403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Lifestyle
Lifestyle

Odaberite savršeno vino uz savršeno jelo

Odaberite savršeno vino uz savršeno jelo
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Nemojte uz jela posluživati samo gemište i bamuse, vrijeme je da vaše nepce barem s vremena na vrijeme počastite nečim posebnim

Odabir dobrog i kvalitetnog vina više nije muška stvar ili stvar nekakvog prestiža. To je danas sve više i više stvar kulture posluživanja jela s pripadajućim pićem, a vino je definitivno nešto što zaslužuje posebno mjesto kod gurmana i ljubitelja dobrog jela i naravno kapljice. Poznato je da vino sa svojim okusom ne smije narušiti okus jela koje jedete, pa tako niti jelo ne smije narušiti okus vina. Oni se zajedno moraju komplementirati i nadopunjavati na najbolji mogući način. Zato se uvijek postavlja vječito pitanje, koje vino poslužiti s kojim jelom i pri tome ne mislimo samo na njegovu boju, crno, crveno, rose i bijelo, nego i na konkretne vrste određenih vina. S obzirom da žene još uvijek više-manje zadužene za pripremu jela u vlastitim kućanstvima, kako za obitelj, tako i za druge prigode okupljanja većeg broja gostiju, vrlo je važno da uz jelo koje spravljaju znaju koje će vino najbolje odgovarati. Osim toga, zar ne bi bilo divno da svoje partnera u restoranu zadivite poznavanjem vina i naručivanjem prave vrste u pravo jelo? No, da ne duljimo, za vas smo pripremili prilično jednostavan popis vrsta vina i jela koje si komplementiraju u svakom pogledu. Nemojte uz jela posluživati samo gemište i bamuse, vrijeme je da vaše nepce barem s vremena na vrijeme počastite nečim posebnim. Stvar ukusa i tradicije Naravno, odabir jela i k njemu pripadajućeg vina je vrlo subjektivan, što znači da su mnoge kombinacije moguće. Primjerice, u svijetu je poznato da se uz ribu piju bijela polusuha vina, no Hrvatskoj, posebno u Dalmaciji, gotovo je nezamislivo jesti ribu bez dobre crne kapljice. Zašto? Naime, u Dalmaciji postoji tradicija uzgoja crnih sorta vinove loze, koje u tom podneblju dobro uspijevaju, te se zbog toga upravo to duboko ukorijenilo u dalmatinsku tradiciju kulinarstva. Isto vrijedi i za kontinentalnu Hrvatsku u kojoj bolje uspijevaju bijele sorte vinove loze, te nije neobično uz crveno meso piti bijelo vino. Vjerujemo, da takvih primjera ima u mnogim zemljama bogatim vinovom lozom. Dakle, vino koje ćete izabrati vaš je individualni odabir. Ipak, postoje određena pravila koja su poznata u svijetu enologije, ali i kulinarstva, a to je paring jela i vina. Odaberite najbolje vino za određeno jelo, a koje odgovara vašem osobnom ukusu. Crna vina Vino Barbera – teletina i govedina, hladna mesa, tjestenina s umakom od rajčice, tjestenina s povrćem, pizza, hamburger, zec, kobasica, ovčetina, musaka Cabernet Franc – paštete i kuskus Cabernet Sauvignon – piletina, biftek, patka, janjetina, divljač, hamburger, tvrdi kozji sir, tvrdi ovčji i kravlji sir, čokolada, bobice Chancellor – Janjentina (na ražnju ili lešo), divljač, hamburger Chianti – Tjestenina s rajčicom, pizza i većina talijanskih jela Gamay beaujolais – piletina, šunka, purica, kobasica, hladna mesa, tjestenina s povrćem, paštete, kiš, hamburger, kobasice frankfurter, jela s curryem (piletina ili riba), začinjena meksička jela Meritage – Biftek, janjetina Merlot – Piletina, biftek, puretina, tuna, šunka, janjetina, zečetina, teletina, kuskus, musaka, začinjena kineska hrana, tvrdi ili meki ovčji sir Norton – biftek, divljač, kobasice

Petite Sirah – divljač, kuskus, srednje tvrdi ili tvrdi kravlji ili ovčji sir Pinot Noir – Losos, tuna, školjke, sabljarka, piletina, patka janjetina, fazan, prepelica, zečetina, divljač, guščja pašteta, tvrdi ovčji sir, srednje tvrdi kravlji ili ovčji sir Sangiovese – pizza, musaka Syrah – biftek, kobasica, divljač, hamburger, fazan, kuskus, tvrdi ovčji sir Zinfandel – Piletina, biftek, puretina, patka, janjetina, zečetina, hamburger, kobasice, divljač, jela s curryem (riba ili piletina), musaka, pizza, tvrdi kravlji ili ovčji sir Cabernet rosé – tjestenina, govedina Bijela vina Chardonnay – škampi, jastog, rakovi, jakobove kapice, škarpina, prugasti grgeč, druga bijela riba, tuna, kamenice, tjestenina sa školjkama, tjestenina s dagnjama, sirovo povrće, piletina, puretina, teletina Chenin Blanc – piletina, škampi, kamenice, dagnje, školjke, kiš, salata od tjestenine, tajlandska hrana, začinjena meksička hrana, tvrdi kravlji ili ovčji sir Colombard – škampi Cynthiana – biftek, kobasice, teletina Chianti – tjestenina s umakom od rajčice, pizza i većina talijanskih jela Gewürztraiminer – sirovo povrće, pašteta, pršut, dimljena riba (haringa, pastrva), salata od piletine, tajlandska hrana, tvrdi kravlji ili ovčji sir, svježe voće Marsanne – rak, jastog Muškat (Muscat) – sirovo povrće, tvrdi kravlji ili ovčji sir, bobičasto voće, pudinzi, kreme Pinot blanc – škampi, prugasti grgeč, dimljena riba (haringa, pastrva), školjke, kamenice, hladna predjela (šunka, sir), tjestenina s umakom od vrhnja, tjestenina s povrćem, sirovo povrće, pršut, salata od piletine, začinjena kineska hrana, tajlandska hrana

Pinot Grigio/Gris – losos, losos sušeni, kamenice, dagnje, hladna predjela (šunka sir), začinjena kineska hrana Bijeli Rizling (suhi) – piletina, bijela riba, dimljena riba (pastrva, haringa), kamenice, zečetina, kobasice, salata od tjestenine, tjestenina s povrćem, pašteta, pršut, kiš, kobasice frankfurter, jela s curryem (piletina, riba), začinjena kineska hrana, začinjena meksička hrana, tajlandska hrana Rajnski rizling (polusuhi) – piletina, kobasice, sushi, dimljena riba (pastrva, haringa), kiš, šparoga, hladna mesa, pašteta, pršut, zečetina, salata od piletine, curry (piletina, riba), začinjena kineska hrana, začinjena meksička hrana, tajlandska hrana Roussanne – rak, jastog Sauvignon (Fumé) Blanc – losos, škampi, sabljarka, tuna, škarpina, dagnje, rak, školjke, kamenice, tjestenina od školjki, tjestenina od povrća, salata od tjestenine, šparoge, hladna predjela (šunka, sir), sirovo povrće, jela s curryem (riba, piletina), meki kozji sir Sémilion – losos, jakobove kapice, bijela riba, salata od tjestenine Seyval blanc – školjke, hladna mesa, paštete Vidal Blanc – škampe, šparoge Vignoles – hladna mesa, sirovo povrće Vin Gris – piletina, losos, sabljarka, tuna, šunka, hladna mesa, paštete, kuskus, dimljena piletina, začinjena meksička hrana Viognier – bijela riba, kiš, tjestenina s povrćem

(vam)

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Iz naše mreže
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx