Lifestyle
BOŽIĆ U ČAŠI

Kokteli su hit i zimi. Imamo recepte za 5 božićnih koktela koje možeš napraviti kod kuće

Kokteli su hit i zimi. Imamo recepte za 5 božićnih koktela koje možeš napraviti kod kuće
Jednostavni i ukusni, ovi kokteli savršeno će se uklopiti uz božićni večeru na tvom stolu

Uz zvuk božićnih pjesama u pozadini, titranje božićnih lampica na tek okićenom drvcu i ukusnu božićnu večeru na stolu, ne postoji ništa što bi ti moglo uljepšati večer - osim, možda, ukusnog božićnog koktela koji će doći kao točka na i tvojoj božićnoj večeri.

Blagdansko je doba najbolje doba godine za pripremu nekih od najboljih božićnih koktela - od "snježne" margarite i koktela s okusom paprenjaka koje bi i Djed Božićnjak rado okusio, pa sve do ukusnog božićnog puncha.

Ovih blagdana, i ti se možeš okušati u jednom od ovih koktela, a mi ti donosimo recepte za pet ukusnih i jednostavnih božićnih koktela kojima ovih blagdana možeš iznenaditi svoje ukućane.

Snježna margarita

Snježna margarita sastojci:

80 ml kokosovog mlijeka

1-2 čajne žličice meda ili mljevenog šećera (možeš dodati više ili manje, po želji)

60 ml tekile

15 ml ruma s okusom kokosa

15 ml likera od naranče

sok od pola cijeđene limete

metvica i brusnice za ukras

Snježna margarita priprema:

Kokosovo mlijeko i šećer kuhaj na umjerenoj vatri u maloj tavi. Kuhaj oko minutu, a zatim makni s vatre i pusti da se ohladi. Za brzo hlađenje dodaj nekoliko kockica leda.

Čašu za koktel napuni ledom.

U shakeru za koktele kombiniraj tekilu, rum, liker od naranče, sok od limete i kokosovo mlijeko. Dobro promućkaj i procijedi u čašu. Ukrasi brusnicama i listićima metvice.

Koktel od paprenjaka

Sastojci za sirup od paprenjaka:

60 ml meda

3 žlice melasa

3 cm narezanog đumbira

2 štapića cimeta

1 čajna žličica ekstrakta vanilije

Sastojci za koktel:

60 ml votke

3 žlice likera od kave

2-4 žlice sirupa od paprenjaka

2-4 žlice vrhnja

štapići cimeta i paprenjaci za ukras

Kokteli su hit i zimi. Imamo recepte za 5 božićnih koktela koje možeš napraviti kod kuće

Sirup od paprenjaka priprema: U loncu srednje veličine pomiješaj 300 ml vode, med, melasu, đumbira i cimeta. Pusti da zavrije na jakoj vatri. Prokuhaj 3-5 minuta, a zatim makni s vatre. Umiješaj vaniliju i pusti neka se ohladi. Drži u hladnjaku do dva tjedna.

Čašu za koktel napuni ledom. Dodaj votku, liker od kave i sirup od paprenjaka. Lagano promiješaj i dodaj vrhnje te ponovno promiješaj da se sjedini. Po želji ukrasi cimetom i paprenjacima.

Ljuto-slatki Grinch

Ljuto-slatki Grinch sastojci:

2 žlice mljevenog šećera

2-4 nasjeckana listića mente

60 ml votke

sok od pola cijeđene limete

sok od pola cijeđenog grejpa

2 čajne žličice meda

1-2 jalapeño papričice

malo piva od đumbira

bobice nara za ukras

Ljuto-slatki Grinch priprema:

Na plitkom tanjuru pomiješaj šećer i metvicu. Čašu umoči u šećer, a zatim napuni ledom.

Pomiješaj votku, sok od limete, sok od grejpa, med i jalapeño papričice u shakeru za koktele. Napuni ledom i tresi dok se ne sjedini, oko 1 minute. Procijedi u pripremljenu čašu, a zatim prelij pivom od đumbira i ukrasi po želji.

Martini od peperminta i bijele čokolade

Martini od peperminta i bijele čokolade sastojci:

40 ml likera od bijele čokolade

40 ml votke od vanilije

30 ml likera od kakaa

30 ml mlijeka i vrhnja

15 ml likera od peperminta

sirup od bijele čokolade i mrvljeni pepermint za ukras

Martini od peperminta i bijele čokolade priprema:

Pripremi čašu za martini, a rub čaše obrubi sirupom od bijele čokolade, a zatim ga umoči u zdrobljene pepermint bombone.

Dodaj liker od bijele čokolade, votku od vanilije, liker od kakaa, mlijeko i vrhnje i liker od peperminta u shaker s ledom i promućkaj. Protresi i procijedi u pripremljenu čašu za martini.

Božićni punch

Božićni punch - sastojci za sirup:

220 g smeđeg šećera

230 ml vode

1/4 čajne žličice mljevenog muškatnog oraščića

3 štapića cimeta

2 zvjezdana anisa

2 mahune kardamoma

nekoliko kriški naranče

Božićni punch - sastojci za koktel:

1 naranča

120 ml sirupa

120 ml soka od naranče

120 ml likera od naranče

230 ml gaziranog soka od nara

750 ml pjenušavog crnog vina

230 ml gazirane vode

Božićni punch priprema sirupa:

Sve sastojke pomiješaj u loncu i kuhaj na srednje laganoj vatri. Miješaj dok se šećer ne otopi i pusti da se krčka 2 do 3 minute. Makni s vatre i pusti da se potpuno ohladi. Sirup možeš čuvati u hladnjaku nekoliko dana - začine i narančinu koru drži u sirupu radi okusa, ali ih ukloni neposredno prije upotrebe.

Postupak za koktel:Dodaj kockice leda i kriške naranče na dno posude. Pomiješaj sirup, sok od naranče, liker od naranče, sok od nara, gaziranu vodu i crno vino i posluži.

POGLEDAJ VIDEO: Finger foods