BOŽIĆ U ČAŠI

Pet ukusnih božićnih koktela koje možeš napraviti kod kuće

Jednostavni i ukusni, ovi kokteli savršeno će se uklopiti uz božićni večeru na tvom stolu

bozicnikokteli2020.jpg
Foto: Instagram

Uz zvuk božićnih pjesama u pozadini, titranje božićnih lampica na tek okićenom drvcu i ukusnu božićnu večeru na stolu, ne postoji ništa što bi ti moglo uljepšati večer - osim, možda, ukusnog božićnog koktela koji će doći kao točka na i tvojoj božićnoj večeri.

Blagdansko je doba najbolje doba godine za pripremu nekih od najboljih božićnih koktela - od "snježne" margarite i koktela s okusom paprenjaka koje bi i Djed Božićnjak rado okusio, pa sve do ukusnog božićnog puncha.

Image
JEDNOSTAVNI I VOĆNI

Ne piješ alkohol? Imamo 12 sjajnih bezalkoholnih koktela koje trebaš isprobati

Ovih blagdana, i ti se možeš okušati u jednom od ovih koktela, a mi ti donosimo recepte za pet ukusnih i jednostavnih božićnih koktela kojima ovih blagdana možeš iznenaditi svoje ukućane.

Snježna margarita

  • Sastojci:
  • 80 ml kokosovog mlijeka
  • 1-2 čajne žličice meda ili mljevenog šećera (možeš dodati više ili manje, po želji)
  • 60 ml tekile
  • 15 ml ruma s okusom kokosa
  • 15 ml likera od naranče
  • sok od pola cijeđene limete
  • metvica i brusnice za ukras

Postupak:

  1. Kokosovo mlijeko i šećer kuhaj na umjerenoj vatri u maloj tavi. Kuhaj oko minutu, a zatim makni s vatre i pusti da se ohladi. Za brzo hlađenje dodaj nekoliko kockica leda.
  2. Čašu za koktel napuni ledom.
  3. U shakeru za koktele kombiniraj tekilu, rum, liker od naranče, sok od limete i kokosovo mlijeko. Dobro promućkaj i procijedi u čašu. Ukrasi brusnicama i listićima metvice.

Koktel od paprenjaka

  • Sastojci za sirup od paprenjaka:
  • 60 ml meda
  • 3 žlice melasa
  • 3 cm narezanog đumbira
  • 2 štapića cimeta
  • 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
  • Sastojci za koktel:
  • 60 ml votke
  • 3 žlice likera od kave
  • 2-4 žlice sirupa od paprenjaka
  • 2-4 žlice vrhnja
  • štapići cimeta i paprenjaci za ukras
Image
Foto: Pexels

Postupak za sirup od paprenjaka:
U loncu srednje veličine pomiješaj 300 ml vode, med, melasu, đumbira i cimeta. Pusti da zavrije na jakoj vatri. Prokuhaj 3-5 minuta, a zatim makni s vatre. Umiješaj vaniliju i pusti neka se ohladi. Drži u hladnjaku do dva tjedna.

Postupak za koktel:
Čašu za koktel napuni ledom. Dodaj votku, liker od kave i sirup od paprenjaka. Lagano promiješaj i dodaj vrhnje te ponovno promiješaj da se sjedini. Po želji ukrasi cimetom i paprenjacima.

Ljuto-slatki Grinch

  • Sastojci:
  • 2 žlice mljevenog šećera
  • 2-4 nasjeckana listića mente
  • 60 ml votke
  • sok od pola cijeđene limete
  • sok od pola cijeđenog grejpa
  • 2 čajne žličice meda
  • 1-2 jalapeño papričice
  • malo piva od đumbira
  • bobice nara za ukras

Postupak:

  1. Na plitkom tanjuru pomiješaj šećer i metvicu. Čašu umoči u šećer, a zatim napuni ledom.
  2. Pomiješaj votku, sok od limete, sok od grejpa, med i jalapeño papričice u shakeru za koktele. Napuni ledom i tresi dok se ne sjedini, oko 1 minute. Procijedi u pripremljenu čašu, a zatim prelij pivom od đumbira i ukrasi po želji.

Martini od peperminta i bijele čokolade

  • Sastojci:
  • 40 ml likera od bijele čokolade
  • 40 ml votke od vanilije
  • 30 ml likera od kakaa
  • 30 ml mlijeka i vrhnja
  • 15 ml likera od peperminta
  • sirup od bijele čokolade i mrvljeni pepermint za ukras

Priprema:

  1. Pripremi čašu za martini, a rub čaše obrubi sirupom od bijele čokolade, a zatim ga umoči u zdrobljene pepermint bombone.
  2. Dodaj liker od bijele čokolade, votku od vanilije, liker od kakaa, mlijeko i vrhnje i liker od peperminta u shaker s ledom i promućkaj. Protresi i procijedi u pripremljenu čašu za martini.

Božićni punch

  • Sastojci za sirup:
  • 220 g smeđeg šećera
  • 230 ml vode
  • 1/4 čajne žličice mljevenog muškatnog oraščića
  • 3 štapića cimeta
  • 2 zvjezdana anisa
  • 2 mahune kardamoma
  • nekoliko kriški naranče
  • Sastojci za koktel:
  • 1 naranča
  • 120 ml sirupa
  • 120 ml soka od naranče
  • 120 ml likera od naranče
  • 230 ml gaziranog soka od nara
  • 750 ml pjenušavog crnog vina
  • 230 ml gazirane vode

Postupak za sirup:
Sve sastojke pomiješaj u loncu i kuhaj na srednje laganoj vatri. Miješaj dok se šećer ne otopi i pusti da se krčka 2 do 3 minute. Makni s vatre i pusti da se potpuno ohladi. Sirup možeš čuvati u hladnjaku nekoliko dana - začine i narančinu koru drži u sirupu radi okusa, ali ih ukloni neposredno prije upotrebe.

Postupak za koktel:
Dodaj kockice leda i kriške naranče na dno posude. Pomiješaj sirup, sok od naranče, liker od naranče, sok od nara, gaziranu vodu i crno vino i posluži.

POGLEDAJ VIDEO: Finger foods