Uvedi malo zelenila u svoju sobu

Najbolje biljke za spavaću sobu- osim posebnog ugođaja one i čiste zrak

Biljke su odličan izbor za spavaću sobu jer uljepšavaju prostor i čiste zrak, a mi smo izdvojile deset biljaka idealnih za prostor u kojem spavaš

sobnebiljke.jpg
Foto: Pexels

Sobne biljke puno su više od pukog zelenila koje uvodiš u svoju kuću kako bi uljepšala prostor. Osim što sjajno izgledaju, sobne biljke sa sobom donose brojne prednosti, posebno onda kada se nalaze u spavaćoj sobi.

Image
Unesi malo zelenila u svoj dom

Sobne biljke uvijek je dobro imati, a ovih pet uspjet će baš svima

Poznato NASA istraživanje iz 1989. godine otkrilo je da sobne biljke uspijevaju smanjiti zagađivače zraka kao što su benzen i formaldehid u zatvorenom prostoru, barem u kontroliranom laboratorijskom okruženju, a novije istraživanje kaže da biljke mogu učiniti da se osjećamo manje stresno i kreativnije.

To nikada ne može biti loše i zato je uvijek dobra ideja nabaviti sobnu biljku, posebno u spavaćoj sobi. Zato smo izdvojile deset najboljih biljaka za spavaću sobu - i to one koje istovremeno pročišćavaju zrak i uljepšavaju tvoj prostor.

Štapasta palma

Puno listova u elegantnom uzorku čine ovu biljku lijepom, bez obzira na tvoj stil uređenja. Uzgajati ju je prilično lako, u usporedbi s mnogim drugim palmama, a preferira jarko neizravno svjetlo i zahtijeva vodu samo kad je gornji dio zemlje suh.

Fikus gumijevac

S velikim sjajnim lišćem i zabavnim, gustim oblikom, ova biljka izgledat će sjajno u svakoj sobi. Voli umjereno do jako svjetlo i stalnu vlagu kako bi mogla rasti. A ako osjećaš potrebu za obrezivanjem, nosi vrtlarske rukavice kako ti ljepljivi sok od biljke ne bi curio po prstima.

Areka palma

Perjanice ove prekrasne palme mogu doseći visinu i do dva metra, pa joj svakako daj dovoljno prostora. Također zahtijeva jako svjetlo u zatvorenom prostoru i stalnu vlagu u proljeće i ljeto.

Bršljan

Ovaj izdržljivi bršljan uspijeva u teglama, visećim košarama ili pomiješan s drugim sobnim biljkama u zajedničkoj tegli. Potrebno mu je umjereno svjetlo u proljeće i ljeto, te jako svjetlo u jesen i zimu.

Kovrčava paprat

Ove bujne paprati jeftina su, klasična sobna biljka, a njihovi svijetlozeleni listovi uvijek izgledaju lijepo. Ali imaj na umu - one preferiraju puno svjetlosti i morat ćeš ih zalijevati svaki dan. Osim toga, redovito im opadaju listovi, pa moraš biti spremna svako-toliko počistiti oko njih.

Aglaonema

Ova biljka koja se lako uzgaja ima sjajne, blijedozelene listove naglašene bijelim oznakama. Podnosi slabu unutarnju svjetlost i više voli da je tlo uvijek lagano vlažno, ali prezire hladan zrak pa ju obavezno drži podalje od propuha.

Svekrvin jezik

Dramatični listovi nalik maču definiraju ovu markantnu biljku koja je čvrsta poput nokta. Neizravno svjetlo najbolje je za ovu biljku, koju treba zalijevati samo kad tlo postane gotovo suho, a u pravim uvjetima može živjeti desetljećima.

Zmajevac

Pokazalo se da nekoliko različitih vrsta zmajevca pročišćava zrak, a to su sve biljke s dugim lišćem koje se vrlo jednostavno održavaju. Bez obzira na to za koju se vrstu zmajevca odlučiš, sve vrste preferiraju slične uvjete - umjereno do jako neizravno svjetlo i tlo koje je lagano vlažno.

Zlatni puzavac

Zlatni puzavac je vjerojatno najlakša sobna biljka za uzgoj. Ima sjajne listove u obliku srca i stabljike koje mogu narasti i do nekoliko metara. Preferirajući umjerenu do jaku svjetlost, puzavac zapravo više voli da se malo osuši između zalijevanja.

Spatifilum

Ove biljke luksuznog izgleda iznenađujuće se lako održavaju. Podnose nisku do umjerenu svjetlost, iako najbolje cvjetaju pri jačem svjetlu. Prije zalijevanja najbolje je pustiti da se zemlja osuši, a najbolje je biljku podijeliti svakih pet godina kako bi od jedne stvorila više biljaka.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.