MALI I MEDENI

Male pasmine: Ovi preslatki psi zauvijek će izgledati kao štenci

Ove slatke malene pasmine i u starijoj dobi imaju lice šteneta, a savršeni su ljubimci za sve ljude koji žive u malim stanovima

mala pasmina
Foto: Shutterstock

Psi spadaju među najpopularnije kućne ljubimce na svijetu, a svi ljubitelji pasa složit će se da je život bez ovih predivnih bića nepotpun - oni nas uče odgovornosti i čine nas sretnijima, aktivnijima i još strpljivijima. Ukratko, čine nas boljim osobama, jer su i oni sami toliko dobri i pružaju nam svoju nesebičnu ljubav.

Male pasmine pasa

Iako su psi predivne i preslatke životinje, ne možemo se ne složiti da su nam najslađi upravo onda kad su još štenci, kada su maleni, nespretni, nestašni i jednostavno neodoljivi. Postoji nešto posebno u štencima zbog čega se svaki put rastopimo kada ih ugledamo i često pomislimo koliko bi bilo sjajno da psi zauvijek ostanu štenad.

To, naravno, nije moguće, no što kada bismo ti rekle da postoje pasmine koje zauvijek zadrže to preslatko lice šteneta, čak i u starijoj dobi? To su male pasmine koje naizgled kao da ne rastu i to ih čini itekako posebnima, a osim što zauvijek izgledaju kao štenci, zbog svoje su veličine idealne za sve one koji žele psa, a nemaju dovoljno mjesta u svom domu. Od preslatkog pomeranca do patuljastog terijera, u nastavku smo izdvojile samo neke od njih.

Pomeranac

Jedna od najpopularnijih malih pasmina, od milja zvanih "toy" pasmine ili psi igračke definitivno je pomeranac. Potekao je od njemačkog špica i postao vrlo popularan tijekom viktorijanskog razdoblja, a jako je živahan pas i osvaja svojim slatkim izgledom. Uz to, jedan je od onih pasa koji nikada neće izgubiti lice štenca. Zahtijeva dosta socijalizacije i treninga, ali je idealan pas za sve one koji imaju mali stan, jer je i on toliko mali.

Image
Foto: Unsplash

Aljaški klee kai

Ako voliš haskije i aljaške malamute, ali nemaš dovoljno prostora za takvog psa, aljaški klee kai je mini pasmina kao stvorena za tebe. "Klee Kai" je eskimski izraz za "malog psa", a pasmina je uzgojena kao minijaturna verzija aljaškog haskija. Ovi preslatki psići poznati su po tome što su prilično glasni, a budući da nisu toliko poznati, ljudi će ih često zamijeniti za štenad haskija.

Image
Foto: Unsplash

Cavalier King Charles španijel

Cavalier King Charles španijeli poznati su po tome što su graciozni i kraljevskog izgleda i imaju predivnu njušku, a također su jedna od malih pasmina koje zadržavaju izgled šteneta tijekom cijelog života. Vrlo su živahni i razigrani psi, no nikako ne podnose samoću pa nisu idealni za ljude koji su po cijele dane na poslu. Uz to, vrlo su mali pa su kao takvi idealni kućni ljubimci za stanove.

Image
Foto: Unsplash

Pomsky

Pomsky je, kao što i sam naziv govori, križanac pomeranca i sibirskog haskija. Iako pomalo čudna, ova kombinacija psa čini neodoljivo slatkim i zauvijek će izgledati kao štene haskija. Pomsky ima vrlo gustu dlaku i bolje će regulirati tjelesnu temperaturu od mnogih drugih malih pasmina, a ne treba mu puno prostora za život pa je ovo još jedan pas koji je idealan za boravak u stanu.

Image
Foto: Pexels

Američki patuljasti terijer

Američki patuljasti terijer mala je pasmina koja dolazi od velikog foksterijera. Ovi psi prepuni su energije i vrlo su pametni i razigrani, a ne samo da izgledaju kao štenci većinu svog života, već se zbog svoje vesele osobnosti i ponašaju kao štenad. Američki patuljasti terijer će narasti do visine oko 25 centimetara, a dolaze u svim bojama - od crno-bijele do bijele i žute boje.

Image
Foto: Pexels

Chihuahua

Poznate kao najmanja pasmina na svijetu, chihuahue su dobila ime po meksičkoj državi u kojoj su bile iznimno popularne krajem 19. stoljeća. Još uvijek su popularne diljem svijeta, često se pojavljuju u filmovima, a i ljubimci su brojnim slavnim osobama. Unatoč svojoj veličini, chihuahue su hrabri i samouvjereni psi s izraženom osobnošću, a toliko su maleni da stanu i u torbu.

Image
Foto: Unsplash

Patuljasti pinč

Mini verzija pinča, patuljasti pinč, znatiželjna je i aktivna njemačka pasmina, a njihova veličina i miran temperament čine ih prikladnom pasminom za manje životne prostore. Poznat je i kao "kralj" pasa igračaka, s težinom između 3,5 i 4,5 kilograma, a unatoč tome što je malen, izvrstan je pas čuvar jer je inteligentan i neustrašiv.

Image
Foto: Unsplash

Lancashire Heeler

Lancashire Heeler datira još iz 17. stoljeća, a još nosi ime ormskirk terijer. Ovi psi koji cijeli život zadrže izgled šteneta vrlo su rijetki, a poznato je da ih je samo 5000 na svijetu. Oni su privrženi i inteligentni psi, vrlo oprezni, ali i vrlo sretni, a poznati su po tome što svojim ustima često pokušavaju oponašati ljudski osmijeh, što ih čini neodoljivo slatkima.

Image
Foto: Profimedia
Image
MALI I UMILJATI

Koje su pasmine pasa najbolji izbor za život u stanu?