Od klasičnih favorita poput Guinnessa pa sve do nekih novijih vrsta, pivo je bilo i ostalo jedno od popularnijih alkoholnih pića. Za ljubitelje piva ne postoji ništa bolje od otvaranja boce hladnog piva nakon napornog radnog dana, a koliko je pivo omiljeno govori i činjenica mu je posvećen čak i jedan cijeli dan u godini, baš kao i njegovim ljubiteljima - Dan ljubitelja piva.
Mnogi ljudi pivo često povezuju s "pivskim trbuhom", debljanjem i ostalim neizbježnim pojavama koje nikako ne idu u prilog našem zdravlju. No, ako si ljubiteljica piva, bit će ti drago kada čuješ da tvoje omiljeno piće može biti puno više od pića koje će te opustiti i rashladiti - ono je, u umjerenim količinama, dobro za tvoje zdravlje.
Prepuno hranjivih tvari, vitamina i antioksidansa, pivo je sasvim prirodno piće koje ima brojne prednosti, a upravo ga te prednosti čine zdravim izborom među svim alkoholnim pićima. Mnogo je razloga zašto bi svaki dan trebala popiti jednu čašu piva, a mi smo izdvojile njih osam.
Pivopije dulje žive
Umjereno pijenje dobro je za nas, a pivo je savršeno piće za umjereno pijenje. Naravno, svi znamo da prekomjerna konzumacija alkohola nije dobra po naše zdravlje, no sve više medicinskih istraživanja pokazuje da ako uopće ne pijemo, ni to nije dobro za nas. Prema brojnim neovisnim istraživanjima, ljudi koje povremeno uživaju u čašici omiljenog pića,žive dulje i bolje od onih koji pretjeruju ili pak onih koji uopće ne konzumiraju alkohol. Pivo je savršeno za umjereno pijenje zbog manjeg udjela alkohola i veće količine u usporedbi s vinom ili žestokim pićima. I kao što je Thomas Jefferson jednom rekao: "Pivo, ako se pije umjereno, omekšava ćud, razveseljava duh i promiče zdravlje."
Pivo je potpuno prirodno
Neki će ljudi reći da je pivo puno aditiva i konzervansa. Istina je, zapravo, skroz drugačija - pivo potpuno prirodno, baš poput soka od naranče ili mlijeka. Pivu nisu potrebni konzervansi jer sadrži alkohol i hmelj, a oba su prirodni konzervansi. Pivo se samo "prerađuje" - kuha se i fermentira, zatim filtrira i pakira.
Pivo je niskokalorično, ima malo ugljikohidrata i nema masti ni kolesterola
Za potpuno prirodan napitak, pivo nudi ozbiljne niske kalorijske mogućnosti. Oko 350 ml Guinnessa ima isti broj kalorija kao i 350 ml obranog mlijeka - oko 125. To je manje od soka od naranče, koji ima 150 kalorija. Da ti je pivo jedini izvor prehrane, morala bi ga piti svaki sat u danu samo da bi dosegla preporučeni dnevni unos kalorija (2000 do 2500). Uz to, prosječno pivo ima oko 12 grama ugljikohidrata na 350 ml, a preporučeni dnevni unos ugljikohidrata je 300 grama. Također, pivo nema masti ni kolesterola.
Pivo poboljšava kolesterol
Pivo ne samo da nema kolesterola, već zapravo može poboljšati kolesterol u tvom tijelu. Zapravo, redovito i umjereno pijenje piva regulirat će omjere HDL/LDL kolesterola. U svom sustavu imamo dvije vrste kolesterola: HDL, "dobar" kolesterol koji oklopljuje vene i održava protok, i LDL, "loš" kolesterol koji se nakuplja u venama poput mulja. Snaga piva ispire sustav i održava razinu HDL-a visokom. Prema nekim istraživanjima, samo jedno pivo dnevno može povećati HDL do 4 posto.
Pivo nam pomaže da se opustimo
Društveni aspekti umjerenog pijenja korisni su za naše zdravlje. Drugim riječima, korisno je da s vremena na vrijeme izađemo i opustimo se s prijateljima uz nekoliko piva.
Pivo ima dosta B vitamina
Pivo, osobito nefiltrirano ili slabo filtrirano, pokazalo se prilično hranjivim. Pivo ima visoku razinu vitamina B, osobito folne kiseline, za koju se vjeruje da pomaže u sprječavanju srčanog udara. Pivo također sadrži topljiva vlakna koja su dobra za redovitu probavu, a može se pohvaliti i značajnom razinom magnezija i kalija.
Pivo je sigurnije od vode
Ako si negdje gdje ti savjetuju da ne piješ vodu, lokalno pivo uvijek je sigurniji izbor, a sigurnije je čak i od flaširane vode. Pivo se kuha u procesu pripreme, a nakon toga se održava čisto i ulijeva u bocu koja se odmah zatvara. Međutim, čak i ako se pokvari, u pivu nema živih bakterija ili patogena opasnih po život.
Pivo može spriječiti srčani udar
Antioksidansi su dobri za srce, a tamno pivo prepuno je antioksidansa - čak i više nego vino. Prema Američkom udruženju za srce, "nema jasnih dokaza da je vino korisnije od drugih oblika alkoholnih pića". Jedna studija objavljena u British Medical Journalu 1999. godine kaže da bi umjerena konzumacija tri pića dnevno mogla smanjiti rizik od koronarne bolesti srca za 24,7 posto.