Od talijanskih do španjolskih

Elena ili Mateo: Ovo su najljepša mediteranska imena za djecu

Od talijanskih do španjolskih, imena koja se mogu čuti diljem Mediterana zaista su posebna, a mi smo izdvojile deset najljepših za dječake i deset najljepših za djevojčice

daniel-thomas-_tYNzEqehMk-unsplash.jpg
Foto: Unsplash

Davanje imena djetetu posebno je odgovoran zadatak kojem mnogi roditelji ozbiljno pristupaju. Potrebno je za dijete pronaći ime lijepog značenja, koje će ga pratiti do kraja života i zbog kojeg se dijete neće naći na udaru zadirkivanja, a to ponekad nije lako.

Image
Puna duboke simbolike

Djeca cvijeća: Najljepša dječja imena inspirirana mirisnim pupoljcima

Ako i ti trenutno razmišljaš o imenu za svoje dijete, u nastavku ti donosimo čak 20 najljepših mediteranskih imena za djevojčice i dječake. Prekrasna, milozvučna i s dubokim, povijesnim značenjima, ova imena savršen su odabir za sve koji inspiraciju žele pronaći na prekrasnom Mediteranu.

Image

S obzirom da se i mi možemo pohvaliti divnim Jadranskim morem koje je i geografski i kulturološki dio mediteranskog civilizacijskog kruga, ova imena odličan su izbor, bilo u originalnoj ili prilagođenoj verziji. Provjeri ih sve, zajedno s prekrasnim značenjima, u nastavku.

Mediteranska imena za djevojčice

Lorena - Ime Lorena dolazi od latinskog pojma Laurentius. Postoje i tumačenja da se radi o imenu koje korijen riječi vuče iz latinskog aurusa, odnosno lovora.

Flavia - Ženski oblik muškog imena Flavio iz antičkog Rima. Smatralo se nekoć da osobe koje nose ovo ime imaju plavu boju kose, pa se ime Flavia često daje zlatokosim djevojčicama.

Penelopa - Ime grčkog porijekla, a koje znači mreža ili nit. Ime se povezuje s kraljicom Penelopom iz Homerove „Odiseje“. Smatra se i kako je Penelopa ime koje znači vjernost, brigu i strpljenje baš zato što je Homerova Penelopa Odiseja čekala 20 godina kako bi se vratio kući.

Paloma - Ovo ime znači "golubica" na španjolskom, pa možemo reći kako djevojčice ovog imena šalju poruku mira svojim rođenjem.

Marisol - Žensko ime nastalo u čast Djevici Mariji koja se u španjolskom govornom području štuje i kao Maria de la Soledad. Marisol je zapravo kombinacija imena Maria i Soledad, što znači usamljenost. Naravno, ime Marisol na našim je prostorima najpoznatije zbog meksičkih sapunica.

Alma - Značenje ovog imena na španjolskom je duša, a inače dolazi iz latinskog jezika te znači ona koja je plodna. Alma je ime koje se tradicionalno daje djevojčicama za koje roditelji žele da budu dobre majke, hraniteljice i odgojiteljice.

Gabriella - Ime je izvedeno od hebrejskog imena Gabrijel/Gabrijela, a koje znači „Bog je moja snaga“. Daje se po biblijskom motivu anđela Gabrijela koji je Djevici Mariji nagovjestio rođenje njezina sina Isusa. Osim toga, ženska inačica imena znači i lijepa, uznosita, puna svjetla.

Elena - Elena je megapopularno talijansko ime, a zapravo korijen vuče iz grčkog imena Helena. Riječ hele u starogrčkom znači sjajna, blistava, a samo ime Helena nosila je mitska ljepotica Helena zbog koje je došla do Trojanskog rata. S obzirom da Talijani slovo H ne čitaju, odnosnone izgovaraju već je ono tiho, tako je nastalo i ime Elena.

Lucia - Lucia, iliti naša Lucija, znači na latinskom svjetlost. Smatra se kako su žene koje nose ovo ime bistre i iznimno inteligentne te jasno mogu razlučiti dobro od lošeg.

Ariana - Arijana ili Ariana je oblik imena, tj pojma Arija. Arija ili Aria je ime koje dolazi iz perzijskog jezika, ali se udomaćilo na Mediteranu. Značenje imena je plemenitost i čast, a u talijanskom jeziku se smatra kako je ime došlo iz riječi aria, koja se prevodi kao zrak. Dakle, Ariane su plemenite i kreposne.

Image
Foto: Unsplash

Mediteranska imena za dječake

Mateo - Mateo je muško ime koje je često i u Hrvatskoj, kao i diljem Mediterana. Označava muškarca kojeg se smatra darom od Boga, odnosno ime sugerira da je onaj koji se zove Mateo čovjek posebnih sposobnosti, ljepota i vrline.

Carlos - Često ime i u talijanskom i u španjolskom jeziku. Carlos znači muževnost. Često se ovo ime susreće i u verzijama Carlo ili Karlo, a na germanskom području je zastupljeno Karl.

Ramon - Točno porijeklo imena nije poznato no danas se najčešće pronalazi na španjolskom govornom području. Ovo muževno, snažno ime prevodi se kao zaštitnik, branitelj. Druga verzija je ta da je Ramon hebrejsko ime koje označava onoga koji je uzvišen, dostojanstven.  

Andres - Andres je ime za dječake koje na španjolskom znači ratnik. Inače, ovo je još jedna inačica imena Andrea, Andrija te tako korijen značenja vadi iz grčke riječi za hrabrost.

Luciano - Luciano je muško ime latinskog porijekla, a označava onoga koji je blistav, onoga koji svijetli. Kao što znamo, ženska inačica ovog imena je Lucija iliti Lucia, a označava onu koja nosi svjetlost.

Andrea - Ime Andrea kod nas je najčešće žensko ime, ali na Mediteranu ga zapravo često nose i muškarci. Dakle, radi se o uniseks imenu koje dolazi iz grčkog jezika te riječi andreas, što u prijevodu znači hrabar, odnosno hrabra.

Dante - Dante je muško ime latinskog porijekla, a najpoznatiji muškarac ovog imena svakako je bio autor „Božanstvene komedije“ Dante Alighieri. Ime dolazi od latinske riječi durante što znači trajati, opstajati. Smatra se da su dječaci ovog imena otporni na sve životne nedaće te uvijek lako pronalaze rješenje problema.

Franco - Franco je muško ime latinskog porijekla, zapravo latinizirana verzija našeg Franje. Samo ime znači slobodan, odnosno označava onog koji voli slobodu. Druga verzija ovog imena je Franc, no ona nije toliko česta na mediteranskom području već ju se češće sreće u germanskim narodima.

Nico - Nico iliti Niko je muško ime koje dolazi od latinskog Nicolaus, izvorno je grčkog porijekla Nikolaos. U sebi veže dvije grčke riječi – pobjedu i narod. Nico je često ime u talijanskom govornom području, a dolazi još i u verzijama Nikola, Nikolaj na slavenskim područjima.   

Nino - Ime Nino vrlo je često na Mediteranu, no zapravo je slavenskog porijekla. Naime, staroslavenski pridjev nino označava muškarca koji je svjež i mlad.

Image
Foto: Unsplash