Najljepše uspomene

Najljepši poklon koji možeš darovati starijim članovima obitelji ne košta baš ništa

Priče iz prošlosti, prisjećanje sretnih uspomena i listanje starih albuma starijim će članovima obitelji značiti puno, a oni najmlađi dobro će se zabaviti, naslijediti prekrasne priče i naučiti brojne obiteljske vrijednosti

BeFunky-collage (3).jpg
Foto: Pexels

Bez obzira na to što se ovo doba godine često naziva "najčarobnijim", za neke ljude blagdanska sezona može biti vrlo teška. Možda će nevoljko sudjelovati u svim obvezama koje im donose blagdani. Obitelji često žive razdvojeno, a zatim moraju sudjelovati u zajedničkim trenutcima te odnosi postaju napeti i neki ljudi se razočaraju.

Image
Mali shopping vodič

Što za Božić pokloniti svekrvi koja ima sve? Donosimo sjajne ideje

Blagdani su postali vrlo komercijalizirani i baš zbog toga su mnogima teret. Ako se i ti tako osjećaš onda ove godine možeš sve promijeniti te stvoriti iskustvo koje će biti posebno svim članovima obitelji. Možeš napraviti i nešto posebno za starije članove obitelji koji se često osjećaju izolirano. Stvaranje emocionalnog, topolog okruženja podsjetit će svakog člana obitelji na prave blagdanske vrijednosti te stvoriti uspomene koje nikada nećete zaboraviti.

Tijekom zajedničkog vremena možete podijeliti svoje priče iz prošlosti, a to će posebno biti važno starijim članovima obitelji koji će osjećati mir kada podije emocije s drugim članovima obitelji. Takvi razgovori mogu dovesti do nekih sjećanja koja su važna i trebaju ostati dio obiteljskih priča. Izražavanje, zahvalnost, poštovanje i ljubav su ono što je važno za blagdane. Obiteljska okupljanja mogu biti stresna, ali mogu se pretvoriti u prigodu koja će biti lijepo i značajno iskustvo za svakog člana obitelji.

Image
Foto: Unsplash

Razgovori o sretnim vremenima također mogu biti divna utjeha za ljude koji su osjetili gubitak u obitelji. Sve ove stvari mogu stvoriti najljepši Božić za cijelu obitelj, a posebno lijepo može biti starijim članovima obitelji koji se mogu povezati s mlađima. Kako stvoriti najljepši Božić, posebno za starije članove, provjeri u nastavku jer ovi mali koraci su najvrjedniji poklon.

Zamoli ih prije da razmisle o uspomenama iz djetinjstva i mladosti koje bi željeli ispričati

Obavijesti starije članove obitelji da za obiteljsko druženje pripreme neke svoje priče koje bi rado ispričali mlađim članovima. Vrlo je važno da ne osjećaju iznenađenja i da imaju dovoljno vremena da se odluče žele li se uključiti.

Image
Foto: Unsplash

Prilagodi svoja pitanja

Ponekad samo neko pitanje ili komentar na priču može stvoriti toplu atmosferu koja će rezultirati većim angažmanom i oduševljenjem. Osim toga, i djeca mogu na vrlo jednostavan način pitati o prošlosti i kako je izgledao njihov život.

Koje su njihove najljepše uspomene? Tko im je bio najdraži član obitelji i zašto? Kako su izgledali njihovi blagdani i obiteljska okupljanja?

Image
Foto: Unsplash

Pronađi stare uspomene

Spoji priče i stare fotografije. Dogovorite se i pronađite stare obiteljske albume, a zatim ih zajedno prolistajte i spojite s pričama. No ako u vašoj obitelji ima djece i mladih nemoj zaboraviti na njih. Zbog toga što žive u digitalnom vremenu mogu se igrati s modernom tehnologijom. Možda mogu dokumentirati priče koje su ispričali članovi obitelji. Na primjer, mogu snimiti videa i zatim ih montirati ili učiniti nešto slično.

Image
Foto: Unsplash

Aktivno slušanje i poštovanje granica

U‭vijek je važno slušati, a tek onda postavljati pitanja jer će razgovor biti ugodan za svaku stranu. No kako bi se svaki član obitelji osjećao ugodno vrlo je važno poštovati granice i biti svjestan tema ili priča koje neka osoba ne želi ispričati. Uz ovih nekoliko savjeta svaka obiteljsko druženje može biti vrlo ugodno, a stariji članovi obitelji će se osjećati voljeno i ugodno dok će mlađi naslijediti najljepše priče, ali i shvatiti što su obiteljske vrijednosti.

Image
Foto: Unsplash