Najdraži prijatelji

'Prijatelji' su uvijek dobra ideja, a mnogima omiljeni lik je Monica Geller- a evo i zašto

Monica Geller dio je popularne TV šestorke koju obožavamo i danas. No, neki fanovi posebno vole njezinu ljubav prema redu i čistoći, ali način na koji se brine za ostatak ekipe

profimedia-0613401861.jpg
Foto: Profimedia.hr

Monica Geller bila je jedan od najpopularnijih TV likova devedesetih, kao dio serije "Prijatelji" koja je izašla davne 1994. godine. Svaki lik ove TV ekipe na svoj je način proživljavao ulazak u svijet odraslih u jednom od najuzbudljivijih gradova u svijetu. Monica se na svoj način borila sa svim izazovima - od neobaveznog seksa, želje da uspije u svijetu kulinarstva do teškog odnosa sa svojim roditeljima.

Njezin lik bio je blizak mnogim gledateljima, a i kritičari su voljeli pomalo neurotičnu Monicu, ali Courteney Cox koja glumila Monicu jedina je od slavne šestorke koja nikada nije bila nominirana za Emmyja.

Image
Foto: Profimedia.hr

Kako i danas rado uživamo u seriji "Prijatelji" odlučili smo se prisjetiti stvari zbog kojih volimo Monicu. Jesi li znala da su u prvoj verziji Monica i Joey trebali biti ljubavni par, ali je kemija između glumaca promijenila nastavak serije. Ove i neke druge zanimljivosti pronađi u nastavku:

Trebala je glumiti Rachel

Za Courteney je prvo bila namijenjena uloga Rachel Green, ali ona je odabrala Monicu jer je mislila da je to snažan lik. Jennifer Aniston bila je posljednja od šest glavnih glumaca koja se službeno pridružila ekipi, a onda je preuzela ulogu Rachel.

Monica i Joey su trebali biti ljubavni par

Izvršna producentica "Prijatelja" Marta Kauffman rekla je za The Hollywood Reporter da su se mnoge priče u seriji mijenjale kako se razvijala kemija između glumaca. "Radili smo priču i likove, a onda dolaze glumci i udahnu im život, a nekada ne ispadne kako smo smislili", izjavila je Kauffman.

Monica (Courtney Cox) i Chandler (Matthew Perry) trebali su biti samo kratko zajedno, a ona je na kraju trebala biti s Joeyjem (Matthew LeBlanc). No, kako su Monica i Chandler imali nevjerojatnu kemiju, a gledatelji su ih obožavali odlučili su da na kraju ostanu zajedno. Cijela ekipa bila je šokirana, ali shvatili su da je to prava ljubav.

Opsjednutost čistoćom i redom

Današnji svijet puno je svjesniji mentalnog zdravlja i društvo radi na uklanjanju stigme oko takvih problema. U 90-ima se nije puno govorilo o mentalnom zdravlju i drugim stanjima, a Monika je savršen primjer kako se na neke stvari tada gledalo. Vrlo je posebna kada se radi o čistoći prostora, ali i točnom poretku stvari. Ona je vrlo očito pokazivala znakove opsesivno-kompulzivnog poremećaja, a tko zna bi li se danas u sličnoj TV seriji šalilo zbog nečijeg opsesivno-kompulzivnog poremećaja.

Težak odnos s mamom

Monica ima prilično kompliciran odnos sa svojom majkom Judy Geller. Njih dvije se očito jako vole, ali to ne znači da se uvijek slažu. Judy je izuzetno kritična prema svemu što Monica radi, a tijekom svih sezona govorila joj je vrlo bolne stvari. Zbog toga je teško ne suosjećati sa Monicom svaki put kada gledamo njihov susret. Iako Judy ne želi povrijediti Monicine osjećaje, ona to čini dosljedno, a Monici uvijek ima osjećaj da je još uvijek djevojčica.

Obožava kontrolu

Znamo da Monica obožava čišćenje, ali njezin lik je poznat po kontroli. Iako su svi njezini prijatelji često pogubljeni, ona voli uvoditi red. Svojih pravila se trudi držati i kada svi pokazuju otpor. No, njezini prijatelji, a i mi, smo ju obožavali zbog toga. Na mnogo načina, Monica je zbog svoje prirode znala biti neugodna, ali svejedno svima željela najbolje.

Mračna tajna

U jednoj epizodi otkrivena je njezina mračna tajna - postoji tajna prostorija u Monicinom stanu u kojoj vlada nered. Iako obožava red i ona je morala pronaći način da odahne od strogih pravila. U stanu je zaključala ostavu u kojoj je samo ostavljala stvari i uživala u neredu. Mi smo ju obožavali i zbog toga, ali i zbog objašnjenja - to su stvari koje ne mogu biti u stanu jer ne pripadaju ni jednoj kategoriji.

Monica & Richard

Svi gledatelji serije obožavali su ljubav Monice i Chandlera jer su šarmantni i na neki način kompatibilni. No, njezino vrijeme s Richardom također je bilo sjajno. Ovo je bio prvi par u koji su se mnogi obožavatelji zaljubili jer Monica i Richard su se voljeli i razumjeli iako su postajale mnoge razlike. Njihov prekid bio je vrlo tužan trenutak jer su znali da žele drukčije stvari i to su poštovali. Čak su imali i prekid pun ljubavi.