Snaga prirode

Opusti um uz najbolje dokumentarce o prirodi

Prekrasni zalazak sunca na afričkim poljanama ili mistični svijet divljih životinja opustit će te u trenu i pokazati ti koliko je priroda oko nas čarobna

pexels-jure-širić-691919.jpg
Foto: Pexels

Priroda nam je prošle godine pokazala koliko je snažna i nepredvidiva, a to smo posebno osjetile prije samo nekoliko dana. Dok se podrhtavanja još osjete, a misli polako smiruju, savršeno je vrijeme da se od njezine čudesne naravi ne skrivamo nego da se s njom bolje upoznamo.

Image

Pronašle smo prekrasne kućice u prirodi idealne za bijeg vikendom

Možda nam se u ovim trenutcima čini kao naš neprijatelj, ali priroda je prepuna i prekrasnih stvari koje nas mogu umiriti i koje će nam popraviti dan. Prizori netaknute divljine, čarobnih zalazaka Sunca i životinja koje svakodnevno obavljaju svoje rituale, neovisno o nama i našim mislima samo su dio ljepota koje nam nudi.

Takve prizore savršeno su uhvatili stručni snimatelji i fotografi i pretočili ih u dokumentarce koji su nam dostupni na samo nekoliko klikova mišem. U beskonačnoj ponudi dokumentarnih serija izdvojile smo pet nama najdražih koje možeš gledati danima. Uživaj u ovim prekrasnim prizorima dok se opuštaš, piješ jutarnju kavu ili čak dok čitaš omiljeno štivo u udobnosti meke dekice.

Jednom kada se upoznaš sa svim ovim ljepotama prirode, možda ti se ona više neće činiti kao neprijatelj nego ćeš steći novo poštovanje i ponovno se zaljubiti u sve ono što nam nudi.

shimmer fallback

Planet Zemlja (2007)

Prema kritikama mnogih stručnjaka, ali i publike, Planet Zemlja je najbolja dokumentarna serija ikada snimljena. Novi i inovativni načini snimanja, pristupi prirodi kao nikada prije te legendarni glas Davida Attenborougha zasigurno će u tebi probuditi novu ljubav prema našem planetu. Svaka epizoda je duga sat vremena, a gledati ih ne moraš po redu nego si jednostavno pusti omiljenu tematiku, bio to ocean ili afrička divljina.

Naš planet (2019)

Ovaj Netflixov serijal prikazuje razne ekosustave diljem Zemlje. Prilikom snimanja ekipa je posjetila preko 50 zemalja i dočarala živote u svakoj sferi ekosustava, od pustinje do dubokih oceana. Svaka epizoda je kao mali dokumentarni film za sebe, a osim što će te oduševiti prekrasnim prizorima, potaknut će te na akciju kako bi ih sve i zaštitila.

Moving art (2014 - 2019)

Ako si u potrazi za dokumentarcem koji nema naraciju nego jednostavno prekrasne prizore prirode koje prati opuštajuća glazba, ovo je dokumentarna serija za tebe. Moving art je kompilacija rada slavnog snimatelja Louieja Schwartzberga, a prikazuje svaki kutak Zemlje na najčarobniji način.

Plavi planet (2001)

Još jedan prekrasni dokumentarni serijal iz BBC kolekcije je Plavi planet. Ako su oceani ono što te posebno fascinira, u ovom ćeš serijalu sigurno uživati. Zaviri u svaki kutak morskih dubina, ali i život koji se odvija uz samu obalu svjetskih mora, a sve to pod naracijom Davida Attenborougha. Dokumentarna serija ima osam epizoda, a svaka od njih će ti dati oko 50 minuta prekrasnih prizora prirode. Za sve one kojima niti ovo nije dosta, prije samo nekoliko godina izašao je drugi dio ovog serijala.

Noć na Zemlji (2020)

Jesi li se ikada zapitala kako život na Zemlji izgleda jednom kada Sunce zađe i padne mrak? Najnovija dokumentarna serija na Netflixu Noć na Zemlji prikazuje upravo to. Uživaj u do sada neviđenim snimkama života u tami koje nam je omogućila najnovija tehnologija i otkrij što to životinje rade jednom kada nestane dnevne svjetlosti.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.