Odabir dobrog i kvalitetnog vina više nije muška stvar ili stvar nekakvog prestiža. To je danas sve više i više stvar kulture posluživanja jela s pripadajućim pićem, a vino je definitivno nešto što zaslužuje posebno mjesto kod gurmana i ljubitelja dobrog jela i naravno kapljice.
Poznato je da vino sa svojim okusom ne smije narušiti okus jela koje jedete, pa tako niti jelo ne smije narušiti okus vina. Oni se zajedno moraju komplementirati i nadopunjavati na najbolji mogući način. Zato se uvijek postavlja vječito pitanje, koje vino poslužiti s kojim jelom i pri tome ne mislimo samo na njegovu boju, crno, crveno, rose i bijelo, nego i na konkretne vrste određenih vina.
S obzirom da žene još uvijek više-manje zadužene za pripremu jela u vlastitim kućanstvima, kako za obitelj, tako i za druge prigode okupljanja većeg broja gostiju, vrlo je važno da uz jelo koje spravljaju znaju koje će vino najbolje odgovarati. Osim toga, zar ne bi bilo divno da svoje partnera u restoranu zadivite poznavanjem vina i naručivanjem prave vrste u pravo jelo?
No, da ne duljimo, za vas smo pripremili prilično jednostavan popis vrsta vina i jela koje si komplementiraju u svakom pogledu. Nemojte uz jela posluživati samo gemište i bamuse, vrijeme je da vaše nepce barem s vremena na vrijeme počastite nečim posebnim.
Stvar ukusa i tradicije
Naravno, odabir jela i k njemu pripadajućeg vina je vrlo subjektivan, što znači da su mnoge kombinacije moguće. Primjerice, u svijetu je poznato da se uz ribu piju bijela polusuha vina, no Hrvatskoj, posebno u Dalmaciji, gotovo je nezamislivo jesti ribu bez dobre crne kapljice. Zašto? Naime, u Dalmaciji postoji tradicija uzgoja crnih sorta vinove loze, koje u tom podneblju dobro uspijevaju, te se zbog toga upravo to duboko ukorijenilo u dalmatinsku tradiciju kulinarstva.
Isto vrijedi i za kontinentalnu Hrvatsku u kojoj bolje uspijevaju bijele sorte vinove loze, te nije neobično uz crveno meso piti bijelo vino. Vjerujemo, da takvih primjera ima u mnogim zemljama bogatim vinovom lozom.
Dakle, vino koje ćete izabrati vaš je individualni odabir. Ipak, postoje određena pravila koja su poznata u svijetu enologije, ali i kulinarstva, a to je paring jela i vina. Odaberite najbolje vino za određeno jelo, a koje odgovara vašem osobnom ukusu.
Crna vina
Vino Barbera – teletina i govedina, hladna mesa, tjestenina s umakom od rajčice, tjestenina s povrćem, pizza, hamburger, zec, kobasica, ovčetina, musaka
Cabernet Franc – paštete i kuskus
Cabernet Sauvignon – piletina, biftek, patka, janjetina, divljač, hamburger, tvrdi kozji sir, tvrdi ovčji i kravlji sir, čokolada, bobice
Chancellor – Janjentina (na ražnju ili lešo), divljač, hamburger
Chianti – Tjestenina s rajčicom, pizza i većina talijanskih jela
Gamay beaujolais – piletina, šunka, purica, kobasica, hladna mesa, tjestenina s povrćem, paštete, kiš, hamburger, kobasice frankfurter, jela s curryem (piletina ili riba), začinjena meksička jela
Meritage – Biftek, janjetina
Merlot – Piletina, biftek, puretina, tuna, šunka, janjetina, zečetina, teletina, kuskus, musaka, začinjena kineska hrana, tvrdi ili meki ovčji sir
Norton – biftek, divljač, kobasice
Petite Sirah – divljač, kuskus, srednje tvrdi ili tvrdi kravlji ili ovčji sir
Pinot Noir – Losos, tuna, školjke, sabljarka, piletina, patka janjetina, fazan, prepelica, zečetina, divljač, guščja pašteta, tvrdi ovčji sir, srednje tvrdi kravlji ili ovčji sir
Sangiovese – pizza, musaka
Syrah – biftek, kobasica, divljač, hamburger, fazan, kuskus, tvrdi ovčji sir
Zinfandel – Piletina, biftek, puretina, patka, janjetina, zečetina, hamburger, kobasice, divljač, jela s curryem (riba ili piletina), musaka, pizza, tvrdi kravlji ili ovčji sir
Cabernet rosé – tjestenina, govedina
Bijela vina
Chardonnay – škampi, jastog, rakovi, jakobove kapice, škarpina, prugasti grgeč, druga bijela riba, tuna, kamenice, tjestenina sa školjkama, tjestenina s dagnjama, sirovo povrće, piletina, puretina, teletina
Chenin Blanc – piletina, škampi, kamenice, dagnje, školjke, kiš, salata od tjestenine, tajlandska hrana, začinjena meksička hrana, tvrdi kravlji ili ovčji sir
Colombard – škampi
Cynthiana – biftek, kobasice, teletina
Chianti – tjestenina s umakom od rajčice, pizza i većina talijanskih jela
Gewürztraiminer – sirovo povrće, pašteta, pršut, dimljena riba (haringa, pastrva), salata od piletine, tajlandska hrana, tvrdi kravlji ili ovčji sir, svježe voće
Marsanne – rak, jastog
Muškat (Muscat) – sirovo povrće, tvrdi kravlji ili ovčji sir, bobičasto voće, pudinzi, kreme
Pinot blanc – škampi, prugasti grgeč, dimljena riba (haringa, pastrva), školjke, kamenice, hladna predjela (šunka, sir), tjestenina s umakom od vrhnja, tjestenina s povrćem, sirovo povrće, pršut, salata od piletine, začinjena kineska hrana, tajlandska hrana
Pinot Grigio/Gris – losos, losos sušeni, kamenice, dagnje, hladna predjela (šunka sir), začinjena kineska hrana
Bijeli Rizling (suhi) – piletina, bijela riba, dimljena riba (pastrva, haringa), kamenice, zečetina, kobasice, salata od tjestenine, tjestenina s povrćem, pašteta, pršut, kiš, kobasice frankfurter, jela s curryem (piletina, riba), začinjena kineska hrana, začinjena meksička hrana, tajlandska hrana
Rajnski rizling (polusuhi) – piletina, kobasice, sushi, dimljena riba (pastrva, haringa), kiš, šparoga, hladna mesa, pašteta, pršut, zečetina, salata od piletine, curry (piletina, riba), začinjena kineska hrana, začinjena meksička hrana, tajlandska hrana
Roussanne – rak, jastog
Sauvignon (Fumé) Blanc – losos, škampi, sabljarka, tuna, škarpina, dagnje, rak, školjke, kamenice, tjestenina od školjki, tjestenina od povrća, salata od tjestenine, šparoge, hladna predjela (šunka, sir), sirovo povrće, jela s curryem (riba, piletina), meki kozji sir
Sémilion – losos, jakobove kapice, bijela riba, salata od tjestenine
Seyval blanc – školjke, hladna mesa, paštete
Vidal Blanc – škampe, šparoge
Vignoles – hladna mesa, sirovo povrće
Vin Gris – piletina, losos, sabljarka, tuna, šunka, hladna mesa, paštete, kuskus, dimljena piletina, začinjena meksička hrana
Viognier – bijela riba, kiš, tjestenina s povrćem
(vam)