Na koju temperaturu trebate postaviti svoj klima uređaj?

Klimatizacijski uređaji mogu grijati i hladiti vaš dom.

Na koju temperaturu trebate postaviti svoj klima uređaj?

Prilikom odabira klimatizacijskog uređaja važno je obratiti pažnju na veličinu samog uređaja. Ako se uređaj planira postaviti u veliku prostoriju potrebno je osigurati dovoljno snažan uređaj. Kako biste to učinili, broj kvadratnih metara prostora podijelite s deset. 
Također, prilikom odabira klimatizacijskog uređaja, u obzir uzmite i toplinsku izolaciju kuće, odnosno stana, položaj prostorije u kojoj će se klimatizacijski uređaj nalaziti, kvalitetu površina od stakla u prostoriji, broj ljudi u prostoriji i broj električnih uređaja u prostoriji. 

Grijanje prostorija klima uređajem:

Ako želite klima uređajem zagrijati prostor, postavite temperaturu između 23 i 26°C. Novorođenčadi je idealna temperatura, naročito za spavanje, između 20 i 22°C, djeci 25°C, dok je starijim osobama idealna temperatura između 23 i 26°C. 

Hlađenje prostorija klima uređajem:

Postoji vrlo važno pravilo prilikom rashlađivanja prostorija klimatizacijskim uređajima tijekom ljetnih mjeseci. Vrlo je važno da razlika između unutarnje i vanjske temperature ne prelazi iznad 7°C. Zašto? Kod prevelike temperaturne razlike mogu se pojaviti ozbiljni problemi, poput kardiovaskularnih problema, prehlada, problema sa sinusima i slično. Preporučljivo je da za vrijeme vrućih, ljetnih mjeseci klimatizacijski uređaj bude podešen na temperaturu između 24 i 27°C.

Prilikom korištenja klimatizacijskih uređaja važno je redovito čistiti filtere i servisirati uređaje budući da se u njima mogu nakupiti razne bakterije, alergeni i prljavštine koje mogu uzrokovati brojne zdravstvene smetnje.