Ceropegia woodii

Otkrij 'niz srca' - zelenu ljepoticu koja će se uklopiti u svaki dom

Mali listići u obliku srca čine ovu biljku neodoljivom za prave romantičarke

niz srca
Foto: www.profimedia.hr

Biljke su odličan način kako da nekome izjaviš ljubav, no čini nam se da ne postoji bolja biljka za to od niza srca. Ova nježna biljka idealna je za sve romantičarke koje žele svoj dom učiniti još toplijim mjestom.

Image
DŽUNGLA U ZATVORENOM

Zelene ljepotice: Veće sobne biljke koje će uljepšati svaki prostor

Iako je kod nas poznata kao niz srca, pravo ime ove divne biljke je Ceropegia woodii. Porijeklom je iz Južne Afrike i svrstava se u sukulente. Za razliku od ostalih sukulenata, ova ljepotica ima nešto nježnije listove koje ne bi trebala previše dirati pa ju je zato najbolje staviti na mjesto koje nije jako prometno.

Odlično će izgledati kao ukras na ormaru ili polici, a još bolje ako ju staviš u viseću posudu. Iako nije otrovna za kućne ljubimce, ceropegija može vrlo lako postati žrtva igre mačaka ili pasa pa je zato najbolje postaviti ju na teško dostupno mjesto. Mlade biljke također ćeš potaknuti na rast u dužinu ako stapke pustiš da vise izvan posude.

Vrlo se lako propagira u vodi, a jednako brzo raste i u zemlji. Kao i većina sukulenata, ne zahtijeva prečesto zalijevanje te bi trebala ostaviti da se zemlja posuši između dva zalijevanja. Ne zahtijeva visoku vlažnost zraka kao ni previše svjetlosti, no ako ne dobije dovoljno svjetlosti šare na površini lista postaju manje izražene.

Upravo su šare na listovima koji oblikom podsjećaju na mala srca ono što biljku čini neodoljivom, a ako se pravilno brineš o njoj primijetit ćeš i sitne duguljaste cvjetiće koje privlače kukce. Ceropegija u cvjetiće mami kukce, ali ih ne zatvara nego ih obloži peludi koja se zatim prenosi na drugi cvijet i tako oprašuje.

Kako se radi o afričkoj biljci, tijekom ljeta držati ju možeš i u vrtu ako ne dobiva previše direktne svjetlost, no svakako ju tijekom zime unesi na toplo. Također pripazi da se biljka ne počne rapidno širiti vrtom jer se radi o vrsti koja vrlo lako postaje invazivna. Idealna temperatura na kojoj uspijeva je od 10 do 27 stupnjeva Celzijevih.

Budući da u divljini može narasti i do pet metara, redovnim obrezivanjem moraš kontrolirati rast biljke, ali i time da ju smjestiš u nešto manju posudu. No ako ipak želiš da ostvari sav svoj potencijal, jednostavno ju pusti da se širi.

Jednom kada pusti svoje duge stapke iz posude možeš ih odrezati i ponovno posaditi u zemlju. Novu biljku zatim možeš pokloniti prijateljici i tako nastaviti širiti ljubav!