Jednako nestvarne i u stvarnosti

Oduzimaju dah: Najljepše lokacije iz hit filmova i serija koje želimo posjetiti

Od Hrvatske do Irske - izdvojile smo neke od najljepših lokacija na svijetu na kojima su snimane kultne scene popularnih filmova i serija

thedarkhedges.jpg
Foto: Profimedia.hr

Igra prijestolja, Bridgerton, Harry Potter ili Ratovi zvjezda - samo su neke serije i filmovi koji su proslavili prekrasne lokacije diljem svijeta. Naime, zbog lokacija na kojima su ovi hit filmovi i serije snimani - turisti iz cijelog svijeta posjećuju ova mjesta koja su jednako nestvarna kao i na ekranu.

Image
Ideja za godišnji možda?

Jesi li ih već posjetila? Mjesta u Hrvatskoj na kojima su snimljeni slavni filmovi i serije

Doživjeti avanturu s malih ekrana i u stvarnosti i okidanje fotografija na mjestima gdje su snimane kultne scene neprocjenjivo je iskustvo za svakog ljubitelja pop kulture.

Svi znamo da se kod nas snimala megapopularna Igra prijestolja, ali osim prekrasnog Dubrovnika, postoji bezbroj lokacija u Europi i svijetu na kojima su snimane kultne scene i koje izgledaju jednako veličanstveno u stvarnosti.

Image
Foto: Profimedia.hr

Od Hrvatske, pa preko Španjolske i do Irske - izdvojile smo neke od najljepših lokacija na svijetu na kojima su snimane kultne scene popularnih filmova i serija, a koje možeš dodati na svoju listu putovanja i doživjeti ih u stvarnom životu.

Downton Abbey

  • dvorac Highclere, Hampshire, Engleska

Dvorac Highclere je mjesto na kojem se snimala britanska povijesno-dramska serija (a kasnije i filmovi) koja broji milijune fanova diljem svijeta. Osim što ovaj veličanstveni dvorac smješten u Engleskoj nedaleko od glavnog grada Londona, možeš posjetiti kao turistkinja, veličanstven dvorac se može i rezervirati za proslavu vjenčanja.

Igra prijestolja

  • The Dark Hedges, Ballymoney, Sjeverna Irska

Prekrasna avenija bukovih stabala duž Bregagh Roada između Armoya i Stranocuma u okrugu Antrim u sjevernoj Irskoj oduvijek je bilo popularno među turistima, no svjetsku je slavu zadobilo nakon što su tamo snimljene scene Igre prijestolja. Drveće za koje se vjeruje da datira još od 1775. godine čini ovo mjesto gotovo nestvarnim, a budući da stručnjaci upozoravaju da ovoj atrakciji prijeti isušivanje, želiš li prošetati kroz ovu bajkovitu šumu - učini to što prije!

Image
Foto: Profimedia

Bridgerton

  • Syon Park, London, Engleska

Ova prekrasna oaza vrtova i povijesnog interijera datira iz 18. stoljeća, a koristila se ne samo za snimanje uspješne serije Bridgerton već i za snimanje mnogih drugih filmova poput "Ludost kralja Georga" (1994.), "Emma" (1996.) i serije "Harlots" (2017.). Planiraš li posjetiti London - Syon Park savršena je ideja za izlet!

Image
Foto: Profimedia

Sumrak saga

  • Silver Falls State Park, Oregon, SAD

Megapopularan serijal filmova sniman je na nekoliko mjesta u saveznoj državi Oregon, uključujući predivan Silver Falls State Park. Ovo mjesto pravi je mamac za turiste iz različitih dijelova svijeta zahvaljujući ovoj, ali i mnogim drugim serijama i filmovima koji su se snimali u nestvarnim dijelovima ovog parka. Budući da je toliko puta iskorišten za snimanje, ne čudi da unutar parka postoje natpisi na kojima je označeno koji filmovi ili serije su snimane tamo.

Harry Potter i Kamen mudraca

  • dvorac Alnwick, Alnwick, Engleska

Mnogi od nas su čitajući knjige ili gledajući ovaj kultni serijal filmova, maštali kako postaju dio najpoznatije škole za čarobnjake. Sjajna je vijest da čaroban Hogwarts možemo posjetiti i u stvarnom životu. Naime, dvorac Alnwick nalazi se na dva sata vožnje od škotskog Glasgowa, trećeg najvećeg grada u Engleskoj, pa je sjajna ideja za izlet nalaziš li se u ovom dijelu Ujedinjenog kraljevstva.

Igra prijestolja

  • Lovrijenac, Dubrovnik, Hrvatska

Tvrđava Lovrijenac, poznata i kao Gibraltar Dubrovnika je mjesto koje se pojavilo u mnogim scenama Igre prijestolja. U seriji se prezentirala kao 'Crvena tvrđava' u Kraljevom pristaništu, a ova predivna tvrđava trokutastog oblika s tri velike terase, nalazi se na hridi 37 metara iznad razine mora na vanjskim zidinama zapadne strane Dubrovnika te je upravo zbog nje Dubrovnik zaslužio svoje mjesto na listi hit svjetskih destinacija.

Igra prijestolja

  • pustinja Bardenas Reales, Navarra, Španjolska

Bardenas Reales je polu-pustinja i prirodna regija u Španjolskoj, udaljena od Madrida oko 350 km, a osim što izgleda zapanjujuće i čini nam se kao da se nalazi na nekom drugom planetu, ovo nestvarno mjesto još je jedna od lokacija gdje je snimana serija Igra prijestolja. Nađeš li se u ovom dijelu Španjolske, nikako nemoj propustiti posjetiti ovu veličanstvenu pustinju.

Image
Foto: Profimedia

Igre Gladi: Šojka rugalica, 2.dio

  • Les Espaces d'Abraxas, Noisy-le-Grand, Francuska

Stambeni kompleks postmodernog dizajna udaljen otprilike 12 km od Pariza prepoznat će svi ljubitelji filmskog serijala Igre gladi, a budući da ova zgrada izgleda potpuno isto na filmu i u stvarnosti - nemoj propustiti posjetiti je planiraš li put u Pariz.

Ratovi zvijezda: Klonovi napadaju

  • Jezero Como, Italija

Bajkovito jezero Como i Villa Balbianello mnoge turiste ostavljaju bez daha, a sve zahvaljujući savršenom pogledu koji je kao stvoren za snimanje romantičnih scena. Upravo time vodio se i redatelj George Lucas koji je tamo snimao 'Klonovi napadaju', nastavak jednog od najpoznatijeg fimskog serijala - Ratovi zvijezda. Scenu vjenčanja Anakina Skywalkera i Padme Amidale prepoznat će svi obožavatelji 'Star Warsa' posjete li bajkovito jezero Como, udaljeno od Milana samo 50 kilometara.