Dok nas kokteli tijekom ljeta trebaju osvježiti, zimi nam je dovoljno hladno i bez fancy čaše gin tonika u ruci, prepune leda, ružinih pupoljaka, crvenog papra i sličnih dodataka. Zimi trebamo dodatnu dozu topline, a da ne moraš prestati uživati u koktelima pobrinuli su se ovi vrući kokteli.
Samo zato što su temperature polako počele padati ispod ništice, ne znači da trebaš prestati uživati u raznim ukusnim koktelima. Slažemo se kako smo kao ljudi vrlo prilagodljivi, pa tako i po pitanju alkoholnih napitaka. Nema puno toga što nas može spriječiti da s najdražima uživamo u ukusnom džinu ili likeru.
Zato smo krenule u potragu za vrućim koktelima koji će nas razveseliti, zagrijati, ali nam i dom ispuniti zimskim mirisima cimeta i ostalih aromatičnih začina. Ovu Novu godinu dočekat ćemo u nešto drugačijem izdanju, pa zašto ne bi isprobale i nešto drugačije koktele.
Punch od kuhanog džina
- 70 cl gina
- 70 cl bijelog vina
- 6 spirala od limuna
- 1 kolut naranče
- 3 komada ananasa
- 9 cl meda
- 3 cl svježeg soka od limuna
- 3 klinčića
- prstohvat naribanog muškatnog oraščića
- 1 žličica cimeta u prahu
- 1 žličica smeđeg šećera
- Sve tekuće sastojke jednostavno ulij u lonac te dodaj začine i dodatke. Kuhaj oko 20 minuta na laganoj vatri.
- Punch posluži u velikoj staklenoj zdjeli i ukrasi s nekoliko koluta naranče i klinčića.
Hot Toddy
- Vruća voda
- 4 klinčića
- 1 kriška limuna
- 2 žličice smeđeg šećera
- 0.7 cl limunovog soka
- 6 cl viskija
- štapić cimeta
- Šalicu napuni vrućom vodom i ostavi ju kako bi se zagrijala nekoliko minuta.
- U međuvremenu u krišku limuna zabij klinčiće.
- Nakon par minuta vodu iz šalice izlij i napuni ju ponovno vrućom vodom, ali do pola.
- U šalicu dodaj šećer i miješaj dok se ne rastopi.
- U vodu dodaj krišku limuna s klinčićima, cimet, zatim limunov sok i na kraju viski te sve dobro promiješaj.
Vruća čokolada za 18+
- 45 mL viskija
- 45 mL likera od čokolade
- 200 mL vruće čokolade
- Prstohvat cimeta
- 1 žlica ekstrakta vanilije
- Šlag
- Sljezovi kolačići
- Pripremi vruću čokoladu po izboru te dok se kuha dodaj malo cimeta u mlijeko.
- U još vruću čokoladu dodaj viski i liker od čokolade te dobro promiješaj.
- Kada je gotova, toplu čokoladu ukrasi šlagom te sljezovim kolačićima.