, kako bi stvorili proizvode koji populariziraju naše nasljeđe i kod mlađe publike i kod stranaca. Naše čipkarice tradicionalno izrađuju vrhunski proizvod. Nama je sam uzorak čipke fora, dekorativan, vizualno kompleksan i primjenjiv na različite predmete i tehnike izrade.  Nadamo se da će se većom primjenom, bolje urezati u našu svijest i time očuvati od zaborava.

shimmer fallback

Imate dio i s glagoljicom? Zašto baš glagoljica?

Glagoljicu koristimo jer je dio našeg kulturnog identiteta. Vizualno je zanimljiva i našli smo načine kako ju uklopiti u naše proizvode i dati im tu dodatnu vrijednost. Naša baština priča priče koje vrijedi ispričati.

Izrađujete i nakit, odjeću i i ukrase za zid, ali igračke? Jel ima dio koji vam je ipak najdraži?

Tako široko proizvodimo zato što imamo puno različitih interesa. Puno je različitih projekata pa se malo i pogubimo, ali svako toliko proizvedemo nešto dobro i zanimljivo. Ne postoji jedan najdraži proizvod nego je to onaj na kojemu se trenutno radi. Ako postane naporano ili nešto ne ide najbolje, prebacimo se na novi da prijašnji malo odmori, te ga se razmotri s odmakom.

shimmer fallback

Što bi rekli tko su najviše vaši kupci?

Kako imamo široku paletu proizvoda, tako su nam i kupci različitih profila. No, žene svih dobnih skupina ipak najviše kupuju, a i odjeća, nakit i torbe su i rađene za njih.

Imate li daljnje planove i projekte?

Naravno. Trenutačno se završava mini kolekcija odjeće jesen/ zima '22 . Na jesen ćemo otvoriti webshop kako bi kupcima olakšali pristup našim proizvodima. Trenutno nas mogu naći na brojnim sajmovima ili posjetiti u našem showroomu u Lagnjinoj 3, a sa webshopom ćemo im biti dostupni i 24/7 na klik miša. Radimo na širenju prodajne mreže u dućanima van Zagreba, kako bi bili dostupni što većem broju kupaca.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.