Je li i tvoje omiljeno ime među njima?

Znamo koja su najpopularnija imena za bebe u Hrvatskoj - u prva tri mjeseca ove godine

Matica rođenih objavila je najpopularnija imena za djecu ove godine, ali i koliko je beba rođeno u prva tri mjeseca

yuri-tasso-RjCs9ywcnz8-unsplash.jpg
Foto: Unsplash

Odabrati pravo ime za novog člana obitelji nikada nije lak zadatak. Od milijardi različitih imena, teško je odabrati ono pravo koje će tvoj sin ili kćer nositi cijeli život. Kod odabira imena moramo paziti na razne stvari, primjerice hoće li ga samo dijete moći lako izgovoriti te hoće li mu u konačnici odgovarati uz osobnost.

Image
Zvučna ženska imena

Kratka i slatka: 50 posebnih imena za djevojčice do četiri slova

Trendovi u svijetu dječjih imena mijenjaju se iz godine u godinu, no postoje neka imena koja su vječni klasici. Matica rođenih objavila je podatke o broju rođenih u prva tri mjeseca 2021. u Hrvatskoj, ali i koja su najpopularnija imena djevojčica i dječaka. Možda će ti ovaj popis popularnih imena pomoći da se lakše odlučiš na to kako ćeš nazvati svoju bebicu.

Čini se kako je pandemija ipak donijela nešto dobro pa je tako početkom ove godine zabilježen pravi mali baby boom. U prva tri mjeseca 2021. godine rođeno je čak 9041 dijete, od toga 4695 dječaka i 4346 djevojčica. Ta brojka je nešto veća od prošle godine kada je rođeno 8809 djece. Kao i obično, najviše je djece rođeno u gradu Zagrebu, njih čak 3025.

Osim u glavnom gradu, velik broj djece rođen je u Splitsko-dalmatinskoj (1034), Primorsko-goranskoj (625) te Osječko-baranjskoj županiji (592). Osim broja rođenih, poznato je i koja su najpopularnija imena koja su roditelji nadjenuli prinovama. Imena se od prošle godine nisu mnogo promijenila.

Za dječake su i dalje najpopularnija imena biblijske tematike, kao što su Luka, David, Jakov, Ivan i Matej, a u stopu ih prate Niko, Roko te Mateo i Borna. Među 50 najpopularnijih imena su i Josip, Noa, Fran, Mihael, Toma, Karlo, Leon, Lovro, Marko, Filip, Lukas, Ivano, Šimun, Jan, Ante, Teo, Marin, Gabriel, Vito, Nikola i Oliver.

Što se djevojčica tiče, popis 10 najpopularnijih imena je isti: Mia, Rita, Ema, Nika, Marta, Lucija, Mila, Sara, Ana i Lea. Ostala popularna imena za djevojčice su Elena, Eva, Dora, Marija, Lana, Hana, Lara, Ena, Klara, Petra, Iva, Franka, Emili, Tena, Una, Laura, Nikol, Karla, Vita, Maša i Leona.

Dok je tijekom cijele 2020. godine rođeno tek 36257 djece, ova godina obećavajuća je kada je u pitanju rast broja rođenih. Ako se nastavi trend s početka godine mogli bi imati značajan rast nataliteta, a vjerujemo kako je za to zaslužno i vrijeme koje smo tijekom protekle godine proveli unutar vlastitih domova.

Ako i ti u narednim mjesecima očekuješ prinovu, svakako s nama i čitateljicama podijeli koja su tvoja najdraža imena za djecu te imaš li koje posebno ime koje se nije našlo na ovom popisu.