Sigurna za konzumaciju

Nije sva hrana ista; evo kako je pravilno pohranjivati kako bi ostala sigurna i kvalitetna za konzumaciju

Kako bismo u svakom trenutku znali da je hrana koju jedemo ispravna i sigurna, važno je čitati deklaracije i pridržavati se uputa proizvođača koje su navedene na deklaraciji.

rsz_shutterstock_1290808792.jpg
Foto: Shutterstock

Prva stvar koja svima padne na pamet kada se govori o uputama navedenima na deklaraciji je oznaka o roku trajanja proizvoda. No, jednako je važno pridržavati se i uputa o njenom pravilnom čuvanju.

U današnje vrijeme gotovo je nemoguće zamisliti kućanstvo bez hladnjaka, jer nam omogućava da hranu držimo na temperaturama koje usporavaju procese njezinog truljenja i kvarenja. To je izrazito važno jer su kod neke hrane rokovi trajanja definirani na način koji podrazumijeva da ćete je pohranjivati na propisanoj temperaturi. Primjerice, ako svježe meso ne čuvate u hladnjaku na temperaturi do 5 °C, proizvod će se vrlo vjerojatno pokvariti i prije datuma naznačenog kao rok trajanja i više neće biti siguran za konzumaciju.

Image
Foto: Shutterstock

Svježe meso ili svježa riba koji nisu kupljeni zapakirani, u hladnjaku se mogu čuvati jedan dan, ili nekoliko dana ako ih stavite u marinadu tako da marinada potpuno pokriva ribu i meso te poklopite. U slučaju da ne planirate iskoristiti ovu svježu hranu u roku od 24 sata, potrebno ju je zamrznuti u zamrzivaču. Zamrzavanjem čuvamo nutrijente u hrani, a s druge strane usporava se ili zaustavlja rast i razmnožavanje mikroorganizama zbog kojih dolazi do truljenja i kvarenja, kao i patogenih mikroorganizama. Ovo je važno imati na umu jer se prilikom odmrzavanja hrane gotovo svi zaustavljeni procesi ponovno nastavljaju te se moraju primijeniti sve radnje kao i kada se rukuje sa svježom hranom.

Naravno, potrebno je voditi računa da postoje i rokovi čuvanja pojedine vrste hrane u zamrzivaču i da ti rokovi nisu isti za sve vrste mesa i riba. Ako zamrzavate cijelo pile, ono može izdržati u hladnjaku do 12 mjeseci, narezani komadi mesa poput svinjskih ili telećih odrezaka i kotleta mogu stajati oko šest mjeseci, dok iznutrice i slanina najviše dva mjeseca. U svakom slučaju, prije nego što zamrznete pojedinu namirnicu provjerite preporuke o roku do kojeg pojedini proizvod možete držati u zamrzivaču. Kada namirnicu izvadite iz zamrzivača odmah je pripremite i nikako je nemojte ponovno zamrzavati, s time da nakon odmrzavanja i prije nego što je počnete pripremati za jelo obavezno provjerite kakav je njezin miris. Ako vam se čini da hrana ima neugodan miris, nemojte riskirati trovanje hranom, radije je bacite.

Image
Foto: Shutterstock

Pojedine vrste voća i povrća također je potrebno čuvati u hladnjaku jer će duže zadržati svježinu i kvalitetu. Pritom treba voditi računa o tome da neko povrće i voće, poput primjerice jabuka, krušaka, marelica, šljiva, rajčica i grožđa ispuštaju prirodni plin etilen koji ubrzava truljenje i kvarenje nekih drugih vrsta voća i povrća kao što su kupus i ostalo zeljasto povrće, cvjetača, mrkva i krastavci, pa ako želite da duže ostanu svježi i sigurni za konzumaciju, pazite da ih u hladnjaku držite odvojeno, u različitim pretincima.

Osim toga, stručnjaci preporučuju da neko povrće i voće poput luka, krumpira, citrusnog voća i jabuka ne držite u hladnjaku nego u tamnom prostoru bez vlage na sobnoj temperaturi. Također, prilikom skladištenja hrane potrebno je voditi računa o svjetlosti i strujanju zraka. Kod suhe hrane vrijedi pravilo da takve namirnice treba čuvati na tamnom i, po mogućnosti, prozračnom mjestu kako bi hrana zadržala svoja svojstva.

*Sadržaj nastao u suradnji s partnerima EFSA i HAPiH prema najvišim uredničkim standardima RTL Digitala