Bitno je zvati se...

Inspirirana vjerom: Najljepša katolička imena za djecu

Brojiš sitno do poroda, no nikako da se ti i tvoj partner dogovorite oko imena? Možda vam mi možemo olakšati. U nastavku pročitaj koja su najljepša katolička imena za djecu

pexels-pixabay-50692.jpg
Foto: Pexels

Nekada, ne tako davno, postojao je običaj da se djeci daju imena po svecu ili svetici na čiji su se spomendan rodila. Vjerovalo se da će ih taj svetac ili svetica zagovarati na Nebu i čuvati. S vremenom je ovaj običaj polako izblijedio, no katolička imena su i dalje popularna.

Image
Nomen est omen

Kratka i slatka: Najljepša imena za dječake od samo tri slova

shimmer fallback

Umjesto da se ograničiš, odnosno svome djetetu nadjeneš ime sveca koji mu je datumski najbliže (možda ti se to ime ne sviđa), ti izaberi ono koje ti je najljepše, a pripada tvojoj vjeri. U nastavku ti donosimo najljepša katolička imena za dječake i djevojčice. I ne zaboravi, uz rođendan i imendan se slavi!

Anastazija

Anatsazija je bila kršćanska mučenica, a živjela je u trećem stoljeću. Na grčkome njezino ime znači "ona koja je uskrsnula". Relikvije svete Anastazije čuvaju se u zadarskoj katedrali sv. Stošije. Stošija je hrvatska inačica ovog imena. Sv. Anastazija slavi se 15. siječnja.

Barbara

Sveta Barbara je bila suvremenica svete Anastazije, također mučenica. Ona je zaštitnica rudara i dobre smrti, a slavi se 4. prosinca. Ime Barbara znači neobična, strana, divlja.

Dorotea

Još jedna kršćanska mučenica s prijelaza iz trećeg u četvrto stoljeće. Hrvatska inačica imena je Dora, dok je grčka Teodora, a znači "ona koja je Božji dar".

shimmer fallback

Jelena

Ovo je jedno od najljepših i najstarijih hrvatskih imena. Nosile su ga kraljica Jelena, supruga kralja Zvonimira pa Jelena Zrinska, a i majka cara Konstantina, zaštitnica kršćana. Njezin spomendan slavi se 18. kolovoza.

Lucija

Sveta Lucija slavi se 13. prosinca, u spomen na Luciju od Sirakuze, kršćansku mučenicu. Lucija je izvedenica od latinske riječi lux koja znači svjetlost. Na svetu Luciju sije se božićna pšenica.

Veronika

Veronika na grčkome znači "ona koja nosi pobjedu". Sveta Veronika bila ježena koja je Isusu pružila rubac i obrisala mu lice dok je hodao prema Golgoti. Spomendan joj je 4. veljače.

shimmer fallback

David


David je ime hebrejskog porijekla, a znači "najmiliji Bogu". Kralj David ujedinio je 12 izraelskih plemena, vladao je pošteno i pravedno. Isus je Davidov potomak. Imendan Davidov je 29. prosinca. To je isti onaj David koji je Golijata porazio običnom praćkom.

Noa


Noa ili, kako stoji u Bibliji, "onaj koji hoda s Bogom". U originalu je hebrejsko ime Noah, a znači smiren, umirujući. Noa je bio čovjek koji je poslušao Boga i sagradio arku, usprkos okolini koja ga je ismijavala. U arku je ukrcao svoju obitelj i parove svih kopnenih životinja te ih na taj način spasio od općeg potopa koji je bio Božja kazna. Noe imendan slave 10. studenog.

Ivan

Ivan je najpopularnije katoličko ime, zahvaljujući svecima Ivanu Krstitelju i Ivanu Evanđelistu. U katoličkom kalendaru ima čak 30-ak blaženika i svetaca koji nose ovo ime, no najpopularniji su oni upravo spomenuti. Ljeti, 24. lipnja slavi se Ivan Krstitelj, a zimi 27. prosinca Ivan Evanđelist.

shimmer fallback

Marko

Marko je jedno od najpopularnijih katoličkih imena u Hrvatskoj. Na latinskom marcus znači čekić i ratnik. Marko je jedan od četvorice evanđelista. Umro je mučeničkom smrću, njegovi posmrtni ostaci čuvaju se u Veneciji, gradu čiji je svetac zaštitnik. Slavi se 25. travnja.

Jakov

Na 25. srpnja slavi se sveti Jakov stariji, jedan od 12-orice apostola i brat Ivana Evanđeliste. Sveti Jakov zaštitnik je vojnika, putnika i hodočasnika. Jakov na hebrejskom znači "neka Bog štiti".

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.