Budi temeljita!

Čist dom: Ne zaboravi počistiti i ovih 7 mjesta. Stručnjaci kažu da su najprljavija

Iako misliš da si sjajna kućanica jer više puta tjedno usišeš i prebrišeš svoje podove ili opereš zahodsku školjku, čistiš li temeljito sva skrivena mjesta na kojima se bakterije množe kao lude? Pripazi da neka od ovih ključnih mjesta u kućanstvu ne zaboraviš dezinficirati u svojim rundama čišćenja doma.

BeFunky-collage.jpg
Foto: Unsplash

Čišćenje je aktivnost koju možemo voljeti manje ili više, no jedno je sigurno - ono je nužno kako bi smo se u svom domu osjećali sigurno i ugodno. Osim što održavanjem standarda čistoće činimo svoj interijer privlačnijim oku, osiguravamo i siguran život sebi i svojim ukućanima. Naime, nečistoća znači i gomilanje bakterija i virusa, grinja i alergena koji mogu uzrokovati zdravstvene probleme svima u tvojoj blizini. Kako bi to spriječila u što većoj mjeri, potrebno je da čistiš temeljito i mudro.

Image
Znamo koje najbolje uspijeva

Balkonski vrtovi: Posadi povrće na balkonu i uživaj u plodovima

Dakle, neće biti dovoljno samo usisavanje podova, njihovo brisanje i pranje kupaonice - morat ćeš se više potruditi oko "skrivenih" mjesta koja su prava oaza za sakupljanje bakterija. Koje su to kritične nečiste točke doma saznaj u nastavku.

Plastična ladica za jedeći  pribor

Često propušteno mjesto, ovo područje obično je puno mrvica. Osim toga, stalno ga diramo rukama, a rijetko operemo mjesta gdje odlažemo vilice, žlice i noževe, zbog čega i njihovo pranje u konačnici – bude pomalo uzaludno. Operemo pribor za jelo i onda ga odložimo u prljavu ladicu, malo glupo, zar ne? Da bi očistila ladicu za pribor, redovito je namoči u toploj vodi s malom količinom sapuna za suđe. Ili ju kroz perilicu posuđa na gornjoj rešetki – tako ćeš najučinkovitije oprati plastičnu ladicu.

Gumbi za štednjak

Ova mjesta sadrže prilično prljavštine. 14 posto gumba na peći ima koliformne bakterije, a 27 posto ima plijesni i kvasce, tvrde statistike i istraživanja, pa je zato dobro da pri sljedećem čišćenju temeljito opereš gumbiće na štednjaku, kao i one na pećnici. Obriši ih jednom tjedno antibakterijskim maramicama ili ih ukloni i temeljito operi vrućom sapunicom.

Igračke za kućne ljubimce

23 posto igračaka za kućne ljubimce sadržava potencijalno opasne bakterije stafilokoke, što ih čini pogodnima za često dezinficiranje. Nadalje, kvasci i plijesni bili su prisutni na 55 posto testiranih igračaka u jednoj američkoj studiji. Te bi igračke trebalo ribati vodom i sapunom. Ako je moguće, bacit igračke za kućne ljubimce tjedno u perilicu rublja i pusti da se osuše na zraku. Tako ćeš zaštiti zdravlje i svog kućnog ljubimca i svojih ukućana.

Daljinski upravljači za TV

Tvoj daljinski upravljač također svi dodiruju, a pogotovo je mnogima često u rukama dok se gricka hrana pred TV-om. To znači puno klica. Upotrijebi stoga pamučnu krpu lagano navlaženu alkoholom na daljinskim upravljačima da ih sigurno očistiš kako spada. Ne zaboravi upotrijebiti i antibakterijsku maramicu za čišćenje daljinskih upravljača u hotelima, kako bi se zaštitila od klica prethodnih gostiju.

Ograda stuba

Ogradice stubišta često dodiruje više članova kućanstva, što ih čini žarišnom točkom za sakupljanje bakterija. Uobičajene klice nastanjene na ogradi uključuju E. coli, stafilokoke i mnoštvo drugih virusa. Obriši ogradu jednom mjesečno (ili više) dezinfekcijskom maramicom. Ako je netko u kućanstvu bolestan ili ga gosti posjete, povećaj učestalost čišćenja kako bi povećala sigurnost.

Daske za rezanje

18 posto dasaka za rezanje sadrži potencijalno opasne koliformne bakterije, dok 14 posto ima plijesni i kvasce. Ove alate za kuhanje treba očistiti nakon svake upotrebe, bilo u perilici posuđa, bilo ručno, vrućom vodom i antibakterijskim sapunom. Temeljito ih operi i posuši na zraku te dalje pripremaj hranu bezbrižno.

Kanta za smeće

Činjenica da redovno vadiš smeće ne znači da je sama kanta za smeće čista. Riješi se klica brisanjem vanjske strane limenke spužvom na kojoj je sapun i vruća voda barem jednom tjedno. Poprskaj unutrašnjost limenke sprejem za dezinfekciju najmanje jednom mjesečno i na taj način bi trebala uvelike smanjiti broj nakupljenih bakterija.