'Morski psi': Ovih 9 vrsta pasa obožava se kupati (za razliku od mnogih drugih ljubimaca)

Teško ih je otjerati iz vode

'Morski psi': Ovih 9 vrsta pasa obožava se kupati (za razliku od mnogih drugih ljubimaca)

Tko kaže da je kupanje samo za ljude? Ovi psi obožavaju se smočiti, ali i zaplivati, u bilo kojoj prilici. Bilo da je more, jezero ili bazen, oni su rođeni plivači. Ako se voliš baviti vodenim aktivnostima poput raftinga i razmišljala si o tome da nabaviš ljubimca, ove pasmine stvorene su za tebe.

Neke pasmine pasa jednostavno vole vodu više nego druge, to im je u genima. Njihovi geni također ih čine vrsnim plivačima. Ovo ipak ne znači da će baš svaki pas u toj pasmini obožavati vodu i spremno skočiti u nju. Svaki pas je zasebna individua, baš kao i čovjek, pa se tako uvijek nađe neka slatkica koja se boji vode.

Svog bi psa trebala navikavati na vodu polako, i naučiti kako sigurno plivati. Iako mnogi psi posjeduju urođene plivačke vještine, uvijek im dobro dođe malo pomoći poticaja. I iako su ove pasmine predodređene za vodenu akciju, to ne znači da se mješanac neće snaći u vodi. Mješanci često imaju različite gene što ih može učiniti vrsnima u mnogim aktivnostima.

Iako sve ovisi o karakteru tvog najboljeg prijatelja, postoje jako velike šanse da će psi ovih pasmina biti apsolutno zaluđeni svime što ima veze s vodom.

Američki vodeni španijel

Kada je 'vodeni' u nazivu pasmine, onda znaš da će gotovo svi njeni pripadnici obožavati vodu. Američki vodeni španijel potječe iz područja bogatog jezerima na sjeveru SAD-a. Ova pasmina jako voli sve aktivnosti u prirodi, uključujući i plivanje.

Retriver zaljeva Chesapeake

Ova je pasmina uzgojena za plivanje u ledenim vodama američkog Chesapeake zaljeva. Retriveri tog tipa snažni su i aktivni psi, i obožavaju sve vezano uz vodu.


Zlatni retriver

Mnogim je vlasnicima retrivera veći problem natjerati psa iz vode nego u vodu. Obožavaju plivanje, a to im predstavlja i odličnu tjelovježbu, pogotovo dok su mlađi. Retriveri su uglavnom vrsni plivači.

Irski vodeni španijel

Irski vodeni španijel je pasmina prepoznatljiva po svojoj kovrčavoj ''frizuri''. Njihovo krzno razvile se upravo kako bi im pomoglo u plivanju, pa nije ni čudo da ova pasmina obožava vodu.

Labrador retriver

Većina labradora je apsolutno zaljubljena u vodu, što im je i zapisano u genima. Oni su uzgojeni posebno za plemstvo, kako bi ih mogli pratiti u njihovim aktivnostima poput lova i vaditi plijen iz rijeka i jezera. 

Newfoundlander

Ovi psi su tako dobri plivači da su se kroz povijest koristili kao spasioci iz vode. Bili su toliko odlučni da spase bilo kog tko se utapa u vodi, da je u jednom periodu povijesti svaka plaža u Velikoj Britaniji obavezno morala imati Newfoundlandere. Ovi psi su praktički rođeni za vodu.

Pudl

Psi koji su postali prepoznatljivi po svojim ekstravagantnim frizurama, originalno su bili vodeni psi. Oni su jaki plivači, od manjih do većih, i uživaju u kupanju.


Portugalski vodeni pas

Ovo je još jedan ''vodeni pas''. Psi ove pasmine su spremni atletski suputnici na svim vodenim avanturama, a uzgojeni su za pomoć u poslovima koji imaju veze s vodom.

Španjolski vodeni pas

Kako im i samo ime kaže, ovi psi obožavaju vodu. Uživaju u plutanju, plivanju ili igri u vodi, i teško ih je natjerati na suho.