Kakav pothvat!

Ovaj je požrtvovni 17-godišnjak prohodao 180 kilometara u 4 dana ne bi li pomogao drugima

Patrik Radotić je 17-godišnjak iz Zagreba koji se ovog tjedna upustio u avanturu života. Prohodao je 180 kilometara od Zagreba do Rijeke u samo 4 dana, posve sam, a sve kako bi sakupio novac za kupnju 100 školskih ruksaka za djecu slabijeg imovinskog stanja. Ako ovo nije lijepa priča, ne znamo što je

BeFunky-collage (1).jpg
Foto: @patrik.radotic/@mali_zmaj_ide_u_skolu

Volonter Malog zmaja, 17-godišnji učenik 4. razreda Privatne umjetničke gimnazije, Patrik Radotić, ovog je tjedna zadivio cijelu Hrvatsku. Naime, dokazao je kako se sve može kad se hoće, a kada je volja jaka ni vrućina, toplotni udar i kilometri i kilometri ne mogu nas spriječiti u ostvarenju cilja. Patrik je dakle prohodao 180 kilometara od Zagreba do Rijeke u samo četiri dana, a sve kako bi pomogao djeci kojoj pomoć treba.

Patrik je iskusni izviđač i strastveni avanturist, a planira postati glumac, no za sada svoje slobodno vrijeme provodi volontirajući u poznatoj volonterskoj udruzi Mali zmaj. Tako je na ovaj pješački pohod do Rijeke krenuo 21.6. ne bi li prikupio sredstva za kupnju 100 školskih ruksaka za djecu iz obitelji slabijeg imovinskog stanja, a koja su korisnici udruge Mali zmaj.

Kao što smo već rekli, Patrik je već 10 godina aktivni član izviđača, voli prirodu, divljinu i voli izazove. Tako je ove godine odlučio otići pješke do Rijeke. No, shvatio je da bi bilo odlično kada bi tu svoju ljubav prema avanturi spojio sa humanitarnim djelom i odlučio skupljati donacije za Mali zmaj, udrugu u kojoj i inače povremenom volontira. Kako Mali zmaj uskoro počinje sa skupljanjem školskog pribora, brzo je pala odluka koja će biti svrha hodanja. Patrik je pokušao skupiti 20.000,00 kn za 100 ruksaka, a u tome je u konačnici i uspio.

Ovaj njegov pothvat je zapanjio Hrvatsku, osobito zato što se odvio od 21. do 24. 6, u tjednu kada je većinu građana toplinski val prislio na vegetiranje pod klima uređajima. Upravo pod tom žegom, Patrik je prohodao u prosjeku 50-60 kilometara dnevno, sam s bocama vode, energetskim poločicama, pod šeširom i u dugim hlačama, a cijelo vrijeme ga je gonila snažna volja da dokaže da to može i sebi i drugima, ali i da pomogne onima kojima je to najpotrebnije.

''Tijekom cijelog svibnja je padala kiša, pa sam očekivao da neće biti baš toliko toplo. Ali ovaj je toplinski val baš savršeno pogodio tajming. Na sreću, dobar dio puta nije bio asfaltiran, ali sam primijetio na asfaltiranim dijelovima da isparava zrak'', rekao je maturant koji je samo u prvom danu prevalio oko 57 kilometara, odnosno impresivnih 60-ak tisuća koraka.

Iako je priznaje, očekivao žuljeve i grčeve u nogama, nije ih doživio usprkos strašnom fizičkom naporu. Imao je sve potrepštine koje su mu pomogle da zdrav i čitav dođe do Rijeke, a iako je bio premoren te pregrijan, sve je završilo sretno i s ponosom je Patrik priznao kako mu je sve ovo skupa bilo jedno divno iskustvo te da je jako sretan što se na ovo odvažio.

„Meni je bilo predrago, a siguran sam i nekom djetetu će biti drago kada dobije novi ruksak“, rekao je Patrik nakon što se zasluženo okupao u moru u Rijeci, nakon što je završio svoju hodalačku misiju.

Inače, njegov plan putovanja tekao je ovako – prvi dan je došao do Karlovca, drugi do Jablane, treći je proveo na putu za Rijeku, da bi četvrtog dana napokon stigao u grad koji teče.

"Odaziv na humanitarnu akciju je bio predivan, stalno sam dobivao poruke i pozive podrške i stvarno ne mogu biti zahvalniji no što jesam na svemu tome", zaključio je Patrik kojem su čak i stranci na putu pomagali dajući mu hladne vode. Čini se kako se doista velike stvari mogu postići kada se mali ljudi i njihova srca ujedine. Patrik nam je svima pokazao koliko se može postići u kratkom vremenu, ako se sve dobro isplanira i čvrsto odluči. Svaka čast.