Nema ništa bolje od mirisa svježe pečene pite koji ispuni cijelu kuću. Ova pita od jabuka klasik je koji nikad ne izlazi iz mode – jednostavna, sočna i topla, idealna za vikend druženja, popodnevnu kavu ili kada poželiš nešto slatko, a ne prezahtjevno. Tijesto je mekano i podatno, a nadjev savršeno začinjen cimetom, vanilijom i malo limuna.
Sastojci:
- 50 g glatkog brašna
- 180 g maslaca (hladnog, narezanog na kockice)
- 80 g šećera
- 1 jaje
- 1 vanilin šećer
- prstohvat soli
- 2–3 žlice hladne vode (po potrebi)
Za nadjev:
- 5–6 većih jabuka (kiselo-slatke sorte)
- 100 g šećera (može i manje, ovisno o jabukama)
- 1 vanilin šećer
- 1 žličica cimeta
- sok od pola limuna
- 2 žlice griza ili krušnih mrvica
Za završno premazivanje:
- 1 jaje (za premaz)
- šećer u prahu (po želji)
Priprema:
- U veću zdjelu stavi brašno, šećer, vanilin šećer i sol. Dodaj hladni maslac pa ga utrljaj u brašno prstima dok se ne pretvori u mrvičastu smjesu.
- Dodaj jaje i malo hladne vode, pa brzo umijesi glatko tijesto. Podijeli ga na dva dijela, zamotaj u foliju i stavi u hladnjak 30 minuta.
- Jabuke oguli i naribaj. Dodaj šećer, vanilin šećer, cimet i limunov sok. Dodaj griz ili krušne mrvice kako bi nadjev bio kompaktniji.
- Razvaljaj prvi dio tijesta i položi ga u namašćen kalup. Rasporedi nadjev ravnomjerno. Prekrij drugim razvaljanim dijelom tijesta.
- Rubove dobro zatvori, površinu probodi vilicom i premaži razmućenim jajetom.
- Peci u pećnici zagrijanoj na 180°C otprilike 40–45 minuta, dok pita ne dobije zlatnu boju. Ohladi barem 20 minuta prije rezanja.